Trapper ned i Libya
Norge trapper ned den militære innsatsen i Libya om seks uker.
Men forsvarsminister Grete Faremo (Ap) utelukker ikke at norske kampfly fortsetter bombingen også etter 24. juni.
Norge har i utgangspunktet forpliktet seg til å bidra militært i NATO-operasjonen i Libya i tre måneder. Når denne perioden er over, skal deltakelsen revurderes.
– Et eventuelt norsk bidrag vil bli et annet og mindre omfattende enn dagens bidrag, sa Faremo da hun mandag redegjorde om situasjonen i Libya i Stortinget.
SV-nestleder Bård Vegar Solhjell slår overfor NTB fast at forsvarsministeren kommer med kloke signaler. Landsstyret i partiet gikk i helgen inn for at kampflyene bør sendes hjem etter at tremånedersperioden er over. Men fullt så langt går ikke Faremo.
– Vi er opptatt av å bidra til gjennomføringen av resolusjonen også i fortsettelsen, men det er krevende for et så lite land som Norge å opprettholde et bidrag i denne størrelsen. Hva vi eventuelt kan bidra med, er for tidlig å si noe om, sier forsvarsministeren.
Faremo forventer at behovet for kampfly i en luft-til-bakke-rolle vil være mindre om seks uker enn det er i dag. Like fullt medgir hun at norske kampfly også etter 24. juni kan komme til å delta i krigen - om enn i mindre grad enn i dag.
– Det er ikke utelukket. Konklusjonen er ikke tatt, sier hun til NTB.
– Dobbeltkommunikasjon
På Stortinget er enigheten stor om det norske Libya-bidraget, men at regjeringen allerede nå varsler en nedtrapping av den militære innsatsen blir dårlig mottatt av opposisjonen.
– Regjeringen sier utviklingen på bakken avgjør vårt og NATOs bidrag. Samtidig har den tydelig forhåndskonkludert med at bidraget skal være mindre om seks uker. Det er dobbeltkommunikasjon, sier Høyres leder Erna Solberg til NTB.
– Sender vi et signal om å trekke flyene ut nå, vil det være en gavepakke til Gaddafi, sier KrFs Line Henriette Hjemdal.
Også Venstres Trine Skei Grande, Frps Morten Høglund og Høyres Ine Eriksen Søreide advarte i mandagens stortingsdebatt mot å sette en frist for nedtrapping av norsk deltakelse. Opposisjonen grep dessuten fatt i uttalelser fra SVs statssekretær Ingrid Fiskaa i Utenriksdepartementet, som mener bombingen bør avsluttes så raskt som mulig.
– Det er alvorlig at hun ikke evner å skille sine roller og bidrar til å skape tvil om hva som er Norges holdning, sa Søreide.
– Ingen tidsfrist
Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjorde om Libya i Stortinget. Han slo fast at den Norges deltakelse ikke har noen tidsfrist.
– Det er utviklingen i Libya som først og fremst vil avgjøre hvor lenge de militære operasjonene vil pågå. Det må være bakteppet for å vurdere også Norges videre bidrag, sa Støre.
Han varslet at krigen kan vare mye lenger enn mange trodde på forhånd.
– Selv om Gaddafis styrker er vesentlig svekket, ser det ut til at ingen av partene har maktmidler til umiddelbart å vinne en militær seier, sa Støre.
Han viste til at de regimetro styrkene viser en større kampevne enn mange hadde forventet og at opposisjonsstyrkene jevnt over er dårlig organisert og utstyrt.
Til tross for økende kritikk mot NATO-operasjonene, var det ifølge Støre intet alternativ til FNs beslutning om å støtte angrep på militære mål i Libya.
– Konsekvensene av å ikke handle kunne ha blitt katastrofale for sivilbefolkningen. Hva ville alternativet ha vært, om vi ikke hadde vist handlekraft, spurte han.
289 bomber
De seks norske flyene har til nå gjennomført 315 oppdrag og sluppet 289 bomber.
– Jeg kan bekrefte at både bevegelige militære kapasiteter som stridsvogner samt faste installasjoner som kommando- og sambandssentraler, våpenlagre og luftvern er tatt ut av norske styrker, sier Faremo, som understreket at Norge har mulighet til å si nei til å delta i spesifikke oppdrag.
Merkostnadene ved det norske engasjementet i Libya er beregnet til 261 millioner kroner. Ifølge forsvarsministeren skal dette dekkes inn ved tilleggsbevilgninger i revidert nasjonalbudsjett. (ANB-NTB)
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB