Treholt og rettsstaten Norge
Den kalde krigen var en grusom epoke for politiske venstreradikalere. Mange kommunister ble trakassert og ulovlig overvåket. Nå kan det vise seg at den spiondømte sosialdemokraten Arne Treholt kanskje er det største offeret av dem alle.
jan.erik@lomedia.no
Viser det seg at Arne Treholt er blitt ulovlig overvåket forut for arrestasjonen av ham i 1984 og at det såkalte «pengebeviset» i saken er plantet, forfalsket eller fabrikkert av en av etterretningstjenestens egne spanere, er dette en av de største politisk-juridiske skandalene i norsk rettsvesen noensinne. I tillegg kan det være bilder som er manipulert. Alt i regi av etterforskerne/spanerne/etterretningstjenesten. Også påtalemyndigheten måper av forbauselse.
Er dette sant – noe vi ennå ikke veit, men bare har en sterk mistanke om gjennom Aftenpostens artikler de siste dagene – er vi nær en rettspraksis som vi kjenner fra regimer vi ikke ønsker å være i nærheten av. Vi er i så fall nærmere en sovjetstat enn vi noen gang har vært.
Kanskje var ikke Treholt likevel en spion eller agent for russiske KGB? Kanskje skulle han ikke fått en fengselsstraff i det hele tatt? Som kjent ble han dømt til 20 års fengsel, men ble av en sosialdemokratisk regjering benådet etter åtte år. Av helsemessige årsaker, var den offisielle begrunnelsen fra myndighetene.
Men dette er lek med ord. Det er riktig at Treholt slet med helsa da han i 1992 ble benådet av Gro Harlem Brundtlands tredje regjering. Hovedårsaken til dette er imidlertid som alle veit at han da hadde sittet åtte år i fengsel. I Drammen, på Ullersmo og Ila. Det blir ingen frisk av! De fleste burde kanskje vært benådet og løslatt etter åtte år i fengsel – av helsemessige årsaker! Norske fengsler er kanskje av de beste i verden, mye takket være fengselsansatte med et menneskesyn vi kan være stolte av – men noen søndagsskole er norske fengsler heller ikke.
Jeg har snakket med flere fengselsbetjenter som i årene 1984-92 hadde god kontakt med Treholt. Jeg har dessuten lest alle bøkene Treholt har skrevet. Alt dette peker i samme retning: Fengselsoppholdet var ingen fest! Likevel dokumenterer de nevnte kilder at få om noen norske fanger i moderne fengselshistorie har gjort så mye for å bedre fangenes soningsforhold som nettopp Arne Treholt.
Han var sosialdemokrat og menneskevenn også bak murene. Da Treholt satt på Ila var problematikken med psykotiske innsatte på høyden. Den lokale foreningen til LO-forbundet Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund arrangerte en politisk demonstrasjonsstreik mot regjeringen. Dette var en felles aksjon sammen med innsatte. Treholt var aktiv i arbeidet med å bedre innsattes forhold, men han ville ikke stå fram i pressen under aksjonen. Han ga foreningen råd i forhold til presse og mediahåndteringen, pressemeldinger og lignende.
Hva spiller det for noen rolle om Treholt var en mønsterfange, spør du kanskje? Han ble jo dømt som spion. Jo, men hva om han ble uskyldig dømt, offer for et justismord? Og ikke bare det – at ett sentralt bevis er falskt. I USA, på langt nær den fremste rettsstaten i verden, blir man frikjent om de framlagte beviser er fabrikkerte.
Mange av politikerne våre, ikke minst opposisjonspolitikerne, snakker allerede om en gedigen rettsskandale. Regjeringen er foreløpig taus. Det kan enn så lenge kanskje være fornuftig. Men skulle grunnlaget for dommen mot Treholt vise seg å være borte, må både stats- og justisministeren raskest mulig ut å beklage. Det vil bli en pinlig affære.
Jeg fryser på ryggen hvis det viser seg at Arne Treholt skulle vært frikjent.
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø