JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror Ap vinner Lofoten-slaget

Frp tror Ap vinner slaget om Lofoten slik at området blir åpnet for oljevirksomhet.

kjell.werner@anb.no

– Den politiske utviklingen denne høsten gjør at jeg føler meg stadig tryggere på at Lofoten-saken ender med olje- og gassvirksomhet på sikt, sier stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (Frp) til Avisenes Nyhtesbyrå (ANB).

Før helgen sa Sp-leder Liv Signe Navarsete et klart nei til konsekvensutredning av de sårbare områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, men Frp-talsmannen ser likevel lyst på situasjonen.

– Det er ingenting som tyder på at Ap vil la SV vinne den ideologiske kampen omLofoten. Alt tyder på at de rødgrønne vil jobbe fram en løsning for hvordan de skal åpne området; ikke diskutere om de skal åpne, sier Solvik-Olsen.

Bruker musklene

– Ved å stille klare krav til næringen vil man kunne utvikle gode teknologiske løsninger som ivaretar både hensyn til fiskeriene og nærmest eliminerer faren for utslipp. For eksempel kan det være mulig å bore fra land i de mest sårbare områdene, sier Frp-talsmannen.

Han mener at statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg har blitt mer selvbevisst på sin makt.

– Stoltenbergs maktbruk i biodieselsaken viser at Ap er mer villig til å bruke sine politiske muskler. Når de velger å bruke makt i en så dårlig sak som biodiesel, er jeg trygg på at de gjør det i langt viktigere saker hvor det handler om felles verdiskaping og hvor støtten i befolkningen er langt større, sier Solvik-Olsen.

Store verdier

– Dersom Stoltenberg er redd for å miste noen milliarder kroner i avgiftsinntekter fra biodrivstoff, er jeg trygg på at han ikke vil la over 1.000 milliarder kroner forsvinne ved å si nei til potensiell oljevirksomhet. Det handler om store verdier, mange arbeidsplasser lokalt og videreutvikling av en hel næring nasjonalt, sier han.

Ketil Solvik-Olsen viser til at regjeringen har lovet å bestemme seg i år for om områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skal konsekvensutredes.

– Alle vet at et ja til konsekvensutredning medfører ja til oljevirksomhet. Jeg er sikker på at Ap vil sikre flertall for en konsekvensutredning, sier han.

Uheldig utsettelse

– Ideelt sett burde regjeringen allerede ha sagt tydelig fra om at man ønsker å utvinne eventuelle olje og gassressurser utenfor Lofoten og Vesterålen, men atoljenæringen må forvente strenge miljøkrav, sier han.

– Dessverre har Ap så langt ikke våget å skjære gjennom, men i stedet skjøvet saken ut i tid. Det er uheldig, for det skaper usikkerhet og forsinker satsing på nødvendig teknologiutvikling og prosjektplanlegging, sier Solvik-Olsen. (ANB)

Annonse
Annonse