JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror ikke på uføreforlik

SV vil heller risikere at uførereformen snus opp ned om to år enn å gi etter for krav fra Høyre.

Barnetillegget er noe av stridens kjerne.

– Vi kan ikke ofre ungene til de uføre fordi Høyre har en idé om at det vil få folk i arbeid, tordner SVs sosialpolitiske talskvinne Karin Andersen.

Hun har liten tro på et forlik om uførepensjonen som også omfatter Høyre og Fremskrittspartiet.

– Regjeringens forslag som blir lagt fram fredag, er regjeringspartiene enige om, og forslaget er et resultat av lange forhandlinger. Det er ikke aktuelt å forhandle bort viktige saker vi har fått til for å få med Høyre, sier Andersen til NTB.

Barnetillegg

Uføretrygdede mottar i dag noe over 30.000 kroner per barn under 18 år som ikke har egen inntekt. Dette kan føre til at uføre som forsørger flere barn mottar mer i stønad enn de ville ha tjent om de fortsatt hadde kunnet jobbe.

Høyre går inn for å kutte i barnetillegget, for eksempel ved å begrense det til å gjelde to eller tre barn. Partiets arbeids- og sosialpolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen krever en mer fleksibel uføreordning som stimulerer til at flere jobber mer ved siden av trygden, og advarer mot rødgrønn alenegang.

– Uten et forlik vil det ikke bli ro og trygghet rundt den nye uføreordningen. Tvert imot vil den kunne falle om to år, poengterer Røe Isaksen.

SVs Karin Andersen medgir at regjeringens uførereform kan bli kraftig endret dersom de borgerlige partiene vinner valget i 2013, men understreker at det også kunne ha skjedd med et forlik i bunnen.

– Det er ikke slik at en kan garantere for hva som skjer med et blått flertall, helt uavhengig av forlik. Tvert imot bør folk merke seg at både Høyre og Frp vil kutte i trygden og at det kommer til å skje dersom de får makt, sier hun.

Regjeringen har tidligere inngått forlik om alderspensjon og AFP med Høyre, KrF og Venstre.

– Fredes

Overlegningene om den nye uførepensjonen har pågått i flere måneder. Forhandlingene skal ha vært svært krevende innad i den rødgrønne leiren, der Aps regjeringstopper har stått steilt mot SV og deler av egen stortingsgruppe.

Etter det NTB får opplyst fra sentrale kilder, går ikke regjeringen inn for endringer i barnetillegget, selv om dette var blant anbefalingene fra uførepensjonsutvalget som la fram sin rapport i 2007.

Ifølge Karin Andersen vil det gå hardt utover de fattigste barnefamiliene om Høyre får gjennomslag for å kutte barnetillegget.

– Høyresiden tror man blir friskere av å få mindre penger. Venstresiden vet at fattigdom bare fører til fattigdom. Det er derfor vi ikke kan gi Høyre en hånd på rattet når uføretrygden skal avgjøres, sier hun.

– Selvmotsigelse

Torbjørn Røe Isaksen mener regjeringen framstår som en «vandrende selvmotsigelse».

– Arbeidsministeren har tidligere sagt at hun ønsker et bredt forlik på Stortinget. Så kommer Karin Andersen og skjeller ut Høyre. Men det er få ting vi sier som ikke Hanne Bjurstrøm eller Jens Stoltenberg allerede har sagt, sier Røe Isaksen til NTB.

Han mener det eneste som umuliggjør et bredt uføreforlik er om Arbeiderpartiet har gått på en kjempesmell i forhandlingene.

– Hvis arbeidslinjen er knust og SV har fått fullt gjennomslag, blir det vanskelig. Men før vi konkluderer, må vi se hva regjeringen faktisk legger fram fredag, sier han. (ANB-NTB)

Regjeringen skulle før jul ha lagt fram et lovforslag for Stortinget om ny uførepensjon og alderspensjon til personer som har vært uføre. Arbeidet er kraftig forsinket, og meldingen er utsatt en rekke ganger.

Årsaken til at uførepensjonen skal endres, er innføringen av pensjonsreformen som bringer med seg nye opptjeningsregler og prinsippet om fleksibel pensjonsalder.

Annonse
Annonse

Årsaken til at uførepensjonen skal endres, er innføringen av pensjonsreformen som bringer med seg nye opptjeningsregler og prinsippet om fleksibel pensjonsalder.