Tror på løsning
En løsning i den seige prosessen for å sikre fiskerirettigheter til kystbefolkningen i Finnmark er trolig like rundt hjørnet.
Saken oppsummert
Det tror både sametingspresident Egil Olli og fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen (Ap).
– Løsningen kan komme 9. mai i Nesseby. Da møter vi fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg Hansen til nye konsultasjoner om kystfiskeutvalgets innstilling, sier Olli til NTB.
Han vil ikke røpe noe av innholdet i de to timer lange konsultasjonene som mandag ble holdt på fiskeriministerens kontor i Oslo. Men ifølge sametingspresidenten var det en positiv og konstruktiv tone fra begge sider av bordet.
Konstruktivt
Fiskeriministeren er også optimist etter møtet med Olli, visepresident Laila Susanne Vars og opposisjonsleder i Sametinget Aili Keskitalo.
– Vi hadde et godt og konstruktivt arbeidsmøte der vi både fikk drøftet de store linjene og detaljer i prosessen. Jeg har godt håp om at vi endelig skal lykkes i å bli enig, sier Berg-Hansen.
Det har snart gått seks år siden utvalgsleder Carsten Smith presenterte forslagene fra det statlig oppnevnte kystfiskeutvalget. Oppdraget var å utrede sjøsamiske og andre historiske rettigheter i Finnmark. Forslaget gikk i korte trekk ut på å gi alle finnmarkinger som bor langs kysten, en rett til å drive fiske til egen næring og hushold.
– Jeg er den første til å innrømme at denne sakene har tatt for lang tid. Men oppfølgingen av kystfiskeutvalgets innstilling var en av de første sakene som kom på mitt bord i departementet. Etter det synes jeg vi har brukt tiden godt, og er nå kommet i en positivt leie, sier Berg Hansen til NTB.
Støtte og kritikk
Hun karakteriserer det som «svært viktig» å komme fram til en endelig rettighetsavklaring for sjøsamer og andre i Finnmark. Både Sametinget og Finnmark fylkesting har gitt bred støtte til utvalgets innstilling som møtte sterk motbør i Norges Fiskarlag.
Berg Hansens forgjenger, Helga Pedersen, møtte storm i samiske miljøer da hun foreslo at prosessen skulle ende med en overføring av 3.000 tonn torsk til aktive kystfiskere i Finnmark.
Fra samisk hold har det blitt understreket at saken er et være- eller ikke-være for sjøsamiske rettigheter. FNs spesialrapportør for urfolkssaker, James Anaya, oppfordret i januar i år Norge til å gå videre med kystfiskeutvalgets innstilling. (ANB-NTB)


Nå: 0 stillingsannonser