JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror SV blir i regjering

SV vil trolig bli sittende i den rødgrønne regjeringen fram til valget i 2013, tror valgforskere.

– Innflytelsen de får i posisjon er viktigere for dem enn å tydeliggjøre den ideologiske profilen i opposisjon, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til NTB.

SVs dårlige valgresultat har ført til diskusjoner om partiets videre regjeringsdeltakelse. Partileder Kristin Halvorsen mener slitasje etter seks år i koalisjon er hovedgrunnen til at partiet strever. Men samtidig som hun på valgkvelden kunngjorde sin egen avgang neste vår, gjorde hun det helt klart at hun ønsker at partiet skal fortsette i regjering.

– Kan vinne på å bli

Valgforskere tror at SV har bundet seg til masta, og at de ikke vil bryte ut før stortingsvalget.

– Vi snakker om et parti som sto utenfor regjeringsmakt i 45 år, men som de siste seks årene har hatt innflytelse. Det skal mer enn et dårlig valgresultat til før de ønsker å trekke seg, mener Jenssen.

Valgforsker Hanne Marte Narud sier seg enig.

– SV kan vinne på at de fortsatt har makt til å gjennomføre deler av sin politikk. Men det er klart, det kan begynne å nærme seg smertegrensen, sier hun.

– Lysbakken beste tips

SV skal velge ny partileder på et ekstraordinært landsmøte til våren. De to nestlederne Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell er tidligere nevnt som de sterkeste kandidatene til å ta over etter Halvorsen. Jenssen mener Lysbakken peker seg ut.

– Han er en god debattant, har analytiske evner og oppfattes internt i partiet som en likandes person. Solhjell har kanskje vært litt mindre synlig som parlamentarisk leder, sier han.

Han ser ingen store politiske motsetninger mellom de to, selv om mange har plassert Lysbakken mer mot venstre og Solhjell mer mot sentrum. Begge synes mer opptatt av å utvide SVs profil enn å justere seg på høyre-venstre-aksen, tror han.

– Lysbakken har for eksempel snakket om å legge mer vekt på økonomisk politikk, industripolitikk og velferdsspørsmål. Det er nettopp det mange har pekt på som SVs problem, nemlig at partiet må bli saklig sett bredere, sier han.

Muligheter for sentrum

Høyre og Arbeiderpartiet feiret seg selv som valgets vinnere mandag kveld, mens fløypartiene SV og Frp utpektes som klare tapere. Resultatet av ett stort parti på hver sin side gir økt spillerom framover for sentrum, tror valgforskerne.

– Høyre kommer nok til å holde seg åpne både mot Frp og sentrum framover. Det ville være uklokt å binde seg nå, sier Narud.

Verken Narud eller Jenssen tror Frps dårlige resultat på under 12 prosent får konsekvenser for partiledelsen.

– Jensen har ikke sittet som partileder så lenge, og hun har også ledet partiet gjennom store høyder. Så et dårlig resultat vil ikke være nok for å utfordre hennes posisjon, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse