JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror terror mobiliserer ungdom

Valgforskere tror at likvideringen av AUF-medlemmer vil få dem til å stemme.

Alle de politiske ungdomspartiene melder om stor pågang de siste tre dagene, selv om AUF naturlig nok har hatt den største tilstrømmingen.

Valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo venter at sympatibølgen som feier over landet, vil mobilisere ungdom, slik at valgdeltakelsen ved kommunevalget om vel seks uker kommer seg godt over de 33 prosent som i 2007 ble registrert for yngste velgergruppe.

– Det er vanskelig å tenke seg at ikke det som har rystet landet de siste dagene, skal ha en innvirkning på valget, sier Aardal til NTB.

Han regner med at Ap får en valggevinst som skyldes medfølelse med ofre og pårørende, men også respekt for statsminister Jens Stoltenbergs håndtering av krisen.

Ny aktelse for politikken

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen sier at alle er spente på meningsmålingene for august. Han tror at manifestasjonen på Rådhusplassen i Oslo, der 150.000 mennesker mandag møtte fram for å markere avsky for voldshandlingene, har gitt politikken fornyet aktelse blant vanlige folk.

– Dette kan virke mobiliserende for alle partier. Vi er at flere melder om nye medlemmer. Høyre lå svært godt an før sommeren, og kan paradoksalt nok bli det partiet som får minst gevinst av dette, ettersom det allerede var fullmobilisert, sier Arebrot til NTB.

Han mener ungdommen vil engasjere seg mer i den kommende valgkampen som et ledd i sorgarbeidet, selv om partiene er enige om å kutte ut debattene og folkemøtene i forbindelse med skolevalget.

Virker samlende

Aardal tror at statsminister Jens Stoltenbergs resolutte holdning gjennom krisedagene har virket samlende på en måte som ikke oppfattes som partipolitisk.

– Til tross for likvideringene av AUF-ungdommer på Utøya, har Stoltenberg framstilt terroren som et angrep rettet mot alle. Derfor blir det kanskje en generell mobilisering og ikke bare Ap som vil nyte godt av et oppsving, sier Aardal.

Han mener at gevinsten for Ap kan være at de får dem som har sittet på gjerdet siden 2009, til igjen å bruke stemmeretten til fordel for Ap.

Aardal legger til at det likevel er viktig å skille mellom de sterke emosjonelle uttrykkene som nå preger samfunnet, og det som blir sittende av rasjonelle overveielser ved valget, og som eventuelt kan gi endringer for ett eller flere partier.

Mister velgere

Valgforskeren minner om at Arbeiderpartiet har vært over 30 prosent på noen få enkeltmålinger, men at partiet sliter med å stabilisere seg over denne grensen.

– Ap er inne i en fallende trend og har problemer med å få nye velgere. Det kan endre seg ved dette valget, selv om det i dag er vanskelig å si hvor lenge et slikt løft vil holde seg, sier forskeren ved Institutt for samfunnsforskning.

Aardal mener det er useriøst å klistre Frp opp til den terrortiltalte Anders Behring Breiviks ekstreme skriverier om den angivelige trusselen som utbredelse av islam medfører.

– Vi må skille mellom holdninger og handlinger. Men det skal bli interessant å se hvordan denne hendelsen vil påvirke debatten om innvandring og hvor toleransegrensen går for uttalelser som tidligere ble godtatt, sier han.

Valgforskeren regner med at kandidater som ikke viser takt og tone under valgkampen, og kanskje forsøker å skåre billige poenger på terrorkrisen, raskt vil bli tatt ned av medier og velgerne. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse