Tusenvis mintes sine kolleger
Flere tusen ansatte i Regjeringskvartalet og departementene kom sammen foran Høyblokken for å minnes sine døde og skadde mandag.
For mange var det et sjokk å se ødeleggelsene på nært hold.
Dette området har vært stengt siden terrorangrepet 22. juli, men ble under massivt politinærvær åpnet en kort time for at regjeringen skulle vise de ansatte sin respekt og medfølelse. Hele regjeringen, med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, ble klappet inn foran den provisoriske scenen.
– Dere har klart det. Regjeringsapparatet har fungert ubrutt gjennom krisen. Jeg er stolt over å være statsminister i et land med et slikt embetsverk. Byråkrat er blitt en hedersbetegnelse, sa statsministeren.
Han innledet med å si at regjeringskontorene og Utøya for 17 dager ble utsatt for det mest blodigste angrepet mot Norge i fredstid.
Venner drept
– Vi fikk kontorene sprengt. Kolleger og venner ble drept. Mange flere ble hardt skadd. Vi minnes de døde og viser respekt for de skadde. Noen av dere vaklet bokstavelig talt ut av ruinene og bærer med dere inntrykk som vi andre vanskelig kan forestille oss, sa statsministeren.
Han roste departementene for å jobbe videre under vanskelige forhold, men minnet om at mange har kjent på egen frykt og trenger tid til å bearbeide inntrykkene.
– Uten forvarsel ble dere stilt overfor umenneskelige utfordringer. Mange har jobbet i dyp sorg over kolleger som ble drept. Mange er svært bekymret for dem som ligger på sykehus, sa statsministeren.
Han la til at hverdagen vil melde seg etter hvert, og at sorgarbeidet går over i en ny fase.
– Vi må gi hverandre det løfte at det er lov å be om hjelp. De som har behov for profesjonell bistand, skal få det. Men dere har klart det umulige, derfor skal vi klare det som kommer. Sammen skal vi gjenreise Regjeringskvartalet, sa Stoltenberg.
Intense toner
Trompetisten Ole Edvard Antonsen innledet og avsluttet den korte markeringen. Hans klokkeklare, intense tone ble kastet fram og tilbake mellom de skadde og ødelagte bygningene.
Konteinere, enorme kraner og annet tungt utstyr viste at oppryddingen er i gang, men fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud sa at det vil ta lang tid å få kvartalet tilbake i normal gjenge.
Ekspedisjonssjef Ragnhild Nordaas i Arbeidsdepartementet talte på vegne av dem som jobber i umiddelbar nærhet til eksplosjonsstedet.
– Vi har mistet livsglade, engasjerte kolleger mens de var på jobb. Dette er et angrep på våre arbeidsplasser, derfor er vi alle berørt. Mange føler at en del av dem selv er revet bort. Det føles som en evighet, men det er bare 17 dager siden. Det vil ta lang tid å fordøye dette, og vi må alle stille opp, på tvers av departementsgrenser, sa Nordaas.
Hun forsikret at de ansatte i Regjeringskvartalet gradvis vil gjenerobre hverdagen.
– Vi skal tilbake på jobb, men aldri glemme. Og selv om vi skal være nøytrale og skille mellom jobb og politikk, må vi få si at vi er stolte over den ledelsen vi har, sa ekspedisjonssjefen. (ANB-NTB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Rolf Ringdal blir kanskje den siste lederen av Norsk Lokomotivmannsforbund. Et av forslagene på forbundets årsmøte er å endre forbundets navn til Norsk Lokomotivførerforbund.
Morten Hansen