JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tusenvis mintes sine kolleger

Flere tusen ansatte i Regjeringskvartalet og departementene kom sammen foran Høyblokken for å minnes sine døde og skadde mandag.

For mange var det et sjokk å se ødeleggelsene på nært hold.

Dette området har vært stengt siden terrorangrepet 22. juli, men ble under massivt politinærvær åpnet en kort time for at regjeringen skulle vise de ansatte sin respekt og medfølelse. Hele regjeringen, med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, ble klappet inn foran den provisoriske scenen.

– Dere har klart det. Regjeringsapparatet har fungert ubrutt gjennom krisen. Jeg er stolt over å være statsminister i et land med et slikt embetsverk. Byråkrat er blitt en hedersbetegnelse, sa statsministeren.

Han innledet med å si at regjeringskontorene og Utøya for 17 dager ble utsatt for det mest blodigste angrepet mot Norge i fredstid.

Venner drept

– Vi fikk kontorene sprengt. Kolleger og venner ble drept. Mange flere ble hardt skadd. Vi minnes de døde og viser respekt for de skadde. Noen av dere vaklet bokstavelig talt ut av ruinene og bærer med dere inntrykk som vi andre vanskelig kan forestille oss, sa statsministeren.

Han roste departementene for å jobbe videre under vanskelige forhold, men minnet om at mange har kjent på egen frykt og trenger tid til å bearbeide inntrykkene.

– Uten forvarsel ble dere stilt overfor umenneskelige utfordringer. Mange har jobbet i dyp sorg over kolleger som ble drept. Mange er svært bekymret for dem som ligger på sykehus, sa statsministeren.

Han la til at hverdagen vil melde seg etter hvert, og at sorgarbeidet går over i en ny fase.

– Vi må gi hverandre det løfte at det er lov å be om hjelp. De som har behov for profesjonell bistand, skal få det. Men dere har klart det umulige, derfor skal vi klare det som kommer. Sammen skal vi gjenreise Regjeringskvartalet, sa Stoltenberg.

Intense toner

Trompetisten Ole Edvard Antonsen innledet og avsluttet den korte markeringen. Hans klokkeklare, intense tone ble kastet fram og tilbake mellom de skadde og ødelagte bygningene.

Konteinere, enorme kraner og annet tungt utstyr viste at oppryddingen er i gang, men fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud sa at det vil ta lang tid å få kvartalet tilbake i normal gjenge.

Ekspedisjonssjef Ragnhild Nordaas i Arbeidsdepartementet talte på vegne av dem som jobber i umiddelbar nærhet til eksplosjonsstedet.

– Vi har mistet livsglade, engasjerte kolleger mens de var på jobb. Dette er et angrep på våre arbeidsplasser, derfor er vi alle berørt. Mange føler at en del av dem selv er revet bort. Det føles som en evighet, men det er bare 17 dager siden. Det vil ta lang tid å fordøye dette, og vi må alle stille opp, på tvers av departementsgrenser, sa Nordaas.

Hun forsikret at de ansatte i Regjeringskvartalet gradvis vil gjenerobre hverdagen.

– Vi skal tilbake på jobb, men aldri glemme. Og selv om vi skal være nøytrale og skille mellom jobb og politikk, må vi få si at vi er stolte over den ledelsen vi har, sa ekspedisjonssjefen. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse