JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenighet i luftfart, jernbane og alkohol

Fredag gikk fristen for å be om bistand i de lokale forhandlingene i enkelte Spekter-bedrifter ut. Partene i Avinor, selskapene tilknyttet jernbanesektoren og Vinmonopolet er noen av virksomhetene som ikke har klart å bli enige i de lokale forhandlingene – de såkalte B-delsforhandlingene – i årets lønnsoppgjør.

morten.hansen@lomedia.no

Så langt har til sammen tolv virksomheter bedt om bistand. Dermed må forhandlere fra de ansattes fagforbund og arbeidsgiverforeningen Spekter trå til med forhandlingshjelp.

Stor avstand

Avinor-oppgjøret i fjor endte i strek. Også i år sliter de ansatte og virksomheten med å bli enige.

– Det er stor avstand mellom krav og tilbud, fastslår Tor Erik Granum i Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Førstkommende torsdag får partene hjelp til å finne en løsning.

– Da får vi prøve å få bevegelse i forhandlingene igjen – med hjelp av LO Stat og Spekter, sier Granum.

Uakseptabelt

I jernbanesektoren har man ikke blitt enige om lønnstillegg i Mantena, Mitrans, Cargonett, Trafikkservice og NSB

– Avstanden er så stor at man ikke klarer å løse det uten bistand. Det står om noen tusen kroner, sier Kjell Atle Brunborg, leder i Norsk Jernbaneforbund (NJF).

I enkelte av disse virksomhetene er avstanden mellom krav og tilbud meget stor.

– I et par bedrifter oppfatter vi tilbudet nærmest som et nulltilbud. Det kan vi ikke akseptere, understreker Brunborg.

Mange gjenstår

Også Sem Gjestegård, Forskningsrådet, Entra Eiendom og Asta har bedt om bistand. Disse virksomhetene tilhører, sammen med blant annet Vinmonopolet, område 9 – som er et samleområde for såkalte øvrige virksomheter. I dette området er fristen for å be om bistand satt til 30. april.

Samme fristen har området for orkestre og teater. Her er forhandlingene for alle teatrene og Den norske Opera sluttførte. Fortsatt har ingen orkestre blitt enige i lønnsoppgjøret, mens Oslo filharmoniske orkester allerede har bedt om bistand.

Spekter-oppgjøret er innrettet etter alle-for-en-prinsippet. Dette innebærer at ingen områder kan regnes for ferdigforhandlet før alle tilknytede virksomhetene er kommet til enighet.

For områdene 1 og 9 har man nå frist til 7. mai med å komme fram til løsninger. Hvis ikke går oppgjørene til mekling. I de andre områdene er fristen for det samme 30. april.

Tjenestepensjon

AFP og tjenestepensjon er ikke tema under årets forhandlinger. Flere virksomheter i Spekter-området er tilknyttet en offentlig tjenestepensjonsordning. Allerede i fjor ble det avtalt at de endringer som måtte bli gjort under årets oppgjør i offentlig sektor, også vil gjelde for disse virksomhetene.

Annonse
Annonse