JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Finsk LO i harnisk over angrep på streikeretten

Finsk fagbevegelse har kastet seg inn i en bølge av streiker. Onsdag demonstrerte de mot regjeringens politikk. Statsministeren sier at de ikke kommer til stoppe reformene.
Esther Lynch fra ETUC og Jarkko Eloranta fra FFC. De deltok begge i demonstrasjonen mot regjeringens reformer i arbeidslivet.

Esther Lynch fra ETUC og Jarkko Eloranta fra FFC. De deltok begge i demonstrasjonen mot regjeringens reformer i arbeidslivet.

Eetu Kinnunen / FFC

anne.siri@lomedia.no

– Det er mer eller mindre to mot én i finsk arbeidsliv nå. Regjering og arbeidsgivere mot fagbevegelsen, sier Jarkko Eloranta til LO-Aktuelt.

Han leder FFC, finsk LO, som har rundt 800.000 medlemmer fordelt på 18 ulike forbund.

Torsdag demonstrerte den finske fagbevegelsen mot regjeringens politikk.

De meldte at de har trukket seg fra diskusjonen om en ny arbeidsmarkedsmodell fordi regjeringen ikke har kommet dem i møte.

Demonstrasjonene oppsto etter tre bølger av streiker som protest mot den finske regjeringens omfattende budsjettkutt og foreslåtte endringer av arbeidslivet.

Blant annet skal streikeretten begrenses kraftig og første sykedag skal bli ubetalt.

Fagbevegelsen mener arbeidstakeres behov blir oversett, og at endringene vil ramme dem som har minst fra før. De sier for eksempel at arbeidsledige som forsørger barn vil få det svært vanskelig.

– Hvis retten til å streike og til å forhandle sentralt om tariffspørsmål innskrenkes, vil dette være svært vanskelig å endre senere, sier Jarkko Eloranta.

Omfattende reformer

Etter at Petteri Orpo og hans høyreregjering kom til makten i juni, har de lansert en regjeringsplattform med omfattende arbeidsmarkedsreformer.

Synkende folketall og mindre arbeidskraft utfordrer allerede velferdsstaten, skriver de.

I regjeringas fireårsperiode vil de derfor øke antallet i arbeid med 100.000. For å få til dette skal de blant annet gjør det mer attraktivt å jobbe og forenkle trygdesystemet.

De skal også øke andelen lokale forhandlinger på arbeidsplasser framfor sentrale forhandlinger.

Lite dialog

Økonomien er i tilbakegang, ifølge den finske sentralbanken, og arbeidsledigheten øker. Situasjonen langs grensa mot Russland er spent.

For å få mer oppmerksomhet har finsk LO siden tidlig i høst kjørt opplysningskampanjen «Serious grounds» mot nedskjæringene i arbeidslivet. JHL er Finlands største fagforening for ansatte i offentlig sektor og er også tilsluttet kampanjen.

– Regjeringen har ikke vist noen intensjoner om å trekke tilbake noen av kuttene. Retten til å streike, situasjonen for tillitsvalgte og den fundamentale tryggheten for folk i Finland er fortsatt truet, uttaler JHL-leder Håkan Ekström på organisasjonens nettsider.

Han mener regjeringen ikke er villig til å forhandle.

LO-leder Eloranta har tidligere omtalt trepartsdialogen om reformene som «humbug», ifølge den finske allmennkringkastingen Yle. Eloranta hevdet det var praktisk umulig å ha rettferdig dialog fordi de planlagte kuttene allerede var skrevet inn i regjeringsprogrammet.

LO-Aktuelt har bedt om en kommentar fra den finske regjeringen, men de har ikke svart på henvendelsen. Statsminister Petteri Orpo har imidlertid gitt en kommentar til den finske allmennkringkasteren Yle. Til dem sier han at han ikke forstår den harde motstanden fra fagbevegelsen, og at regjeringen vil fortsette med de nødvendige reformene.

Annonse
Annonse