USA
Statsansatte kjenner på frykt etter at Elon Musk har begynt å navngi dem
Elon Musk har omtalt byråkratiet i USA som en trussel mot demokratiet. Nå skaper han frykt ved å offentliggjøre navn på statlig ansatte han mener er overflødige.
Donald Trump har engasjert Elon Musk til å slanke det offentlige byråkratiet når han tar over som president i januar.
Brandon Bell / Reuters / NTB
merete.jansen@lomedia.no
Det er rundt 2,3 millioner statlig ansatte i USA. Donald Trump har lovet at når han overtar som president, skal dette tallet kuttes kraftig.
For å utføre jobben, har han engasjert verdens rikeste mann, Elon Musk, og forretningsmannen Vivek Ramaswamy.
Sammen skal de lede et nytt kontor som plasseres på utsiden av den offisielle strukturen. Det såkalte Departementet for statlig effektivisering vil trolig først og fremst få en rådgivende funksjon.
Trump og Musk har hevdet at offentlige utgifter kan trimmes med 2000 milliarder dollar. De har skrevet i et innlegg i Wall Street Journal at for å nå det målet, må statlige etater legges ned.
Det må skje masseoppsigelser av offentlig ansatte og kutt i finansieringen av offentlige kringkastere og en rekke andre formål.
Flere navngitte personer
Slike nyheter er godt egnet til å skape frykt blant offentlig ansatte, men nå har Musk tatt det et steg videre ved å rette søkelyset mot navngitte personer.
Sist uke la han ut to meldinger på sin egen tjeneste X, tidligere Twitter, der han navnga til sammen fire kvinner i stillinger han mener er overflødige.
De jobber alle i relativt ukjente klimarelaterte stillinger.
Hver av meldingene har vært lest flere titalls millioner ganger, og de navngitte personene har blitt ofre for en strøm av negativer kommentarer, skriver CNN på sine nettsider.
En av kvinnene har nå slettet alle sine kontoer i sosiale medier.
Personlige skyteskiver
Flere statlig ansatte har sagt til CNN at de frykter livene dere er i ferd med å bli forandret for alltid, og at de kanskje til og med risikerer fysiske trusler nå som Musk har gjort dem til personlige skyteskiver.
Everett Kelley, lederen av det største forbundet for statlig ansatte, American Federation of Government Employees, mener også at disse meldingene er godt egnet til å spre frykt og uro.
Rundt 800.000 av USAs 2,3 millioner statsansatte er medlemmer av forbundet.
– Hensikten er nok å gjøre dem så redde at de ikke våger å uttale seg offentlig, sier Kelley.
I et innlegg i Wall Street Journal har verdens rikeste mann omtalt byråkratiet i USA som en trussel mot demokratiet.
– De fleste beslutninger tas ikke av den demokratisk valgte presidenten eller dem han har utpekt, men av ikke-valgte og ikke-utnevnte embetsfolk i offentlige etater som ser på seg selv som immune mot oppsigelse, skriver Musk og hans nye innsparingskollega Ramaswamy.
Flere eksperter på offentlig styre og stell har uttalt at de ikke tror det er realistisk å kutte livsviktige tjenester og bidragsytelser i et slikt omfang som Donald Trump og hans allierte tar til orde for.