JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg i Storbritannia: Arbeiderbevegelsen tar ingenting for gitt

Ifølge meningsmålinger ligger Labour rundt 20 prosent foran, men den mangeårige fagforeningstoppen og politikeren John Monks sier at de ikke tar noe for gitt.
Labour-leder Keir Starmer kan bli britenes neste statsminister.

Labour-leder Keir Starmer kan bli britenes neste statsminister.

Stefan Rousseau / AP / NTB


nina.hanssen@lomedia.no

Det er få som vet mer om britisk arbeidsliv enn John Monks. I dag sittet han i det britiske overhuset for Labour, men før det var han både leder av Britisk LO og Europeisk LO.

Det britiske parlamentet består av to kamre; Overhuset og Underhuset. I Overhuset sitter lorder som John Monks som enten er utnevnt eller har arvet plassen. Han er derfor ikke på valg.

Labour kan bli størst i Underhuset

Torsdag 4. juli skal britene velge 650 nye mennesker til Underhuset.

John Monks var generalsekretæren i TUC fra 1993 til 2003.

John Monks var generalsekretæren i TUC fra 1993 til 2003.

Nina Hanssen

I forrige uke viste meningsmålinger at Labour kan være på vei til å få det største flertallet noensinne i Underhuset.

Noe som ville glede Monks, men han tar ikke seieren på forskudd.

– Vi jobber hardt nå og ønsker på valgdagen å vise at den nåværende høyredreiningen i europeisk politikk ikke er uunngåelig, og at vi kan være vinnere igjen, sier Monks.

Ifølge Monks har Storbritannia nemlig har vært «et ulykkelig land» helt siden finanskrisen i 2008/2009.

Reallønnene er lave

– Redning av uansvarlige banker som hadde tatt risikable veddemål på det amerikanske eiendomsmarkedet førte til streng økonomisk innstramming. Dermed er reallønningene i dag lavere enn de var i 2009, sier han. Og minner om at de konservative nå har sittet ved makten i de siste 14 årene.

– De har vært ineffektive og har vært rystet av krise etter krise, legger han til.

Offentlig sektor med brukken rygg

Monks er oppgitt over politikken som er ført de siste årene med de konservative. Først innførte de en strengere økonomisk innstramming enn nødvendig, noe som skadet offentlige tjenester.

En konsekvens var dette var blant annet lengre ventelister på sykehus, gamle skolebygninger som ikke ble vedlikeholdt, overfylte fengsler, økende kriminalitetsstatistikk, et svekket forsvar og en svekket offentlig sektor svekkede.

Brexit var katastrofe

Og ifølge Lord Monk, som advarte sterkt mot Brexit, gjorde prosessen som førte til at landet forlot EU i 2020 landet enda verre. Storbritannia hadde da vært EU-medlem siden 1973.  

– Brexit ble en selvforskyld katastrofe etter folkeavstemningen. Etter det fulgte en rekke skandaler. Hovedsakelig knyttet til Boris Johnson, men også Rishi Sunak som siden 2022 har vært Storbritannias statsminister.

Labour var tapt

– Dere i Norden lurer kanskje på hvor Labour har vært under denne tiden? Det er bare et ord som kan beskrive det. Tapt, sier han kort.

For etter valgnederlaget i 2010 mener Lord Monks at Labour beveget seg altfor langt mot venstre og var ineffektive.

– Jeremy Corbyn, som var en gammeldags sosialist, ledet partiet i store deler av perioden, men tapte kraftig, forteller han. Deretter gikk ledertrøya til Keir Starmer, en advokat som brakte partiet tilbake til det politiske sentrum.

Manifest for arbeidstakere

– De kjemper nå for valget med et manifest som fokuserer både på gjeldsreduksjon, men som også inkluderer nye arbeidstakerrettigheter og forpliktelser om utvidelse av offentlig eierskap, forteller han.

Denne nye kursen er blitt positivt mottatt av den britiske fagbevegelsen TUC.

Vil avskaffe nulltimerskontrakter

Ifølge Monks inkluderer de viktigste rettighetene som Labour nå kjemper for et forbud mot nulltimerskontrakter, som tvinger arbeidere til å jobbe kun når det er nødvendig, uten jobb- eller inntektssikkerhet.

Etter at dette utviklet seg i flere sektorer så er det anslått at rundt én million briter jobber med slike nulltimerskontrakter i dag.

– Vi vet at selskap som blant annet Amazon men også andre er en stor bruker av slike kontrakter, sier han.

 

Ser til Norge

Lord Monks er også glad for at Labour har som mål å gi fagforeninger tilgang til ikke-organiserte arbeidsplasser. Under dagens regime har de ikke mulighet til det.

– Målet er å gjenoppbygge sektorbasert kollektiv forhandlingsrett, noe som jeg vet også er en sentral del av det norske systemet, sier Monks.

– Dere har en sterk fagbevegelsen og et godt trepartssamarbeid som har bygget opp det norske velferdssystemet og vi ser også til Norden for inspirasjon, innrømmer han.

Tidlig var Lord John Monks generalsekretær i The European Trades Union Confederation og var generalsekretæren i TUC fra 1993 til 2003.

Warning
Annonse
Annonse