JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utleid - med 80 kroner timen

Utleiefirmaet Unic Management tilbyr norske hoteller estisk arbeidskraft for 99 kroner timen. Bruttolønn er nede i 80 kroner. – Dette er helt lovlig, sier daglig leder i Unic AS, Terje Andersen.

Unic Management er et norskregistrert utenlandsk firma med sete i Tallinn. Det eies av det norske selskapet UNIC AS.

– Dette firmaet ble opprettet rett etter at Estland gikk med i EU. Fra 50-100 estiske arbeidere, de fleste ufaglærte, er nå leid ut til norske hoteller i vinter- og sommersesongen, sier Terje Andersen, som er daglig leder i Unic AS og en av eierne i Unic Management i Norge.

Han understreker at det bare er sesongarbeid som tilbys, og jobben i Norge varer ikke lengre enn tre måneder. 90 prosent av de som leies ut, er ufaglært arbeidskraft, og jobber med renhold av rom, fellesarealer og kjøkken.

Glade for lønna

– Hva slags lønn får folk når hotellene betaler ned til 99 kroner timen?

– Vi har en minimumslønn på 80 kroner brutto, og mange får nok dette mens de prøves ut. Men vi har et lønnsnivå som går fra 80 til 128 kroner timen, forteller Andersen. – Og dette er jo helt lovlig. De estiske ansatte betaler sin skatt i Norge, som er på 20 prosent, det er klarert med skattekontoret. Vi betaler reisen og de har gratis kost og losji her. Losjiet er som regel i rom hotellene eier. Vi betaler også arbeidsgiveravgift, feriepenger og sykepenger. De trekkes litt skatt for fordelen av fri kost, det er det eneste. Dette er en seriøs bedrift.

– 80 kroner brutto er likevel lite hvis en vil ta seg en øl eller en pizzabit på en kafe på fritida?

– Du må huske på at disse ikke er i Norge for å leve noe norsk liv, men for å arbeide og sende penger hjem. Det er høy arbeidsløshet i Estland. De merker krisen hardere enn oss, og der får de kanskje 25 kroner timen for samme slags jobb – hvis de får jobb. Så de er svært glade for muligheten for å jobbe i Norge.

Redder hotellene

– De ville vel vært enda gladere om de hadde fått det samme som andre får for dette arbeidet i Norge?

Andersen mener at det er mulig, men at en også må tenke på reiselivsbransjen, som sliter med krise og dårligere tider.

– Det kan hende at hoteller som får dette tilbudet klarer å drive i stedet for å måtte legge ned på grunn av dårlig økonomi. Alle er vel for å redde arbeidsplasser? Dessuten har hotellene vanskeligheter med å skaffe folk, så dette burde være positivt.

For øvrig nevner Terje Andersen at det også finnes kunder som vil betale tarifflønn, for eksempel til kokker. Og da gjøres selvfølgelig det.

– Er det mange eksempler på dette?

– Nei. Det er ganske få.

Tariffens minstelønn for renholdere på hotell er nå 131,42 brutto.

Sosial dumping uansett

– Jeg har ikke sett noen papirer om denne virksomheten, men er det riktig at de leier ut folk for 99 kroner timen, må det være sosial dumping, sier Per Skau, rådgiver i Fellesforbundet.

– Med den prisen må de ha et lønnsnivå som ligger langt under det du får en nordmann til å jobbe for. Det betyr at arbeidsgiverne bruker muligheten til å utnytte arbeidskraft fordi de kommer fra lavkostland. Vi har lenge vært enige om at østeuropeere gjerne må komme hit og jobbe der det mangler folk. Men vi har også vært enige om et de ikke skal underbetales.

Ødelegger arbeidslivet

Skau mener at bedrifter som benytter seg av slike tilbud, også er med på å konkurrere ut andre reiselivsbedrifter.

– Neste år må kanskje nabohotellet gjøre det samme, og så er du inne i en ond spiral som tvinger alle til å gå ned i lønnsnivå til de ikke har lønnsevne igjen. Det er sosial dumping, og en trussel mot hele arbeidslivet og tariffsystemet vårt, som er basert på respekt for partenes rolle i å fastsette lønn. Derfor vil jeg gjerne advare reiselivsbedriftene mot å gå inn i tilbud som kan få slike effekter.

Annonse
Annonse