JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utstillingsvinduet kan skifte farge

Det rødgrønne utstillingsvinduet Trondheim kan få et anstrøk av Krf-gult etter valget.

Eller det kan sprekke helt, om Senterpartiet hopper av.

– Begge deler kan få rikspolitiske følger, sier valgforsker Anders Todal Jensen, professor i statsvitenskap ved NTNU.

Det rødgrønne samarbeidet i Trondheim før valget i 2003 sies å ha banet veien for samarbeidet mellom Ap, SV og Sp i rikspolitikken to år seinere.

– Koalisjonen i Trondheim ble en modell for det som skjedde på regjeringsplan, sier Siri Wahl–Olsen, politiske redaktør i Adresseavisen.

Verken Todal Jensen eller Wahl-Olsen tør spå utfallet av valget i Trondheim. Den siste målingen ga et ørlite rødgrønt flertall, med Rødt på vippen. Men den målingen er allerede over ei uke gammel. Fortsatt kan mye skje.

– Resultatet er helt åpent. Vi kan få en utvidelse av den rødgrønne koalisjonen med Rødt eller KrF. Eller vi kan få et resultat som fører til at Sp hopper av og slutter seg til de borgerlige. Begge deler vil gi gjenlyd i rikspolitikken, sier Wahl–Olsen.

Senterpartiet

Sp i Trondheim sier de støtter Arbeiderpartiets Rita Ottervik som ordfører. Men dersom det blir borgerlig flertall, er de klar til å hoppe over til borgerlig side.

– Vi holder alle muligheter åpne. Vi er et parti som trives dårlig i opposisjon, sier Sps førstekandidat Marte Løvik til Adresseavisen.

Dersom Sp i Trondheim går til de borgerlige vil det bli lagt merke til på sentralt hold, mener Todal Jenssen.

– Det vil iallfall ha symbolverdi, i en situasjon der det er rivninger i Sp om hvor bra regjeringssamarbeidet er for partiet, sier han.

Har levert

Todal Jensen og Wahl-Olsen er enige i at den rødgrønne koalisjonen i Trondheim stort sett har levert i samsvar med valgløftene.

– De har levert både når det gjelder barnehager, skoler, sykehjem og samferdsel. Flere tar trikk og buss, og prisene er redusert, oppsummerer Todal Jensen.

– Men det har kostet. Kommunens gjeld har økt kraftig, og det kan gi ubehagelig store renteutgifter i åra framover, legger han til.

Paradoksalt nok var det SV som i siste budsjettrunde gikk i spissen for å dempe investeringstakten.

– De borgerlige kritiserer de rødgrønne for den økte gjelda. Men de har selv vært med på leken, og stemt for det aller meste av investeringer, sier Siri Wahl–Olsen.

Bred koalisjon?

De gode resultatene bidro til et solid gjenvalg for de rødgrønne for fire år siden. Ap og Rita Ottervik fikk hele 43,5 prosent av stemmene. Hvordan det går på mandag står igjen å se.

– Arbeiderpartiet i Trondheim oppfører seg litt bemerkelsesverdig, sier Todal Jensen.

– Statsvitenskapelig teori opererer med prinsippet om at en ikke lager en bredere koalisjon enn nødvendig. Men det gjør Ap i Trondheim. De har tatt med miljøpartiet De Grønne i koalisjonen, selv om det ikke var nødvendig for å sikre flertall. Vi kan få en situasjon etter valget der flere av småpartiene konkurrerer om Arbeiderpartiets gunst. For de kan ikke samarbeide med Høyre uten å få Fremskrittspartiet med på kjøpet, oppsummerer Todal Jensen.

En slik bred koalisjon rundt Arbeiderpartiet kan bety at Rita Ottervik blir historisk. Hun blir i så fall den første ordføreren i Trondheim som blir gjenvalgt for mer enn to fireårsperioder. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse