JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler drastisk omlegging

Politiet skal ikke dra hjem når de kriminelle drar på jobb, slår politidirektøren fast.

– Dette er en viktig dag for politiet, sa Odd Reidar Humlegård da han mandag la fram Politidirektoratets høringssvar på politianalyseutvalgets rapport om tilstanden i politiet.

I tråd med utvalgets anbefalinger går Politidirektoratet inn for å organisere politiet i seks distrikter, mot 27 i dag, mens tallet på lensmannskontorer og tjenestesteder kuttes fra 354 til drøyt 210.

Politidirektøren mener at det er på høy tid med en kraftig omlegging av dagens organisering av politiet. Han vil ha politifolkene ut av kontorene og ut på veiene.

– Dagens politistruktur hindrer oss i å samle ressursene og få flere døgnbemannede politipatruljer. I dag bruker vi mye krefter på å holde kontorene åpne for ting som ikke haster, sier Humlegård.

– Lokalt politi handler ikke om politibygg, men om politifolk. Målet er et mer tilstedeværende og tilgjengelig politi, sier han.

Samme tilgang

Politidirektøren foreslår å organisere politiet i seks hoveddistrikter - Nord, Midt, Vest, Sør, Øst og Stor-Oslo. Innunder disse kan det etableres fire til seks driftsenheter, for eksempel langs fylkesgrensene, som igjen koordinerer et tilsvarende antall lokale tjenestesteder.

Alle enhetene skal ha den kompetansen som trengs for å håndtere ulike politioppgaver.

– Det er i dag et gap i kompetansen mellom de store politidistriktene og de små, sier Humlegård, som ikke frykter at omleggingen vil føre til et mer sentralisert og fraværende politi, slik enkelte kritikere av analyseutvalget mener.

– Nei, dette er det motsatte av sentralisering. Ved å bygge opp mer robuste tjenestesteder, kan vi gi en bedre tjeneste i distriktene og mer politikompetanse på bakken, sier han.

– Prisen vi må betale, er at noen må reise lenger for å få gjort ting som ikke haster, som å skaffe seg nytt pass. I bytte får de et politi som kommer når det trengs, med kortere responstid, sier politidirektøren.

Trend

Han viser til at både våre nærmeste naboland og flere europeiske land har gjennomført tilsvarende omorganiseringer de siste årene.

– I dag har vi flere lokale tjenestesteder enn Sverige og Danmark til sammen, sier Humlegård, som påpeker at kan politiet kan spare 75 millioner kroner i året ved å stenge 140 lensmannskontorer.

Han understreker at politimestre og lensmenn ute i distriktene er samstemte i at omorganiseringen trengs.

– Det betyr at de i realiteten legger ned sine egne stillinger, fremholder Humlegård.

Tydeligere lederskap

I tillegg vil en ledergruppe på seks personer bety et langt bedre samarbeid på ledernivå både nasjonalt og regionalt, mener politidirektøren.

22. juli-kommisjonens krasse kritikk mot politiet for blant annet et massivt fravær av lederskap var en av grunnene til at justisminister Grete Faremo igangsatte arbeidet med politianalysen.

Nå skal en ny politisk ledelse ta over det videre arbeidet, som etter planen skal munne ut i en stortingsmelding til våren.

Kommuneslagsmål

Både Høyre og Frp har tidligere uttalt at de ønsker å redusere antall politidistrikter.

Men kuttene kan samtidig duke for masseslagsmål i Kommune-Norge. En rekke kommuner har allerede flagget at de ønsker å beholde sine lensmannskontorer. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse