JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Venstre-lederen kan takke Frp»

Fremskrittspartiets exit fra regjeringen ga Venstre-leder Trine Skei Grande en gyllen mulighet til å sette inn Sveinung Rotevatn og Abid Raja som statsråder.

Fremskrittspartiets exit fra regjeringen ga Venstre-leder Trine Skei Grande en gyllen mulighet til å sette inn Sveinung Rotevatn og Abid Raja som statsråder.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Trine Skei Grande får fornyet tillit som Venstre-leder.

kjell.werner@anb.no

Valgkomiteen har innstilt henne til gjenvalg på landsmøtet rett over påske. Men en enstemmig innstilling dekker over det faktum at det er strid internt i partiet. Mange vil ha en annen leder. Nye nestledere er kompromisset som synes å samle. Ola Elvestuen og Terje Breivik vrakes som nestledere til fordel for Sveinung Rotevatn og Abid Raja.

Mange i Venstre ønsker Rotevatn eller Raja som partileder, men de to må vente tålmodig til neste korsvei. Da blir det ventelig en ny dragkamp mellom fløyene som står bak. Unge Venstre har tydelig signalisert et ønske om at Rotevatn burde ta over som partileder allerede nå. De siste dagene er det flere sentrale Venstre-folk som har bedt Trine Skei Grande om å trekke seg. Men resultatet ble altså at hun trakk det lengste strået i valgkomiteen. Etter alle solemerker blir hun derfor gjenvalgt som partileder på landsmøtet.

Følg oss på Facebook

Venstre-lederen kan takke Frp for at hun blir gjenvalgt. Fremskrittspartiets exit fra regjeringen ble åpningen for rokaden som nå foretas i Venstres toppledelse. Det var et sjakktrekk av Trine Skei Grande å sette inn kamphanene Rotevatn og Raja som statsråder.

Hun måtte riktignok ofre Ola Elvestuen. Han ble mildt sagt skuffet over å bli vraket som miljøminister. «Trine har nok først og fremst lyttet til seg selv, for å sikre egen posisjon», sa en sår Elvestuen nylig til TV 2. Venstre er ingen søndagsskole. Det har Elvestuen smertelig fått merke.

Trine Skei Grande sørget egenrådig for å hente Rotevatn og Raja inn som henholdsvis miljøminister og kulturminister. Dermed ble de to ikke lenger utfordrere til henne som partileder. Sjakktrekket fungerte. Brikkene var i realiteten lagt da valgkomiteen møttes for å gjøre opp status.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det er tvilsomt at Grande klarer å løfte partiet ved å gi rom for den fornyelsen som grunnplanet har bedt om. Rotevatn og Raja må i tilfelle få en viss frihet. Da må Grande vise tilsvarende raushet. Problemet er at budskapet kan bli uklart.

Trine Skei Grande snakker varmt om at det må bygges et lederteam som kan jobbe sammen. Det er lettere sagt enn gjort. Vi har friskt i minne ordbruken Grande og Raja brukte om hverandre i fjor. De to har neppe glemt hvor anstrengt forholdet var mellom dem. Men det dreier seg ikke bare om et trekløver som spriker. Det er tre fløyer som må samles.

Slik sett blir Venstre-lederens jobb å være brobygger. Hun har klart å løfte partiet over den magiske sperregrensen ved to stortingsvalg. Hun kan krone verket ved å klare det samme i 2021.

Annonse
Annonse