Vestlandsfanden
I nærmere 40 år har Erling Lægreid fylt eteren med bitende radiokommentarer, til forargelse og fryd. I september gikk NTL-eren av med pensjon. Men 70-åringen nekter å gi fra seg mikrofonen.
vibeke.liane@lomedia.no
Vi sitter på stamstedet Lorry bak Slottet. Lægreid gir diskret tegn til kelneren, et øyeblikk senere står en halvliter pils og et glass Løitens akevitt på bordet.
Poengterte provokasjoner.
Mange hundre kommentarer har det blitt gjennom årene. Slentrende refleksjoner, med rom for stillhet mellom poengterte argumenter.
Et minutt og tretti sekunder bruker han på å gi oss sitt skjeve syn på nyhetene. Mer tid trenger ikke rabulisten på å sette sinnene i kok.
– Tre minutter er for tapere. Folk gidder ikke lytte så lenge.
Lægreid er en av de få pensjonistene som har fått beholde kontoret sitt i det hvite huset på Marienlyst.
– Jeg er bedt om å fortsette med radiokommentarene. Dessuten har jeg tusenvis av meter med lydopptak som skal gjennomgås. Kanskje det kan ende som programserie.
Grinebiteren blir myk i stemmen.
– Jeg har møtt mange utrolige mennesker, som vaskekona i Noregs Boklag. Hun var enka etter lyrikeren Olav Nygard. Hun hadde en fantastisk livshistorie.
En tåre presser på i øyekroken.
– Jeg blir ofte rørt. Vi må ta vare på den maskuline ømheten.
Faglig solidaritet. Lægreid vokste opp på Årdalstangen i en tid med kaotiske omveltninger.
Den tyske okkupasjonsmakta konfiskerte den beste jorda på storgarden der Lægreid vokste opp, for å bygge fabrikken som senere ble aluminiumsverk. Istedet for å bli bitter var bondesønnen fascinert av samfunnet som vokste fram.
– Det var ekstremt eksotisk. Folk kom til bygda fra hele Skandinavia. Det var havneby, negre og kommunister og rallare i skjønn forening.
18 år gammel fikk han sommerjobb på fabrikken.
– Det var jævlig skittent. Jeg ble ikke rein før jul. Men jeg var utrolig stolt over å tjene penger og bli skatteyter. Jeg følte meg som et verdig menneske.
NTL-eren har mer enn 50 års medlemskap i LO. Første fagforeningen var Kjemisk.
– Fagrørsla representerte en ny kultur for meg. Den stod som et skjold rundt dem som falt utenfor på grunn av alkohol eller nerver.
Damevenn og kranglefant.
Lægreid vokste opp med fem eldre søstre og tre ugifte tanter i en radius på ti meter. Ryktet vil ha det til at han var en grabukk i studietiden. Lægreid glir behendig unna temaet.
– Nei, nei, jeg er kvinnesaksmann.
Pensjonisten skuler bebreidende over halvliteren.
– Men du ble sett på som en bygdetulling, lirker jeg.
– Tvert i mot. Jeg ble tatt imot som et geni. Jeg hadde gått på norrønlinja på Voss Landsgymnas og skulle studere gammelnorsk og moderne engelsk, protesterer Lægreid.
Men han innrømmer at han var lat. Det var så mye annet enn studiene som fristet, i tillegg til sene nattetimer på restauranten Krølle.
Lægreid var med å startet studentavisa Apropos og bevegelsen For Vietnam.
Riksprovokatør.
Etter studiene var Lægreid med på å starte Forsøksgymnaset i Oslo, og underviste der i tre år.
– Jeg ble lei av å skave kvalpefettet av overklasseungene. Skolen skulle være for alle samfunnslag, istedet overtok antroposofene, fnyser Lægreid.
Veien var kort til Kringkastingen, hvor han var med å starte Ungdommens Radioavis. Det var på begynnelsen av 70-tallet og EF-striden raste på sitt verste. Den engasjerte programlederen gjorde avtale med kringkastingssjef Torolf Elster om at ungdomsorganisasjonene skulle dekkes på en naturlig måte.
– Han visste ikke av 51 av 53 organisasjoner var mot EF, humrer Lægreid.
Klagene strømmet inn. Det fortsatte de å gjøre på hans ferd gjennom programpostene han startet. Flimra, Søndagsavisa, Ekko og Dagsnytt 18 ble radikalisert med hans påvirkning.
– Jeg fikk stort sett lov til å gjøre som jeg ville, og var den første som hadde folk fra Palestinakomiteen i studio. Klagene på meg var en gjenganger i Kringkastingsrådet. Til slutt bestemte kringkastingssjef Einar Førde at klagene skulle gå til avdelingene, med kommentaren ”Nå har Lægreid for lengst fylt 50, han får til helvete klare seg selv.”
Vestlendingen fyrer opp en Prince Golden Stroke.
– Han var dyktig, og visste hva kringkastingen handler om. Det er det ikke alle som har gjort. John Bernander var en parodi, sier han innfult.
Ytringsfrihet.
NTL-eren er gretten over at han tapte kampen da Journalistlaget etablerte klubb i statskanalen.
– De gule la sin klamme hånd over oss. De er opptatt av sine egne ting. De er formann den ene dagen, snart er de sjef. Klatreklubb, snøfter han gjennom tobakkrøyken.
Lægreid har tviholdt på LO-medlemskapet.
– NRK er en institusjon hvor alle er viktige for det vi leverer. Jeg vil være med i en organisasjon som tar vare på renholderne og kontorpersonalets interesser, sier Lægreid.
Han er glad for at de rødgrønne partiene vant valget.
– Fy fanden. Hvis Høyre og Fremskrittspartiet hadde fått regjeringsmakten. Det kunne vært slutten for NRK. NRK er garantisten for ytringsfriheten i Norge. Jeg kunne aldri jobbet i et kommersielt organ. Jeg ville fått sparken etter fjorten dager.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie