Vi er røde, vi er grønne
Hadde LO-kongressen avgjort stortingsvalget, kunne Jens Stoltenberg returnert fra dagens fagligpolitiske seanse med to tredels flertall – minst.
Hvis det i hele tatt fantes noen i kongressalen som ønsket seg noe annet enn fortsatt rødgrønn regjeringsmakt denne formiddagen, så holdt de fullstendig kjeft under den tre timer lange fagligpolitiske debatten.
LES OGSÅ: Fornyet tillit fra LO
Desperat Sande
Til og med Leif Sande, lederen for Industri Energi som planlegger politisk streik mot regjeringen 12. juni, låt mer desperat enn sint i dag.
– Vi er slett ikke interessert i noen borgerlig regjering, men medlemmene våre går i den retningen hvis dere ikke leverer når det gjelder et nytt industrikraftregime, Det er deres ansvar, Jens, var hans appell.
På rekke og rad gikk delegatene på talerstolen for å underskrive på Roar Flåthens påstand om at «de rødgrønne har levert» og for å forsikre at de vil slåss for fortsatt rødgrønt flertall i den kommende valgkampen.
Reserverte offiserer
Det eneste lille unntaket var Offisersforbundet, som av prinsipielle grunner varslet at de kommer til å stemme mot forslaget om bevilge til sammen 7 millioner kroner til de rødgrønne partienes valgkamp.
Store forventninger
For en lyttende statsminister Jens Stoltenberg ble det likevel ikke formiddagen noen ren hyllingsferd. Nesten hver eneste av de 32 delegatene som slapp til i debatten hadde med seg en eller flere hjertesaker på talerstolen og klare forventninger om å få innfridd dem i kommende fireårsperiode.
HKs Peggy Hessen Følsvik ville ha lovfestet retten til heltidsjobb. Kjell Atle Brunborg fra jernbaneforbundet ville ha gjennomslag for LOs pensjonskrav i den pågående meklingen i lønnsoppgjøret i offentlig sektor. Postkoms Odd Chr. Øverland gjentok sin appell om at regjeringen må bruke reservasjonsretten mot EUs postdirektiv. Renée Rasmussen fra Musikernes fellesorganisasjon ville ha fullført kulturløftet.
– Vi skal sørge for applaus når det er fortjent og kritikk når det trengs, var hennes hilsen til regjeringssjefen.
Kraftigere satsing på kriminalomsorgen, likelønn, mer billig kraft til industrien, nei til «New Public Management» i offentlig sektor og kraftige grep for å få slutt på fattigdommen i Norge var blant hjertesakene kongressdelegatene minnet statsministeren om.
Roy Pedersen fra Fellesforbundet oppsummerte den blandingen av fornøydhet og utålmodighet som preget debatten slik:
– Høyre og Frp vil vi ikke ha, men et rødgrønt samarbeid må vise at det er bra.
Regnskapets time
– De rødgrønne har levert, fastslo LO-leder Roar Flåthen da han dro i gang debatten i morges.
Regjeringens fagligpolitiske regnskap sto sentralt i innledningene til både LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg.
– Regnskapet er en god søknad om fornyet tillit, oppsummerte Flåthen.
Han brukte det aller meste av innlegget sitt på å liste opp krav LO vil ha gjennomslag for i neste stortingsperiode:
– Arbeid til alle og en næringspolitikk der industrien sikres tilgang på nok kraft til akseptabel pris og der naturressursene i hele landet tas i bruk for å skape arbeidsplasser sto naturligvis sentralt.
– Fellesforbundets krav om høyere trygd til de arbeidsløse fikk LO-lederens helhjertede støtte.
– Flåthen krevde et krafttak for å få bukt med ungdomsarbeidsløsheten, blant annet gjennom økt satsing på utdanning og bedre lærlingtilskudd.
– LO-lederen krevde en fornyet og forsterket handlingsplan mot sosial dumping, en ny og målrettet plan for satsing på fornybar energi og at etter- og videreutdanningsreformen kommer på plass i kommende 4-årsperiode.
– Kamp mot fattigdom, et nytt løft for kommuneøkonomien, en inkluderingsgaranti for å sikre de som faller utenfor skole og arbeidsliv og en fornyet avtale om inkluderende arbeidsliv sto også på LO-lederens lange kravliste.
Utfordret Stoltenberg
Helt til slutt kom han med en direkte utfordring til statsministeren om å frede sykelønnsordningen:
– La det være klart i denne salen: LO har ingenting å gå på når det gjelder sykelønnsordningen. De som vil ha LO med på laget, må holde fingrene av fatet på dette området, tordnet LO-lederen.
– Jeg går ut fra Jens, at du kan klargjøre dette alt her i dag, la han til.
Ikke svar
Noe direkte svar på sykelønnsutfordringen fikk han ikke. Derimot leverte statsminister Jens Stoltenberg en engasjert gjennomgang av alt som er oppnådd gjennom fire år med rødgrønt flertall og de utfordringene finanskrisa skaper.
– For oss er ikke krisa over før de som er arbeidsløse har fått jobb igjen, forsikret Stoltenberg.
Borgerlig rot
Både Flåthen og Stoltenberg harselerte over de borgerlige partienes problemer med å stable på beina et klart regjeringsalternativ.
– Det framstår som Norges mest rotete arbeidsplass. Hadde Arbeidstilsynet vært der, hadde de stengt den tvert, mente LO-lederen.
Statsministeren advarte likevel mot å stirre seg blind på de borgerlige partienes problemer med å bli enige om et regjeringsalternativ. Borgerlig flertall på Stortinget etter valget vil uansett bety en eller annen form for Frp-dominert, borgerlig regjering advarte han.
Ifølge Stoltenberg dreier høstens valg seg om tre grunnleggende spørsmål:
Usosiale skatteletter eller satsing på fellesskapet, privatisering eller styrking av fellesskapet og styrking eller svekking av de ansattes rettigheter.
– Bare de ansattes rettigheter burde være grunn god nok til at vi vinner valget 14. september, mente statsministeren.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Det lønner seg ikke alltid å kombinere jobb og Nav-ytelser
– Jeg begynner å bli godt voksen, og jeg så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv, sier Vendela Fremstad.
Arkivfoto: Jonas Fagereng Jacobsen
Vendela (61) får ikke jobben tilbake: – Så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv
Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.
Tri Nguyen Dinh
Om noen uker kan Oscar (102) miste sykehjemsplassen sin
Ola Rune Kleiven har Ap-medlem i nesten 30 år.
Morten Hansen/Jonas Fagereng Jacobsen
Støre får kritikk etter «arrogant» svar
Birgitte Mobekk er sykmeldt fra jobben sin som renholder i ISS. Neste år blir hun uføretrygdet.
Jan-Erik Østlie
Neste år blir Birgitte 100 prosent ufør: – Jeg har brukt lang tid på å godta det
Eirik Dahl Viggen
– Ensomheten er verst. Det er summen av alt, ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Verneombud Solveig Teien Nyhuus (t.v.) og Fagforbundets tillitsvalgte Vibeke Rossnes. De jobber ved Navs kontor for bydel Grünerløkka i Oslo, der sykefraværet ligger på nesten13 prosent i det som kalles statlig linje. De mener dårlig bemanning skaper stress blant ansatte.
Ole Palmstrøm
Nav skal hjelpe de som blir syke, men sliter selv med skyhøyt fravær
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild da arbeidsgiver ville nedbemanne
Hvordan er det å være organisert i Tesla? Jævlig, ifølge Erling Weydahl.
Håvard Sæbø
– Jævlig, sier Erling om hvordan det er å jobbe i Tesla og være fagorganisert
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Jan Olav Johansen fortalte nylig om sin situasjon. Nå får han politisk støtte.
Berit Baumberger
Kollegaene får lønnstillegg, men ikke Jan Olav: – Klart dette blir urettferdig
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Jan-Erik Østlie
Norske arbeidere fortjener mer av overskuddet, mener Kalle Moene
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Høyre legger fram en jobbpakke på nesten 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett.
Javad Parsa / NTB
Høyre vil ha skattekutt for barnefamiliene og bedriftene
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Terje Pedersen / NTB
SV-politiker kritiserer Tesla: – Elon Musk må følge norske lover
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm