Viktig SV-slag om ultralyd
SV er et lite parti. Men har akkurat nå stor makt til å bestemme hvor tålegrensa skal gå for menneskelig mangfold.
solfrid.rod@lomedia.no
Arbeiderpartiet vil ha statlig finansiert tidlig ultralyd, Senterpartiet har sagt nei. Derfor er det stor spenning knyttet til hva et splittet SV faller endelig ned på når landsstyret møtes fredag.
Tidligere denne uka bestemte SVs sentralstyre seg for å si ja. Med det er Norge et skritt nærmere statlig finansiert ultralyd i 11.-13. svangerskapsuke.
SV-leder Audun Lysbakken begrunner vedtaket med at alle kvinner bør ha samme tilgang til tidlig ultralyd. Det er det samme resonnementet som ble avgjørende for Arbeiderpartiet. At bykvinner med grei økonomi allerede kjøper seg tidlige glimt av babyen i magen hos private gynekologer, brukes som argument for statlig finansiering.
Det er en kortslutning her. Som kjent er det mange ting velstående mennesker kan kjøpe for penger. Det betyr ikke at statlig innkjøp av den samme varen vil bidra til utjamning og folkehelse. Faktisk er det ingen dokumentert helsegevinst av tidlig ultralyd. Den sikreste effekten er muligheten for å sortere bort fostre med bestemte egenskaper.
Nettopp kombinasjonen av privat velstand og rivende teknologisk utvikling stiller store krav til oss når det gjelder etisk refleksjon og politiske visjoner. Etikken klarer ikke helt å holde tritt med teknologien. Men politikk handler om hva vi skal bruke fellesskapets penger på. Det er det spørsmålet SV bør holde fast ved: Skal vi bruke knappe helseressurser på en storstilt screening med liten eller ingen helsegevinst og med konsekvenser vi ikke helt kan overskue?
Lysbakken forsvarer sentralstyrets vedtak med at tidlig ultralyd skal være frivillig og at SV ikke ønsker et sorteringssamfunn. Det er imidlertid ingen grunn til å tro at tidlig ultralyd vil slå ut annerledes i Norge enn i andre land, der det nå knapt fødes barn med visse kromosomfeil. En slik utvikling rammer mennesker som lever med ulike funksjonsnedsettelser og snevrer inn våre forestillinger om hvilke liv som er verdt å leve.
Dette handler ikke om at noen skal sette seg til doms over foreldre som velger bort, det handler heller ikke om kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp. Det handler om hvorvidt staten skal finansiere jakten på avvik. Hvis vi mener noe med festtaler om mangfold og inkludering, har vi mye mer bruk for en stat som bruker penger på å utforme samfunnet slik at alle kan delta.
Som kjent er det hard kamp om ressurser i helsevesenet. Når den teknologiske utviklingen raser av gårde og kampen om helsekronene strammer seg til, trenger vi modige politikere som tør å si nei. Flere SV-ere har varslet kamp på helgas landsstyre. Spørsmålet er om de blir mange nok. Det hjelper ikke bare å si at man er motstander av sortering, man må også skape en politikk som bidrar til det motsatte.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø