JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil gi velgerne økt innflytelse

Arbeiderpartiets Martin Kolberg vil gi velgerne større makt ved stortingsvalg. Han går inn for personlige tilleggsstemmer.

kjell.werner@anb.no

– Jeg vil åpne for at velgerne skal kunne kumulere ved stortingsvalg, sier nestleder Martin Kolberg i Arbeiderpartiets stortingsgruppe til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Martin Kolberg støtter Høyres forslag om å kunne gi personstemmer ved stortingsvalg.

– Dette innebærer at dersom en kandidat får mer enn åtte prosent ekstrastemmer, så rykker vedkommende én plass fram på stortingslista, forklarer Kolberg.

Personlig syn

Ap-representanten presiserer at dette er hans personlige syn og at det her må bli en prosess i Ap som kanskje ender opp på partiets landsmøte.

– Men jeg vil altså gå inn for å gi velgerne mer makt. Min begrunnelse tar utgangspunkt i at partiene har fått en selvstendig rett til å nominere stortingskandidater. Derfor må velgerne på den annen side få en viss innflytelse på nominasjonslistene. Det vil være en sunn og riktig balanse, sier Kolberg og viser til at valglovkommisjonen var inne på slike tanker.

Støtte og kritikk

– Som folkevalgte må vi tåle velgernes støtte og kritikk. Det er ikke noe prinsipielt nytt å gi personlige tilleggsstemmer. Ved kommune- og fylkestingsvalg er det jo allerede muligheter for kumuleringer, sier Kolberg.

– Jeg ser bare ett argument mot å kunne kumulere ved stortingsvalg: Bykommuner kan risikere å få flere kandidater enn det de ellers skulle hatt. En grense på åtte prosent er såpass høyt at det skal mye til for at det kan oppstå bli uheldige utslag, sier Kolberg.

Felles valgdag

Ap-toppen gjør også et nytt forsøk på å innføre felles valgdag for både lokal- og riksvalg. Dagens ordning innebærer atskilte valg annethvert år.

– Tiden jobber for et slik forslag, sier Kolberg. Men han innrømmer at det ikke blir noen enkel match å få snudd stemningen på det neste Ap-landsmøtet.

– Argumentene mot å samle valgene er faren for at stortingsvalgkampen skal overskygge den lokale valgkampen. Men erfaringene ved de siste lokalvalgene har vært at rikspolitikken uansett kommer sterkt i fokus. Jeg mener at det viktigste argumentet for en felles valgdag er vi da kan få satt ting i sammenheng. Erfaringene fra Sverige viser at det er store lokale forskjeller til tross for at svenskene har felles valgdag. En felles valgdag vil også øke deltakelsen ved lokalvalget. På den måten kan lokalpolitikken få større legitimitet og autoritet, og samlet sett vil det kunne skape mer ro i det politiske systemet, sier Kolberg.

Elektronisk valg

Martin Kolberg avviser et forslag om å stoppe forsøket med elektronisk stemmegivning ved neste års lokalvalg.

– Det er prinsipielle betenkeligheter ved elektronisk stemming. Velgerne kan bli utsatt for utilbørlig press, og vi vet ikke hundre prosent hvem som faktisk stemmer. Men tross disse innvendingene vil Ap gå inn for at forsøket gjennomføres, sier han.

– Generelt bør vi være åpne for ny teknologi og moderne infrastruktur, sier Kolberg og sammenlikner elektronisk stemmegivning med banktjenester på nett. Det vil være nyttig å få erfaringer fra et forsøk i ti kommuner med 160.000 velgere, sier Kolberg. (ANB)

Annonse
Annonse