Vil ha bedre yrkesretting
Tiltak mot frafall i skolen og mer yrkesretting av fagene, er sentrale forhold som tas opp i den nye stortingsmeldinga "Utdanningslinja”.
– Det å droppe ut av skolen er like alvorlig som å falle ut av arbeidslivet, sa kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell, da han la fram den nye stortingsmeldinga på fredag.
– Det store frafallet i videregående opplæring er en av flere faktorer som skaper mest sosial ulikhet, sa statsråden og viste til at 40-50 prosent av de trygdede har dårlig lese- og skriveferdigheter, og at over 80 prosent av innsatte under 25 år i fengslene mangler videregående. I dag har rundt 45 prosent av de arbeidsledige ikke fullført videregående opplæring.
LO godt fornøyd
– LO er godt fornøyd med hovedinnretningen i stortingsmeldingen. Flere av kravene fra LO-kongressen får positive tilbakemeldinger. Særlig gjelder det voksnes læring og fag- og yrkesopplæringen, sier nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken.
Solbakken ser på sammenligningen med arbeidslinja som et signal om en ambisiøs og ikke minst forpliktende satsing på livslang læring for alle fra Regjeringens side.
– Det er særlig positivt at meldingen så klart løfter fram behovet for en sterk offensiv rettet mot voksne, og at LOs forslag om egne kompetansetillitsvalgte følges opp. Vi ser fram til et samarbeid både med regjeringen og arbeidsgiverorganisasjonene om dette. LO vil også gå aktivt inn i den diskusjonen om rammevilkårene for etter- og videreutdanning (EVU) som meldingen legger opp til, sier Tor-Arne Solbakken. LOs uttalelse kan du lese her
Høyt frafall
70 prosent av dem som begynner i videregående opplæring gjennomfører og oppnår studie- eller yrkeskompetanse i løpet av fem år. Rundt 20 prosent slutter underveis. De øvrige har enten gjennomført hele videregående opplæring uten å bestå, eller de er fortsatt i utdanningsløpet fem år etter at de begynte, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.
Mer praksisnær skole
– I vårt samfunn blir det stadig færre jobber som ikke krever videregående eller høyere utdanning. Derfor har vi som mål å få flere gjennom utdanning som sikrer dem kvalifikasjoner og arbeid, understreket Solhjell.
Forslaget fra Karlsen-utvalget (etter lederen Rolf-Jørn Karlsen) om en mer praksisnær skole, videreføres i stortingsmeldinga. Det foreslås et nytt, praktisk fag i ungdomsskolen (arbeidslivsfag), med seks undervisningstimer i uka over to år. Den bedriftsbaserte fagopplæringen skal styrkes, og det skal også vurderes om læreplanene for fellesfag bør endres for yrkesfaglige studieprogram.
Praksisveien
Et tiltak er å etablere ”praksisveien”, som et ordinært, men ikke søkbart løp mot full fagutdanning, og deltakerne skal få det såkalte praksisbrevet, som forteller om oppnådd kompetanse. Dette tiltaket er fortsatt på forsøksstadiet i Rogaland og Vestfold, men vil bli videreført nasjonalt dersom det vises seg vellykket.
Nær 4 000 nye studieplasser
Stortingsmeldinga tar også for seg høyere utdanning. Regjeringen vil foreslå opprettet 3 800 nye studieplasser.
For å sikre tilstrekkelig kompetanse og at flere fullfører en grad i denne, vil regjeringen også gjøre høyere utdanning mer praksisnær og bedre innrettet mot arbeidslivets behov.
Tora Aasland, forsknings- og høyere utdanningsminister påpeker at regjeringen ønsker å opprette råd for samarbeid med arbeidslivet ved alle universiteter og høyskoler.
– I tillegg ber vi om forslag på hvordan bachelor-graden kan bli mer yrkesrettet. Disse studiene må gjøres mer relevante slik at de passer til etterspørselen i næringslivet samtidig som vi ikke mister den vitenskapelige forankringen i fagene, sier statsråden. Flere detaljer om stortingsmeldinga
Positive studenter
Norsk Studentunion (NSU) er positive til regjeringens forslag om å tydeliggjøre skillet mellom de korte profesjonsutdanningene og de mer teoritunge bachelorgradene ved universitetene.
– De yrkesrettede og de allmennfaglige bachelorgradene er svært forskjellige. Det er bra at studenter kan velge mellom forskjellige typer utdanning og at man tør satse på ulikheter, sier Ingvild Reymert, leder i NSU. Les mer om Norsk Studentunions syn
Mest lest
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier. 22 års erfaring som barnepleier teller ikke
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB
Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen
– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.
Brian Cliff Olguin
Bonusene i næringslivet har økt kraftig: – Tydelig at det går veldig bra
Geir Olsen / NTB
LO advarer hopptopp: – Å nekte kvinnelige skihoppere å konkurrere er diskriminerende
Overskuddet for fjerde kvartal i fjor endte på hele 2,1 milliarder kroner for Eviny. (Illustrasjonsfoto)
Tormod Ytrehus