Vil tette norske skattehull
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at regjeringen vil tette flere hull i skattesystemet.
Internasjonale selskaper skal ikke lenger kunne snylte på skatten gjennom gunstige gjeldsfradrag i Norge, skattemyndighetene skal få innsyn i advokaters klientkontoer og Norge vil jobbe for innsynsrett i enda flere skatteparadiser.
– Dette handler om å tette skattehull. Det er et stort internasjonalt problem at selskaper utnytter hull i skattesystemet og forskjeller mellom land, sier Stoltenberg til NTB.
Nær 17 milliarder
Skatteetaten anslo i januar i år at multinasjonale selskaper forsøkte å unndra 16,7 milliarder kroner fra beskatning ved å handle med seg selv, ifølge NRK.
Også dette hullet tar regjeringen sikte på å tette igjen.
– Regjeringen vil legge fram et forslag om innstramming av rentefradrag på lån mellom selskaper i samme konsern, sa Stoltenberg da han talte på Youngstorget før årets 1. mai-tog i hovedstaden.
Urettferdig
– Internasjonale selskapers mulighet til å trekke fra gjeldsrenter er ubegrenset. Det betyr at de kan ta opp store lån i Norge, få store fradrag, og dermed nulle overskuddene i Norge og føre inntektene ut av landet, forklarer Stoltenberg.
Han sier at mye av dette er lovlig, men det betyr likevel ikke at det er bra:
– De nuller ut overskuddene og får lite eller ingenting i skatt. Det er urettferdig overfor norske selskaper som ikke har tilsvarende muligheter og som betaler full skatt. I tillegg taper fellesskapet store inntekter, og velferdsordninger undergraves. Derfor vil vi begrense disse mulighetene, sier Stoltenberg til NTB.
Starbucks
Hvilke selskaper som benytter disse hullene, vil statsministeren ikke si noe om. Men han er ikke i tvil om at det er snakk om store beløp.
– Over tid snakker vi om milliarder. Dette er penger vi vil bruke til å gi skattelettelser på andre områder, for det samlede nivået skal ikke økes, sier han.
I fjor ble det blant annet kjent at kafékjeden Starbucks kun har betalt cirka 90 millioner kroner i britisk selskapsskatt siden 1998, til tross for at kafékjeden har tjent over 30 milliarder kroner på virksomheten.
Eiere av lokale kaffebarer i England har påpekt at de må betale 20 prosent i skatt, mens Starbucks har sluppet unna med 2-3 prosent.
OECD-støtte
Også nettbutikken Amazon og internettgiganten Google har fått oppmerksomhet for skattetilpasning over landegrensene, og i februar i år tok Tyskland, Frankrike og Storbritannia initiativ for å hindre skattetriksing mellom ulike lands ulike regler.
Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) støttet initiativet.
– Norge overtar formannskapet i OECD i mai. En hovedsak for oss blir å få til enda bedre internasjonale avtaler. I tillegg vil vi jobbe for ytterligere innsyn i flere skatteparadiser, sier Stoltenberg til NTB.
Advokatkontorer
I revidert nasjonalbudsjett som legges fram tirsdag, foreslår regjeringen å gi skattemyndighetene innsyn i advokaters klientkontoer slik de allerede har i kontoer i bank- og finansinstitusjoner.
– Det går store beløp ut av landet på denne måten. Innsyn gir oss mulighet til å avsløre juks, tilpasninger og unndragelse, sier Stoltenberg til NTB.
Forslaget kommer som en følge av en kjennelse i Høyesterett i 2010 som sa at navn på klienter som overfører penger via advokaters klientkonto, skal holdes hemmelig. Da hadde valutaregisteret i Skatt Øst funnet ut at seks advokatkontorer overførte til sammen 7,5 milliarder kroner til og fra skatteparadiser via firmaenes klientkontoer fra 2004 til 2009. (ANB-NTB)
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen
Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig
Berit Roald / NTB