Vraker eller velger fagbevegelsen
Nominasjonsmøtene til stortingsvalget er som skapt for drama. Fagbevegelsens innflytelse i Arbeiderpartiets stortingsgruppe avgjøres i disse dager.
Saken oppsummert
torgny.hasaas@lomedia.no
Spenningen er til å ta og føle på. Samfunnsalen er full av folk, og talerlista er lang. Det er dissens i nominasjonskomitéen. Truls Wickholm og Marit Nybakk er ikke på flertallsforslaget. Oslo Arbeiderpartis stortingsvalgliste kan risikere å bli tom for folk med tilknytning til fagbevegelsen.
Nominasjonsmøtet i Oslo Arbeiderparti 27. november er landets viktigste. Ved stortingsvalget i 2013 skal Oslo velge 19 mandater. Sju vil komme fra Oslo Arbeiderparti med samme oppslutning som sist. Hvis den rødgrønne regjeringa fortsetter med tre statsråder, vil også den 10. representanten møte fast.
Men først skal nominasjonsmøtet i Oslo gjennomføres. Nominasjonskomiteen har foreslått at ni akademikere uten tillitsverv i fagbevegelsen skal toppe lista. Entusiasmen for Ap-lista i fagbevegelsen kan bli svært beskjeden. På journalistens blokk står det to alternative titler på nyhetssaken: «Vraker fagbevegelsen» eller «Valgte fagbevegelsen».
To av fem
Dramatikk hører med på nominasjonsmøtene. Da Marit Nybakk ble valgt på sikker plass til Stortinget i 1985, ble hun overraskende valgt i stedet for den kjente Oslo-politikeren Tove Heggen Larsen. «To av Oslo-partiets fem plasser er forbeholdt fagbevegelsen », refererte Aftenposten.
Da Jens Stoltenberg ble statsminister for andre gang i 2005, var det ikke minst på en bølge av entusiasme fra fagbevegelsen. LO hadde blitt overkjørt av Bondevik- regjeringa på et av fagbevegelsens viktigste områder, arbeidsmiljøet. LO-leder Gerd-Liv Valla brukte en hver anledning til å messe: «Vi må ha en regjering som arbeider med oss, ikke mot oss». Raseringen av arbeidsmiljøloven var en vekker for mange fagorganiserte om at det er forskjeller i norsk politikk. Fagbevegelsens støtte ble avgjørende for maktskiftet.
Eksepsjonelt i Troms
Også før denne nominasjonen har krefter i fagbevegelsen hevet røsten. I Østfold, Vestfold og Hedmark har tillitsvalgte prøvd å fjerne stortingsrepresentanter som har stemt for vikarbyrådirektivet. Knut Storberget og Anette Trettebergstuen fra Hedmark, Steinar Gullvåg fra Vestfold og Svein Roald Hansen fra Østfold har blitt forsøkt fjernet.
Men til ingen nytte.
– Det er ikke enkeltforbund i LO som nominerer stortingskandidater til Arbeiderpartiet. Det er det Ap som gjør. Jeg mener at enkeltkrefter i fagbevegelsen har overvurdert sin innflytelse i denne saken, sier Anette Trettebergstuen til Klassekampen.
Alle partier i alle fylker gjennomfører i disse dager nominasjoner. Spørsmålet er hvem som skal få turen til Løvebakken og hvem som må nøye seg med verv i kommunen og fylkeskommunen.
Nominasjonen i Troms Arbeiderparti har vært eksepsjonell. Avsløringen av sex-overgrep førte til at to kandidater til sentrale posisjoner trakk seg tett opp til nominasjonsmøtet. Men felles for alle kandidatene er at ingen kommer fra fagbevegelsen. Verken Martin Henriksen, Tove Karoline Knutsen eller Roger Ingebrigtsen har noen tilknytning til fagbevegelsen. I dag representerer Bendik Arnesen Troms Arbeiderparti på Stortinget. Han har bakgrunn som tillitsvalgt fra Sjømannsforbundet.
Sju sikre LO-folk
En gjennomgang som LO-Aktuelt har gjort, viser at det blir færre faste Arbeiderparti-representanter med bakgrunn fra fagbevegelsen i neste periode. Det er tre faglige kandidater på 1. plass.
– Per Rune Henriksen fra Hordaland. Han er nå statssekretær, men er opprinnelig tømrer.
– Else-May Botten har permisjon fra sin stilling som LOs distriktssekretær i Møre og Romsdal for å sitte på Stortinget.
– Terje Lien Aasland er elektriker og organisasjonsarbeider for EL & IT Forbundet i Telemark når han ikke sitter på Stortinget.
Det er også tre LO-folk på 3. plass på listene:
– Tone Sønsterud fra Kongsvinger, er når hun ikke møter på Stortinget, sekretær i NTL.
– Steinar Gullvåg fra Vestfold har bakgrunn som politisk rådgiver i Fagforbundet.
– Stein Erik Lauvås, ordfører i Østfold-kommunen Marker, har permisjon fra jobben i Handel og Kontor.
I tillegg kommer Marit Nybakk fra Oslo som står på 6. plass. Hun begynte sin stortingskarriere i 1985 som vara for Gro Harlem Brundtland. Da var hun ansatt som sekretær i NTL og leder av Oslo samorg (LO i Oslo).
Truls Wickholm er energimontør, EL & ITer og tidligere klubbleder ved Hafslund Energi. Han er vara til Stortinget, men så lenge Jonas Gahr Støre sitter i regjeringen, er stortingsplassen hans.
Hvis Oslo Ap får sju representanter og tre i regjering, kommer også regionssekretær i Handel og Kontor Inger Helene Vaaten til å møte på Stortinget. Tilsvarende situasjon er det i Sør-Trøndelag der Audun Otterstad fra Malernes forening kan møte hvis Trond Giske fortsetter som minister. I Rogaland ser det ut til at LO-sekretær Øystein Hansen får 4. plassen. Rogaland Arbeiderparti har ikke hatt fire representanter siden 1977. Men Rogaland er et av de fylkene som får en representant mer i år på grunn av befolkningsveksten.
Det er ingen eksakt vitenskap å vurdere hvem som er faglig kandidat. I Arbeiderpartiets vedtekter står det: «Partimedlemmer som har adgang til det, bør stå tilmeldt Landsorganisasjonen i Norge.» Derfor er det store flertallet av stortingskandidatene til Arbeiderpartiet medlem av LO.
Men er for eksempel Jorodd Asphjell som står på 3. plass på i Sør- Trøndelag representant for fagbevegelsen? Han var medlem i landsstyret i Norsk Grafisk Forbund, for 20 år siden.
Konrad Nordahl
Forskerne Elin Allern og Knut Heidar har sett nærmere på dette. I 2001 publiserte de en undersøkelse om hvordan LO-tillitsvalgte hadde befolket Arbeiderpartiets stortingsgruppe. De kom fram til at det var en stigende tendens til at tillitsvalgte kom på Stortinget. I 1945 utgjorde LO-folk 5 prosent av stortingsgruppa, i 1997 var det 17 prosent. Denne prosenten har falt. I stortingsperioden 2009 til 2013, utgjør LO-folket 13 prosent av Arbeiderpartiets gruppe. Hvis nominasjonene slår til, som det ser ut, og valgresultatet ligger på nivå med 2009, vil antall LO-tillitsvalgte med fast plass synke til 11 prosent. Fra sju til seks faste representanter.
Kampvotering
I Oslo Arbeiderparti blir det kampvotering om fagbevegelsens kandidater. I den skriftlige avstemningen får Marit Nybakk 185 stemmer mot motkandidat Karin Yrvins 108. Truls Wickholm stilles opp mot Håkon Haugli. Wickholm får 159 stemmer mot 134 for Haugli.
De faglige tillitsvalgte, veteranene som vil ha inn en stortingsrepresentant på over 60 år, AUF og den tradisjonelle venstresida i partiet, hadde slått seg sammen og vant.
Oslo Arbeiderparti valgte fagbevegelsen.
Retting
Etter at saken er publisert på frifagbevegelse.no og LO-Aktuelt skriver Karin Yrvin: «Jeg reagerer på at du kaller noen kandidater fagbevegelsens og andre ikke. Selv har jeg vært ansatt i NTL og har fire år i landsstyret bak meg.»
Arbeiderpartiets nominasjonsprosess startet med Møre og Romsdal 13. oktober
Buskerud skulle vært sist ut med møte 15. desember
Nominasjonsmøte i Troms er utsatt til nyåret da to kandidater trakk seg
Arbeiderpartiet har i dag 64 representanter
I dag er 8 faste representanter «LO-folk»


Nå: 0 stillingsannonser
Flere saker
Arbeiderpartiets nominasjonsprosess startet med Møre og Romsdal 13. oktober
Buskerud skulle vært sist ut med møte 15. desember
Nominasjonsmøte i Troms er utsatt til nyåret da to kandidater trakk seg
Arbeiderpartiet har i dag 64 representanter
I dag er 8 faste representanter «LO-folk»