– Desperat manøver
Opposisjonspartiene og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) gir kulturminister Trond Giske (Ap) strykkarakter.
Saken oppsummert
Giskes beslutning om å legge all politisk TV-reklame til Frikanalen faller ikke i smak hos verken MBL eller opposisjonspartiene.
De tre partiene samt MBL uttrykker overraskelse over hvor langt kulturstatsråden er villig til å gå for ikke å etterkomme dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD). Domstolen slo for kort tid siden fast at forbudet mot politisk reklame i fjernsynet er i strid med ytringsfriheten.
– Sjokkert
Frps mediepolitiske talsmann Ulf Erik Knudsen sier han er sjokkert over at Giske forsøker å omgå dommen ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen ved å åpne for politisk reklame i én kanal.
– Dette er et desperat trekk for å omgå dommen fra Strasbourg. Giske viser med dette at han ikke ønsker å bøye seg for en dom som sikrer ytringsfriheten, sier Knudsen.
Olemic Thommessen, Høyres kulturpolitiske talsmann, mener at Giske kjøper seg politisk TV-reklame. Frikanalen får 10 millioner kroner i statlig støtte de neste fire årene.
– Det er nesten uvirkelig å se hvordan kulturministeren her bruker offentlig finansiering for å løse egne politiske problemer. Det er en trussel mot demokratiet og frivillighetens uavhengighet, sier Thommessen.
Trine Skei Grande, Venstres nestleder, mener at Giske ved å legge politisk TV-reklame til Frikanalen skaper enda en innskrenking i den redaksjonelle frihet etter at han ifølge Grande også forsøkte å overstyre NRKs redaksjonelle frihet.
– Det blir feil at Frikanalen nå får et statlig pålegg om å slippe til politiske partier. Dette skal Frikanalen selv avgjøre - ikke staten, sier Skei Grande.
– Ville veier
MBL sier i en pressemelding tirsdag at Giske er på ville veier, og foreningen stiller seg sterkt undrende til Kulturdepartementets avtale med Frikanalen om å sende politisk reklame på nasjonalt og regionalt nivå, for «såkalt å sikre ytringsfriheten for mindre politiske partier».
– Dette skjer samtidig som de kommersielle kanalene sliter økonomisk og ikke får tillatelser til å sende politisk reklame, uttaler MBL.
– Etter vår syn er dommen (i EMD, red.anm.) klar. Det må åpnes for politisk reklame i norske TV-kanaler. Det er ingen prinsipiell forskjell på reklame i aviser og TV, sier MBLs styreleder Ivar Rusdal. (ANB-NTB)


Nå: 0 stillingsannonser