Fredrik Thorleif Oftebro, nestleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) kaller arbeidsminister Robert Erikssons forslag "en krigserklæring".
Ole Palmstrøm
– En krigserklæring
Regjeringen legger seg ut med de ansatte, mener topptillitsvalgte i staten.
oystein.braathen@lomedia.no
yngvil@lomedia.no
katharina.dale.hakonsen@lomedia.no
Les også: Her er Eriksson lange arbeidsdager
Fredrik Thorleif Oftebro, nestleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) kaller arbeidsminister Robert Erikssons forslag "en krigserklæring".
– Dette er en slags krigserklæring overfor fagorganisasjonene, arbeidstakerne og mot velgerne. Regjeringen legger seg ut med store grupper arbeidstakere i Norge, sier Oftebro.
– Regjeringen har fullstendig oversett det vi og LO har sagt. Vi er sterkt kritiske til at de velger å gjøre dette, og vi har god støtte i forskning. For mye overtid, lange arbeidsdager og søndagsjobbing er skadelig for den enkelte. I tillegg går det ut over det sosiale livet. Disse tingene er godt dokumentert, sier Oftebro.
– Mer press mot de ansatte
Han mener forslagene om de blir vedtatt vil bety mer press mot den enkelte ansatte.
– Det er vanskelig å stå imot press fra arbeidsgiver, sier nestlederen i NTL.
– Vi har et godt fungerende arbeidsmarked. Det er ingen andre land som har de samme resultatene som oss. Dette er helt unødvendig og ikke ønsket av de aller fleste. Det er meningsløst å endre reglene, sier Oftebro.
– Tror ingen vil ha det
Rita Bråten, leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund:
– Et av forslagene går ut på at lokalt tillitsvalgte og arbeidsgivere skal kunne avtale vakter på 12,5 timer. Hva kan det bety for ansatte i fengslene?
– Jeg tror ikke det er mange fengselsansatte som ønsker seg to skift om dagen hele uka, og tror ikke at noen av våre tillitsvalgte vil avtale dette, sier Bråten.
– Vår holdning er at de lokalt tillitsvalgte vet hvor skoen trykker, sier hun.
Mange av fengslene har en ordning med to skift i helgene. Det er nå slik at de søker hovedsammenslutningene og Kommunal- og moderniseringsdepartementet om dispensasjon fra loven til vakter utover 10 timer.
– Unntak blir gitt når fengslene søker om det, sier NFF-lederen.
For 2015 er det inne søknader for 51 enkeltenheter der de fleste søker om å få gå 12 timers vakter i helgene, ifølge NFF-lederen.
Ikke nok folk til individuell tilpasning
– Arbeidsministeren snakker om at arbeidstiden skal kunne tilpasses den enkelte arbeidstaker. Hvordan vil det være mulig i kriminalomsorgen?
– Vi har ikke nok folk til å kunne legge til rette for den enkelte når turnusen settes opp. Vi vet for eksempel at det er en del ansatte som sliter fordi de må jobbe nattevakter. Det er ikke nok ansatte til å løse dette. Det er et alvorlig problem. Vi slåss for å få flere ansatte, sier Bråten.
Arbeidstilsynet får mer makt
– Arbeidstilsynet skal få økt adgang til å tillate "alternative arbeidstidsordninger". Hva kan det bety for fengselsansatte?
– Jeg vet ikke om Arbeidstilsynet er bedre til å vurdere dette enn sentralt tillitsvalgte. Jeg lurer også på om tilsynet har kapasitet til å gjøre dette. Jeg tviler på at Arbeidstilsynet vil være mindre strenge enn hovedsammenslutningene, sier NFF-lederen.
– Øker presset på tariffavtalene
Forslagene om å åpne for mer overtid og mer søndagsarbeid er nok et eksempel på at regjeringen forsøker å rive ned den arbeidsmiljøloven som vi har bygget opp, mener forbundsleder Kjell Atle Brunborg i Norsk Jernbaneforbund.
– Det blir et press på alle tariffavtalene når arbeidsmiljøloven endres. Regjeringen går videre med å gjøre det vanskeligere for arbeidstakerne, og åpner for at arbeidsgiverne får større mulighet til å pålegge mer overtid og arbeid på flere søndager, mener Brunborg.
Begrensningene Eriksson kommer med tror han betyr lite.
– Når han sier at dette ikke er så farlig, kunne jo loven bare stå som den er. Målet er å svekke arbeidstakernes og, ikke minst, foreningenes og forbundenes innflytelse. Hovedsammenslutningenes beslutning om å gå til politisk streik er styrket gjennom det vi hører i dag, sier Kjell Atle Brunborg.
LO Stat:
– Trepartssamarbeidet står på spill
– Vi fjerner det som omtales som vetoretten, sier Eriksson til NRK.
– Jeg mener det er riktig og viktig å ha mer frihet lokalt. Det er viktig at arbeidstakere og arbeidsgivere lokalt kan bli enige om hvordan man ønsker å tilrettelegge arbeidshverdagen, sa han.
LO Stat-lederen fnyser av Erikssons beskrivelse:
– Forslaget gir ikke større makt til arbeidstakerne - tvert i mot er det arbeidsgiverne som er de store vinnerne. Det undergraver maktbalansen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, mellom sentrale organisasjoner og arbeidsgivermotparter. Det er ingen liten endring, slik det blir hevdet, men selve trepartssamarbeidet som er på spill, sier Rønoldtangen.
****
Les også:
LO: – Et tøffere arbeidsliv
LO er bekymret for virkningen av regjeringens forslag for den enkelte arbeidstaker og frykter at økt adgang til bruk av overtid, økte rammer for gjennomsnittsberegning av arbeidstid og en mer generell åpning for søndagsarbeid vil legge et større press på arbeidstakerne og gjøre det vanskeligere for folk å planlegge hverdagen.
LO skriver i ei pressemelding at arbeidsgivere nå får større adgang til å pålegge arbeid på tider som til nå har vært fritid og familietid.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Petter Sørnæs / Posten