JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Et problem for hele fagbevegelsen

- Det er nesten åpenbart at NHO forsøker å hindre EL & IT i å organisere innenfor IKT-sektoren, sier forhandlingsleder Jan Olav Andersen i EL & IT etter at det i dag som ventet ble brudd i forhandlingene på IKT-avtalen.

ahr@lomedia.no

Partene startet forhandlingene i går, men i dag klokken 13 var det slutt. Ikke uventet for de fleste som har fulgt debatten før lønnsoppgjøret i år. EL & ITs viktigste krav på IKT-avtalen er nemlig å endre omfangsbestemmelsen slik at forbundet får en fungerende avtale innenfor denne sektoren. Slik det er i dag lever stadig flere medlemmer i såkalt limboland der de går på andre forbunds avtaler, men er organisert i EL & IT.

- Du skjønner hvordan det ligger an når vi blir møtt med motkravet om at avtalen skal fjernes. Lenger unna hverandre går det vel ikke an å komme, sier Andersen.

Kom ikke langt

EL & IT hadde også andre krav, blant annet om minstelønn, men forhandlingene kom aldri særlig langt.

- Det blir jo litt vanskelig å snakke om minstelønnssatser på en avtale som motparten vil ha fjernet, sier Andersen.

Han mener det ikke er noen tvil om at NHO gjør sitt beste for å tvinge EL & IT ut av et avtale område som forbundet er tildelt av LO.

- Det er et stor problem, ikke bare for oss, men for hele fagbevegelsen. NHO går langt i å blande seg inn i LOs egne anliggende, og det har de ikke noe med, sier Andersen til Nettverk.

Klar til streik

Hovedproblemet er at den gjeldende IKT-avtalen i utgangspunktet ble etablert som en prøveavtale. Statusen på avtalen er ikke endret, og det har gjort at har hatt nektet nye bedrifter å bruke den. Statusen som prøveavtale er også grunnen til at NHO mener forbundet ikke har streikerett når de nå prøver å endre omfangsbestemmelsene.

- Vi har derfor en konflikt gående også på det. Men vi lar oss ikke skremme. Vi følger vanlige prosedyrer ved brudd og sender nå melding til riksmeklingsmannen, sier Jan Olav Andersen.

I forkant av oppgjøret har forbundet vært klar over at IKT-avtalen vil bli en vanskelig nøtt. Siden det ikke er så mange medlemmer som går på avtalen, er store deler av medlemsmassen som går på andre NHO-avtaler klare til å gå til sympatistreik.

- Hvordan vi gjør dette er det for tidlig å si noe om. Først skal vi mekle, og så får vi se hva som skjer videre, sier Andersen.

Annonse
Annonse