– Fjerning av revisjonsplikten et framskritt
Næringsminister Trond Giske mener fjerning av revisjonsplikten er viktig for å stoppe NUFene.
torgny.hasaas@lomedia.no
– Poenget er at i dag kan hvem som helst opprette et selskap i England med et minimum av kapital. Vi har en stor lekkasje til NUFer, sier Giske til LO Aktuelt.
NUF står for Norskregistrerte utenlandske foretak. De er ofte registrert i England for 1 pund, og har ingen revisjonsplikt. Fra 1. mai ble revisjonsplikten også fjernet for mange mindre foretak i Norge. Både fagbevegelsen og skattemyndighetene mente dette var feil vei å gå.
– Det er veldig lett å opprette et selskap i dag innenfor EØS-området, og vi må finne en hensiktsmessig måte å gjøre dette på i Norge, slik at vi får flest mulig selskaper inn under norsk lov og selskapslover. Da har vi mye bedre oversikt over seriøsiteten, mener næringsministeren.
Departementet holder på å utrede muligheten for å senke aksjekapitalkravet. I dag trenger norske aksjeselskap en egenkapital på 100 000 kroner. Giske tror ikke det er hensiktsmessig med så høyt krav. For eksempel når en bedrift er arbeidsgiver, er det helt andre kapitalkrav.
– Selskap på en viss størrelse og en viss mengde ansatte vil uansett ha en helt annen finansieringsbasis. Dagens kapitalkrav gjelder de små nystartete selskapene, ikke de store, mener Giske.
– Vi har hatt en høring på dette og hensikten med høringen har vært å undersøke mulighetene for å sette ned kapitalkravene.
– Så hensikten er å tilpasse det norske systemet til NUFene?
– Det er blant annet for å hindre lekkasje av selskaper ut av Norge, og det er reelt en rekke selskaper som ikke har behov for 100 000 kroner i aksjekapital. Hvis man får forpliktelser for eksempel i form av arbeidsgiveransvar vil det uansett være andre kapitalkrav.
Departementet har utført en intern utredning av spørsmålet. Aksjeloven er vanligvis ikke Giskes bord. De ligger under justisdepartementet.
Giske planlegger å legge fra et eget strategidokument for små- og mellomstore bedrifter.
– Vil endringer i kapitalkravene være en del av dette dokumentet?
– Det har vi ikke vurdert ennå, avslutter Giske.