– Må tillate hijab i politiet
Forbud mot hijab i politiet er brudd på både likestillingsloven og diskrimineringsloven.
Saken oppsummert
Det uttaler likestillings- og diskrimineringsombudet.
– Et forbud mot bruk av religiøse plagg må være saklig begrunnet. Justisdepartementet har ikke sannsynliggjort at det er nødvendig å forby hijab for å beholde nøytraliteten i politiet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.
Justisdepartementet bryter loven, mener ombudet.
– Diskriminering
Justisdepartementet bestemte i fjor ikke å endre politiets uniformsreglement slik at religiøse plagg ble tillatt som en del av politiuniformen.
Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har gått gjennom saken og konkluderer med at det vil være diskriminering av kvinner som bærer hijab å nekte dem adgang til stillinger i politiet.
– Et forbud mot bruk av hijab i politiet vil bety yrkesforbud for muslimske kvinner som velger å bruke hijab, sier Ørstavik.
Ørstavik legger til at tvang om å ta av hijab er like uakseptabelt som å tvinge kvinner til å bære hijab.
Justisdepartementet sier i en melding at de er uenig i vurderingen til likestillings- og diskrimineringsombudet, og vil gi et utfyllende svar på uttalelsen innen fristen, som er 9. februar.
Ja til hijab i domstolene
Likestillings- og diskrimineringsombudet har også avgitt høringsuttalelse til Domstolsadministrasjonen om å regulere bruken av religiøst og politisk betingede plagg og symboler i domstolene.
Ombudet tilrår i sin høringsuttalelse at religiøse hodeplagg blir tillatt i domstolene. (ANB)


Nå: 0 stillingsannonser