JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Nei til tariffhopping!

– Nå kan arbeidsgiverne bestemme hvor vi skal være organisert. De driver med tariffhopping, og vi vil ha slutt på det, sier tillitsvalgte i byggevarehusene. Ansatte i 29 varehus er overført fra Fellesforbundets til Handel og Kontors overenskomst.

Ansatte i byggevarehusene har tradisjonelt gått på tariffavtalene til byggeindustrien og vært organisert i Fellesforbundet. Arbeidsgiverne var organisert i NHO. Men så valgte flere byggevarehus, til sammen 29, å gå over i HSH. De ansatte beholdt likevel sine avtaler. Men det fikk en slutt under siste tariffoppgjør.

Vil spare penger

– Før tariffoppgjøret ble avtalen sagt opp som vanlig – men av arbeidsgiverne, sier Roald Stykket fra avdeling 710, Øvre Telemark.

– Så fikk vi beskjed om at avtalen ikke ville bli fornyet, fordi varehusene allerede hadde en landsoverenskomst med Handel og Kontor. Nå skulle de ansatte inn på denne.

Dette mener Fellesforbundets tillitsvalgte er en dårligere avtale. I overenskomsten til byggeindustrien har de blant annet mer makt i forhold til arbeidstider og ubekvemtillegg.

– For eksempel jobber vi normalarbeidsdag hvis klubben ikke har godtatt andre arbeidstidsordninger. Det medfører også bedre rettigheter når det gjelder ubekvemtillegg, sier Stykket.

– Nå vil varehusene over på en rimeligere avtale, der de tillitsvalgte har mindre innflytelse på arbeidstidene. I praksis driver de med tariffhopping. Jamfør det som skjedde på Hotell Continental. Dette må vi bort fra. Nå må LO rydde opp.

Møte med LO

Derfor møtte en delegasjon på sju tillitsvalgte i Folkets Hus i Oslo torsdag. Der ventet Knut Bodding i forhandlingsavdelingen.– LO godtok jo denne overflyttingen, fordi HK har en omfangsbestemmelse i overenskomsten med varehusene. Men vi tror Bodding forstod hva vi mener, sier Stykket.

Fellesforbundet har, sammen med LO, forhandlet med HSH for å videreføre avtalen. Men forbundet har, som LO, akseptert at regelverket er slik at arbeidsgiveren har rett til å si opp avtalen.

- Men dersom dette blir brukt til tariffhopping, synes både Fellesforbundet og LO at det er uheldig, og i de siste åras hovedavtaleforhandlinger har vi prøvd å få til regelverk som forhindrer tariffhopping, sier Per Skau i Fellesforbundets forhandlingsavdeling til Magasinett.org.

Foreløpig er resultatet av møtet at tillitsvalgte i alle de berørte varehusene skal møtes for å få en gjennomgang av situasjonen.– Og så har vi om ikke så lenge et landsmøte i Fellesforbundet. Der kan vi komme med innspill i arbeidet med å forhindre tariffhopping. Det må til. Flere varehus kan jo skifte organisasjon. Det kan ikke være slik at da får de en billigere tariffavtale, på bekostning av de ansatte, sier Stykket.

Annonse

Flere saker

Annonse