– Oljestriden avgjør
– Det første som vil antyde hvilken vei det går for Sør-Sudan som ny stat, er fordelingen av oljeinntektene.
Det sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til NTB.
Lørdag er Solheim til stede i Sør-Sudans hovedstad Juba i spissen for en norsk delegasjon som sammen med i alt 3.000 inviterte gjester skal markere opprettelsen av Afrikas nyeste stat.
– Det blir en gigantisk feiring, sier Solheim om det han ellers kaller «et vanskelig, men nødvendig statsbyggingsprosjekt».
Spørsmålet om fordeling av oljeinntekter har Sør- og Nord-Sudans ledere skjøvet foran seg. Men fra lørdag skal inntektene deles. Skjer ikke det, skrur Nord-Sudan trolig av rørledningene. Da får ingen av dem oljeinntekter, og konflikt kan bli neste skritt.
Solheim betegner det som positivt at mannen som heretter vil være Nord-Sudans president, Omar Hassan al-Bashir, etter planen er til stede ved seremonien i Juba. Han godkjenner dermed Sør-Sudan. Det er en forutsetning for den nye statens opprettelse og stabilisering.
Ufred
Store utfordringer står likevel i kø. Blant disse er at den etniske uroen fortsetter i Sør-Sudan, der flere grupper kjemper med våpen mot den nye regjeringen.
I Abyei-området, på grensen mellom de to nye statene, har det dessuten foregått omfattende etnisk rensing, med mange drepte og nye grupper på flukt. Flere retter pekefingeren mot Khartoum og president Bashir som de ansvarlige.
– Jeg ser på dette som det suverent farligste for den nye staten, sier Solheim. – Hvis nord støtter krigsherrer som undergraver regimet i sør, og sør støtter geriljaenheter i nord som bekjemper regimet der, og dette skjer over lengre tid, undergraves begge statene, tilføyer han.
Nord-Sudan er også en svak stat med store, interne konflikter. Landet har derfor egeninteresse av et godt forhold til den nye staten Sør-Sudan, mener Solheim.
Forventningspress
Store forventninger i Sør-Sudans befolkning om rask velstand, utdanning og ordnede sosiale forhold vil også sette den nye staten på prøve. I lang tid har skylden for fattigdom og alle mangler blitt lagt på regimet i nord.
– Med en egen stat kan skylda ikke lenger sendes nordover. Det er en enorm forventning om rask bedring som helt sikkert ikke kan innfris, sier han.
– Det som kan innfris, er en gradvis, forsiktig forbedring. Det blir de sørsudanske ledernes utfordring, sammen med å holde området stabilt.
– Det er en stat med et meget svakt utgangspunkt, med olje og bistand som tilnærmet eneste inntektskilder, sier Solheim.
– De har noen få flinke ledere, men ingen kadre til å drive staten i alle ledd.
Liten oppmerksomhet
Norsk bistand til Sudan har de siste årene vært på 600-700 millioner kroner i året. I utgangspunktet vil den bli opprettholdt på samme nivå.
– Men vi skal jo gi penger til både sør og nord, selv om vi gir mest til sør, sier Solheim.
Norge skal sammen med Tyrkia organisere en konferanse om Sudans økonomi i Istanbul. Solheim er ellers ikke altfor imponert over oppmerksomheten om Sudan-konflikten.
– Det største problemet til det internasjonale samfunnet er at man løper etter den krisen som er mest aktuell nå. En dag Egypt, neste dag Libya, tredje dag Syria og fjerde dag Jemen. Kriser i det svarte Afrika har en tendens til å bli undervurdert. Sannsynligvis er det like mange drepte i Sudan i år som i Libya, Syria og Jemen til sammen, men mye mindre oppmerksomhet, påpeker han. (ANB–NTB)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse