– Vi trenger reformer
Økningen i arbeidsledigheten er i ferd med å bremse opp, men Spania kommer ikke ut av krisen uten dyptgripende reformer.
Det mener statsminister José Luis Zapatero.
Spania er blant landene som er blitt hardest rammet av sterkt stigende arbeidsledighet i kjølvannet av den globale økonomiske krisen. Landet sliter blant annet med en ungdomsledighet på rundt 40 prosent og en arbeidsledighet på 20 prosent.
Nå ser statsminister José Luis Zapatero en forsiktig utvikling i positiv retning, men understreket under en internasjonal konferanse i Oslo om arbeid og økonomisk vekst at landet ikke kommer utenom dyptgripende reformer.
– Vi ser at tapet av jobber er i ferd med å bremse opp, og vi tror det kommer til å fortsette, sa han på en pressekonferanse sammen med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mandag.
Nye lover vedtatt
Spanias regjering skal stimulere til entreprenørskap, samt utdanning og opplæring for å bekjempe ledighet og sosiale forskjeller. Det skal også kuttes i offentlige budsjetter, og nasjonalforsamlingen har regjeringens første utkast til pensjonsreform på bordet.
Zapatero poengterte imidlertid at selv om arbeidsledigheten er svært høy og stigende i Spania, har det aldri vært så mange i arbeid som nå. Årsaken er at befolkningsveksten har vært formidabel de siste årene.
Den spanske regjeringen ventet lenge med å gjennomføre reformer, men den økonomiske situasjonen i landet gjorde at myndighetene etter hvert kom under et voldsomt press fra sine kolleger i andre EU-land.
Til tross for massive protester fra de store arbeidstakerorganisasjonene vedtok regjeringen nylig omfattende endringer av arbeidsmarkedet. De nye lovene vil gjøre det enklere å ansette, men også å sparke arbeidere, melder nyhetsbyrået AFP.
Varsler generalstreik
Spanske arbeidere har varslet ny generalstreik 29. september mot regjeringens vedtatte og planlagte reformer. Men finansminister Elena Salgado sier lovendringene vil gjøre Spania mer konkurransedyktig internasjonalt.
De nye lovene vil blant annet gjøre det vanskeligere for arbeidsløse å si nei til jobbtilbud. De vil også gjøre det enklere for arbeidsgivere å si opp ansatte ved at retten til sluttvederlag svekkes.
Mange økonomer mener det spanske arbeidsmarkedet er en av årsakene til den høye arbeidsledigheten, fordi det gjør at bedrifter kvier seg for å ansette folk i faste stillinger og i stedet har folk midlertidig ansatt.
Det internasjonale pengefondet (IMF), som deltok under konferansen i Oslo, har gjort det tindrende klart at Spania er nødt til å reformere landets arbeidsmarked for å få ned ledigheten og få kontroll over statsgjelden. (ANB-NTB)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Colourbox
Bedriftseierne tjente mest i 2022. Slik vil det påvirke lønnsoppgjøret
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse