1. mai i Oslo
Ser du noen du kjenner? Her er videoen fra 1. mai-toget i Oslo
Tross en kald og grå 1. mai-dag, var det over 8000 personer i toget. Vi tok en prat med noen av dem.
Skjermdump
tormod@lomedia.no
FriFagbevegelse.no spurte folk om hvorfor de valgte å delta på årets markering. Det var ikke vanskelig å svare på.
Se om du ser kjentfolk i videoen lengre ned i saken.
– Det er en viktig kampdag for arbeiderne, for arbeidernes rettigheter og samfunnet som en helhet, sier Ine, som går med Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom i årets tog.
– Vi må jo feire rettighetene som noen har kjempet for oss og markere at kampen ikke er over. Det bør være en selvfølge å gå i tog, sier Line som går i seksjonen til Norsk Tjenestemannslag (NTL) og fronter kravet om å stoppe foretaksmodellen i universitets- og høgskolesektoren.
• Gabrielsen vil mobilisere stort i kampen for pensjon fra første krone
Også den partipolitiske situasjonen var nok en motiverende faktor for manges deltakelse.
– Det føles veldig riktig akkurat nå. Samfunnet er veldig høyredominert for tida, og man blir rødere jo mer blå makta blir, sier Sigrid, som er medlem i NTL, men har blitt med søsteren i Fagforbundets seksjon, under parolen om hele, faste stillinger.
– Det er veldig viktig å stå opp mot høyrekreftene og alt som skjer med Høyre/Fremskrittspartiet-regjeringa, sier bibliotekaren Kari, som går under parolen om at kultur skal være velferd, ikke profitt.
Kampsaker
Fagbevegelsen utgjorde over halvparten av toget dette året. Mange av lærerne stilte opp med håndplakater til støtte for læreren Simon Malkenes, som har stått i hardt vær den siste tiden.
– Alle skal få lov til å ytre seg om sitt arbeidsforhold, og man skal ikke bli kneblet fordi man mener noe som ikke er populært hos ledelsen, sier en av deltakerne vi treffer i seksjonen til Skolenes Landsforbund.
Hos sjøfolkene var det kravet om «norsk lønn i Norge» som dominerte.
– Det er ingen selvfølge for sjøfolk. Om det er ett sted løsarbeidersamfunnet virkelig er omfattende, er det blant sjøfolkene, sier Stian, som går i seksjonen til Norsk Sjømannsforbund.
• Polske fagorganiserte får ikke jobb etter konkurs: – Det er fagforeningsknusing, sier NNN-lederen
Brannkonstabelen Daniel trekker fram høyere grunnlønn som et viktig krav.
– I dag lever vi i stor grad av tillegg. Hvis vi blir skada i jobben og havner på trygd, blir det veldig lite å leve av, sier han og legger til det å opprettholde aldersgrensene også er et viktig krav.
Eli valgte parolen om sekstimers arbeidsdag.
– Det er viktig å møtes, tror jeg, og vise at vi er mange som er engasjerte, som bryr seg og ikke bare sitter hjemme. Vi sitter alt for mye hjemme, så da må man gripe muligheten til å være sammen når man kan.
• Sylvi Listhaug: – Den store majoriteten av innvandrere bidrar til fellesskapet