JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot statlig opphørssalg

SV-nestleder Audun Lysbakken advarer mot statlig opphørssalg i regi av Høyre og Frp.

– Høyre og Fremskrittspartiet legger i praksis opp til et opphørssalg av statens aktive rolle i norsk næringsliv og overfor norske ressurser Dette vil ramme Statkraft, Posten, Flytoget, Telenor og Statoil, sier Lysbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). SV-nestlederen og stortingskandidaten i Hordaland har sett nærmere på hva Frp og Høyre har ment om statlig eierskap de siste årene, både i Stortinget og i partiprogrammene.

Mister kontroll

– Summen av forslagene til de to partiene vil gi en dramatisk reduksjon i demokratisk kontroll over norsk næringsliv, infrastruktur og ressurser. I tillegg vil det offentlige på sikt miste store inntekter. Derfor var det interessant å høre at Høyre-leder Erna Solberg torsdag igjen løftet privatiseringsspørsmålet. Både Høyre og Frp har gått stille i dørene på dette området den siste tiden, sier Lysbakken.

– Det er et paradoks at Høyre og Frp vil fjerne formuesskatten slik at Rimi-Hagen kan ta familieselskapet sitt tilbake til Norge, mens disse partiene på den annen side vil selge statens verdier til utenlandske kapitalister. Det finnes ikke stor nok eiermiljøer i Norge som kan kjøpe dette, sier Lysbakken.

Vannkraften

– Hva frykter du mest? – Et nedsalg i Statkraft i form av børsnotering eller fusjon med andre aktører. Statkraft forvalter norsk vannkraft som er en ufattelig verdi for det norske samfunnet. I dag har staten kontroll med disse ressursene og får i tillegg store inntekter til evig tid, sier Lysbakken. Han mener det er «fryktelig dårlige erfaringer» fra tiden da mange norske kommuner solgte seg ut av kraftselskaper.

Bare første skritt

– Et statlig nedsalg er ofte begynnelsen på en full privatisering. Ved en delprivatisering mister staten muligheten til å styre selskapet til folkets beste, sier SV-nestlederen. Han viser til at Frp vil børsnotere Statkraft og gå ned fra 100 til 51 prosent eierskap i selskapet. Høyre åpnet i 2002 for nedsalg eller fusjon.

– Jeg er ganske sikker på at dersom Frp og Høyre får regjeringsmakt, så vil Frp få stort gjennomslag for privatisering. Og slike endringer er som regel ikke mulig å reversere, sier SV-nestlederen.

– Men Venstre og KrF vil jo kunne sette en stopper for dette? – Jeg stoler verken på KrF eller Venstre i slike spørsmål. Hvis KrF får en familiepolitisk seier, så vil partiet fort gi etter på andre områder. Venstre har på sin side beveget seg mot høyre i økonomisk politikk, sier han.

Høyre slår tilbake

Høyres næringspolitiske talsmann, Torbjørn Hansen, mener at Audun Lysbakken skyter over mål med sin kritikk.

– Lysbakken går i ideologisk vranglås og fordummer den politiske debatten. Høyre har en pragmatisk tilnærming til hvert selskap og legger opp til et eierskap tilpasset situasjonen, sier Hansen.

Høyres talsmann avviser at Høyre går for et nedsalg i Statkraft.

– Vi vil ha en børsnotering av selskapet for å tilføre ny kapital, sier Hansen.

– Men da går jo statens prosentmessige eierskap ned? – Ja, men det vil være sunt. Den rødgrønne regjeringen har laget et lovverk som er skreddersydd for børsnotering av Statkraft så lenge staten beholder 67 prosent av eierskapet, sier Hansen.

Annonse
Annonse