JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Organisasjonsgraden synker

– Det ikke er nok å diskutere medlemstallet. Det er handling som gjelder

«Alle» er enige om at mange medlemmer er nøkkelen til et sterkt LO. Likevel står verving langt ned på priorinteringslista til mange tillitsvalgte.
Nina Melsom (f.v.), direktør for arbeidsliv i NHO, Roger Haga Heimli, LOs 2. nestleder og Sahar Azari, leder for NTL-Ung, er samstemte i at det må tas grep for å øke organisasjonsgraden i norsk arbeidsliv.

Nina Melsom (f.v.), direktør for arbeidsliv i NHO, Roger Haga Heimli, LOs 2. nestleder og Sahar Azari, leder for NTL-Ung, er samstemte i at det må tas grep for å øke organisasjonsgraden i norsk arbeidsliv.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

Et spørsmål til salen kartellkonferansen på Gol, viste at veldig få hadde vervet medlemmer det siste året.

– Går man på hvert forbundsstyremøte, er det nok ikke så mange kan si at de har vervet medlemmer i det siste. Det handler litt om hvem som skal gjøre hva. Det er ikke de i forbundsstyrene som er ute på arbeidsplassene. Det er det de lokalt tillitsvalgte som er. Men sekreteriatet i LO har medlemsutviklingen som tema på hvert møte. Det tror jeg også forbundene har. Men man må kanskje utvikle dem mer, sier Roger Haga Heimli, 2. nestleder i LO.

Han understreker at det ikke er nok å diskutere medlemstallet. Det er handling som gjelder.

– Vi kan diskutere det her, eller på andre konferanser – men vi må sørge for at de som er der de potensielle medlemmene er, spør om de vil bli medlemmer. De fleste er ikke medlem fordi de ikke blir spurt. Vi må sørge for at de blir spurt, fastslår Heimli.

– LO må bli mer opptatt av framtidas behov, enn fortidas seire

Ledelsen som rollemodeller

Sahar Azari, lededer av NTL-ung, fastslår at statusen til vervearbeidet må opp.

– Vi må ha det høyre på aktivitetsplanene. NTL hadde nettopp en organisasjonsgjennomgang. Da viste det seg at verving og rekrutering var på bunn i alle organisasjonsledd. Da tenker jeg at vi har en veldig lang vei å gå. Verving og rekrutering må være det viktigste vi gjør. Uten medlemmer er vi ingenting i morgen, understreker Azari.

Hun ser ingen grunn til at ikke ledere og topptillitsvalgte ikke skal delta i vervearbeidet.

– Ledelsen må være rollemodeller. Når jeg er ute og reiser og på møter, hilser jeg på alle nye medlemmer som er der. Også langt det lar seg gjøre, er jeg med på stands og prøver å verve nye medlemmer. Det er ikke sånn at jeg tror at jeg kan verve alle de nye medlemmene. Men ved å være med, viser vi at dette er viktig og at vi har det på agendaen. Og så er det jo sånn at får jeg ett nytt medlem til forbundet, så blir vi flere, sier Azari.

Se alle sakene fra Kartellkonferansen

Må framsnakke hverandre

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, er også bekymret over at organisasjonsgraden i norsk arbeidsliv svekkes.

– Det er veldig viktig at vi er representative. LO og NHO gjennomførte i vår en omdømmeundersøkelse som viste at vi skilte oss ut. Det er fordi vi er representative og tar et samfunnsansvar – og kan sette særinteresser til side. Skal vi klare å videreføre en trepartsmodell på en god måte, er det viktig at dette opprettholdes, sier Melsom.

Hun mener både LO og NHO har et felles ansvar for å snu trenden.

– Jeg tror vi må hjelpe og framsnakke hverandre. Vi har alt å vinne på det. Kanskje må vi tone ned konfliktene. For det er ikke tvil om at den fallende organisasjonsgraden er en krise som vi har all grunn til å ta ordentlig på alvor, sier Melsom.

Roger Haga Heimli, LOs 2. nestleder og Sahar Azari, leder for NTL-Ung, er samstemte i at det må tas grep for å øke organisasjonsgraden i norsk arbeidsliv.

Roger Haga Heimli, LOs 2. nestleder og Sahar Azari, leder for NTL-Ung, er samstemte i at det må tas grep for å øke organisasjonsgraden i norsk arbeidsliv.

Ole Palmstrøm

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse