KLIMADEBATT: LO-sekretær Are Tomasgard og NTL-nestleder Kjersti Barsok debattete klima på NTL Sentralforvaltningens representantskapsmøte onsdag.
Ole Palmstrøm
LO-sekretær Are Tomasgard:
– Det ligger helsikes mange arbeidsplasser i gjenbruk
LO-sekretær Are Tomasgard er ikke redd for omstillinga til et samfunn der vi gjenbruker mer. Han er redd vi aldri kommer i gang.
anders@lomedia.no
NTL Sentralforvaltningen startet sitt representantskapsmøte på Sørmarka med klimadebatt mellom LO-sekretær Are Tomasgard og NTL-nestleder Kjersti Barsok.
NTLs største landsforening skal behandle en klimauttalelse på møtet, som blant annet understreker behovet for en overgang fra fossile til fornybare energikilder, innenlands utslippskutt og varig vern av Lofoten, Vesterålen, Senja og andre særlig sårbare områder.
• LO vil passe på at Norges betingelser for Acer-ja blir overholdt
Fra fossilt til fornybart
Tomasgard deler forståelsen av at energikildene må bli fornybare.
– Det finnes bare ett svar langt fram: At alt som skal drive noe, må baseres på fornybar energi. Hvor raskt, hvordan og hva som skjer med menneskene, arbeidsplassene og livene vi lever, er spørsmål som er interessante, sa han.
Samtidig pekte han på behovet for råstoff i framstillinga av alle mulige slags produkt.
– Vi trenger metaller, også for å bygge elbiler, vindmøller og alle andre innsatsfaktorer for å omvende verdenssamfunnet. Det er ikke uten interesse hvilke materialer vi trekker med oss. Disse materialene må ha lave CO2-avtrykk fra utvinning til ferdig produkt, men det betyr også mye om disse materialene kan gjenbrukes. Der er aluminium fantastisk, men olje og gass er en stor del av dette, sier Tomasgard.
LO-sekretæren brukte anledningen til å utfordre de som sier vi må ha en «styrt avvikling av norsk oljeproduksjon».
– Hva ligger i dette? 20 prosent av olje- og gassproduksjonen går til vareproduksjon. Hvem skal produsere dette om vi avvikler vår utvinning? Saud-Arabia? Venezuela? Russland? Om vi avvikler, er det andre land som setter seg i førersetet, og jeg tror ikke det er disse regimene som løfter spørsmål som rettferdighet og HMS, sa han.
• Broen til framtiden: – Vi må slutte med flyreiser og gjøre grunnleggende endringer i vår livsstil
Vil ha sirkulær tankegang
Tomasgard er opptatt av at samfunnet må tenke mer gjenbruk, og hvilken levetid man skal forvente fra for eksempel husbygging.
– Jeg tror svaret er å gjenvinne alt vi kan, slik at vi slipper å bruke nye ressurser. Der ligger det helsikes mange arbeidsplasser og kompetanse for de kommende generasjonene. Jeg er ikke redd for denne utviklinga i det hele tatt. Jeg er redd vi aldri kommer i gang med den, avsluttet han.
– Vi ønsker en rettferdig omstilling
NTLs Kjersti Barsok og Tomasgard var skjønt enige om behovet for omstilling, og at denne skal skje på rettferdig vis.
– Vi ønsker en grønn og rettferdig omlegging. Fagbevegelsen skal gjøre det vi er gode på, nemlig å videreutvikle det vi holder på med og bruke kompetansen til arbeidstakerne. Vi skal definitivt videreutvikle, og i denne prosessen vil vi se at noen ting blir avvikla. Men vi er en solidarisk bevegelse, og sender ikke våre kamerater ut i arbeidsledighet. Vi skal trappe ned og bygge alternativer samtidig. Det er sånn vi trygger utviklingen og våre kamerater, sa Barsok.
Solidaritet i bunnen
Hun mener solidaritet er et grunnlag for NTLs klimaengasjement. Hun peker på solidaritet med land i sør, solidaritet med generasjonene som skal leve på jorda etter oss og solidaritet med andre arbeidstakere.
– De siste åra har mange mista jobben som en konsekvens av fallet i oljepris. Det skjedde ikke som en del av en skikkelig eller rettferdig omstilling til et grønnere samfunn. Dette var ikke omstillinga vi ba om. Vi ønsker en rettferdig omstilling, sa Barsok.
Hun minner om at staten har et stort potensiale for å tilrettelegge for omstilling på flere plan. Statens rolle som innkjøper kan også brukes mer aktivt, mener Barsok. Statsansatte har påvirkningsmuligheter innenfra.
– Staten kan legge til rette for at nye næringer har en reell mulighet, slik den har tilrettelagt for oljenæringa. Samtidig må staten velge å prioritere investeringer i forskning på områdene vi trenger for å få til en omstilling. Staten skal også være en trygghetsskaper. Skal omstillingene være rettferdige, må vi ha rammer for arbeidslivet som sikrer trygge og gode arbeidsforhold og forutsigbare rammer for omstilling.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro