Nav-tillitsvalgt Hanne Nordhaug:
– Ostehøvelkuttene i Nav er en politisk ansvarsfraskrivelse
– Det hadde vært mer realt om regjeringen sa hva Nav skal gjøre mindre av eller kutte ut, sier Nav-tillitsvalgt Hanne Nordhaug.
NTL-tillitsvalgt Hanne Nordhaug mener det hadde vært mer realt av regjeringen å si ifra hva Nav skal gjøre mindre av eller kutte ut.
Ole Palmstrøm
may.berg@lomedia.no
Regjeringens avbyråkratiseringskutt er foreslått videreført med 0,5 prosent budsjettkutt i 2018. For Nav utgjør det 57,2 millioner kroner.
• Arbeidsløse får 700 millioner kroner mindre i dagpenger
Hanne Nordhaug, leder i NTL Nav, kaller denne typen budsjettreduksjon for en politisk ansvarsfraskrivelse.
– Det hadde vært mer realt av regjeringen å gi anvisning på hva Nav skal gjøre mindre av eller kutte ut. Eksempelvis er det vanskelig å forstå at regjeringen ønsker at færre skal jobbe på NAV-kontor, i NAV-kontaktsenter og med saksbehandling på ytelser i en situasjon hvor det er mange som står utenfor arbeidsmarkedet, sier Nordhaug.
Hun påpeker at konsekvensene av kuttene kan bli lengre saksbehandlingstid på ytelser, lengre ventetid på telefon og redusert mulighet til å følge opp brukere.
– Det fins en grense for hvor mye det er mulig å effektivisere og NTL NAV er bekymret over at de årlige kuttene vil ramme brukerne av Navs tjenester, sier Nordhaug.
• NTL Ung: – Ungdomsfiendtlig budsjettforslag
Det positive
Nordhaug ser også positive trekk ved budsjettforslaget for Navs del. Regjeringen foreslår blant annet å flytte 200 millioner kroner fra tiltaksbudsjettet til Navs driftsbudsjett. Nordhaug synes det er positivt at dette tiltaket videreføres og utvides.
Flere midler til raskere oppfølging av unge ledige og forsterket innsats for langtidsledige som nærmer seg slutten av dagpengeperioden er andre positive trekk ved budsjettet, ifølge Nordhaug.
– Usosialt kutt
Derimot mener NTL Nav at det er et svært usosialt kutt at regjeringen foreslår at bare siste års arbeidsinntekt skal legges til grunn for søknad om dagpenger. NTL Nav er også kritisk til at tiltaksbudsjettet foreslås redusert med 1,2 prosent. Det vil utgjøre ca. 2500 tiltaksplasser, sammenlignet med revidert budsjett i 2017.
– Skal NAV drive god oppfølging, må etaten ha tilstrekkelig med gode virkemidler. Da er tiltaksplasser viktig, sier Nordhaug.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.