Fafo-undersøkelse om varsling
– Staten er en versting
Å si fra om forhold på jobben kan gi store personlige belastninger. For noen skader det også videre karriere.
VARSLING: Nestleder Kjersti Barsok i NTL er bekymra for vernet av varslere.
Bjørn A. Grimstad
oystein.braathen@lomedia.no
– Ubehagelighetene ville blitt for store.
Slik svarer 41 prosent når de blir spurt om de selv ville varsle. Undersøkelsen er gjennomført av Fafo, og omfatter ansatte både i privat og offentlig sektor.
– Staten er en versting, oppsummerte Kjersti Barsok, 1. nestleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL), og karakteriserte funnene og svarene fra forbundets medlemmer som skremmende.
Dårligere rettigheter
I 2016 står det dårligere til enn i 2013, viser undersøkelser fra Fafo.
Tallene forteller at flere både frykter og opplever represalier etter varsling, og færre ville gjøre det igjen.
Blant NTLs medlemmer er 32 prosent helt enige i utsagnet «jeg risikerer å bli møtt med uvilje fra leder hvis jeg kommer med kritiske synspunkter om forhold på jobben».
Og blant de som har varslet, men ikke vil gjøre det igjen, er begrunnelsen at «den belastningen det var for meg og min familie ønsker jeg ikke å oppleve igjen».
De som har vært gjennom omstilling de siste to årene, eller er midlertidig ansatt, vurderer sine ytringsbetingelser som dårligere.
Fra Sivilombudsmannen har stat og kommuner fått skarp kritikk, opplyste forskningssjef Sissel Trygstad.
– Det offentlige har i mange saker krevd for stor lojalitet fra de ansatte i strid med ytringsfriheten, har Aage Thor Falkanger uttalt.
• Se alle våre saker fra kartellkonferansen
Viktige funn
– Ansatte som stikker hodet fram risikerer å få seg en midt i trynet. Vi trenger ytringene. Staten forvalter masse penger, myndighet og makt. Dersom befolkningen ikke kan stole på at de som varsler blir lyttet til, og at feil rettes opp, forsvinner tilliten. Denne dokumentasjonen fra Fafo er viktig, sa Kjersti Barsok.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.