MØTE ENDRINGER: Egil Andre Aas slår fast at omstillingene kommer. Da skal fagbevegelsen være forberedt. – Vi må alltid ha bedre løsninger – våre egne løsninger, sier Aas.
Alf Ragnar Olsen
– Staten må ikke bli en skyteskive i kampen mot sentralisering, sier LO Stat-lederen
LO Stat-leder Egil Andre Aas mener polariseringen i årets valg har gjort staten og de statsansatte til noe fremmed. Fram mot neste valg skal LO Stat vise at staten er for - og til stede - i hele landet.
morten.hansen@lomedia.no
Egil Andre Aas, leder i LO Stat, konstaterer at årets kommunevalg viser at folk er blitt mer grønne og mindre blå – og fortsatt er mange røde. Han understreker at LO Stats medlemsforbund har en jobb å gjøre foran neste valg – stortingsvalget om to år.
– Vi kan verken hvile på laurbær eller slikke sår etter årets valg. Stortingsvalget er viktig for samfunnet, for fagbevegelsen, og for offentlig sektor. For oss i statlig sektor er det avgjørende å få de riktige folkene på Stortinget – og den rette politikken fra regjeringen. Valget i 2021 handler om å forsvare offentlig sektor og velferdsstaten, sier Aas.
Staten som skyteskive
Han er bekymret for det han karakteriserer som konfronterende polarisering i årets valg. LO Stat-lederen ikke gagner fagbevegelsen og samfunnet.
– Motsetninger er ikke farlige i seg selv. Konfrontasjon og kamp kan være nødvendig. Det vet vi i fagbevegelsen bedre enn de fleste. Men vi søker også kompromisser. Vi søker løsninger som gagner vanlige arbeidstakere. Da må vi se opp for nærsynte interesser og sneversynte konflikter, sier Aas.
Han poengterer at fagbevegelsen ikke er tjent med at by og land settes opp mot hverandre, og at staten har blitt en skyteskive i kampen mot sentralisering.
p
Aas trekker fram reformer innenfor regioner, politi og helse, som dagens regjering har startet, som er med på å gjøre staten til noe fremmed og nærmest fiendtlig.
– Det har gjort de som jobber i staten også til en skyteskive. Vi må bidra til det motsatte. Staten må styrkes, med tjenester der de trengs. Det gagner alle. Vi må minne om at staten ikke bare er regjeringskvartalet. Staten er for hele landet – og til stede i hele landet. Staten skal samle landet. Ikke splitte befolkningen, slår Aas fast.
Grønn næringspolitikk
Han mener LO Stat og resten av fagbevegelsen må vise sine alternativer til løsningen som kommer fra dagens regjering.
– Vi kan ikke bare avvise alt fra motparten. Vi må alltid ha bedre løsninger – våre egne løsninger. Det er nok av reelle utfordringer å ta tak i, sier Aas.
Han trekker fram klima som ett av de sentrale områdene der fagbevegelsen må vise egne løsninger.
Aas er uenige med de som spår at klimaspørsmålet vil komme til å splitte fagbevegelsen og forholdet til Arbeiderpartiet.
p
– Hele LO – inkludert offentlig sektor – er selvfølgelig klar over hva oljeindustrien betyr for landets inntekter og finansieringen av velferdsstaten. Det er selvfølgelig ikke snakk om å legge ned en industri, som direkte og indirekte sysselsetter 170 000 arbeidstakere, over natta. Men fagbevegelsen må på offensiven for en grønn næringspolitikk. En næringspolitikk som også er klimapolitikk, understreker Aas.
Omstillingene kommer
LO Stats leder slår fast at fagbevegelsen ikke er motstander av endringer. Tvert imot er det fagbevegelsen som har gått i bresjen for mange av endringene i Norge.
p
– Nå er det endringer av samfunnet og arbeidslivet. Spillereglene endres – strukturene endres. Skal vi da bare kjempe mot andres reformer og drives på defensiven, eller skal vi være på offensiven og fremme fornuftige omstillinger som vi selv har regien på? For omstillingene kommer, enten vi vil eller ikke, konstaterer Aas.
Mest lest
SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.
Petter Pettersen
Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
KALDT: I vinter var det kaldt for postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland i Dora.
Nina Hanssen
Postbudene Bård og Joakim jobber i støy og søppelstank: – Innimellom er det jævlig
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.
Ole Palmstrøm
28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
Kommentar
Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Anne-Lise kan bli tvungen til å selje heimen sin. Det skulle være ein billig bustad for fagorganiserte
Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.
Paul S. Amundsen