JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot følgene av en svekket fagbevegelse

Peggy Hessen Følsvik fastslår at organisasjonsgraden i LO må styrkes, hvis arbeidstakerorganisasjonen skal kunne være en garantist for et trygt arbeidsliv.
IKKE SE TIL USA: LOs 1. nestleder, Peggy Hessen Følsvik, bruker USA som et skrekkeksempel på hva som kan skje når fagbevegelsen svekkes.

IKKE SE TIL USA: LOs 1. nestleder, Peggy Hessen Følsvik, bruker USA som et skrekkeksempel på hva som kan skje når fagbevegelsen svekkes.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

Peggy Hessen Følsvik, 1. nestleder i LO, steppet inn for en syk Hans-Christian Gabrielsen. Hun advarer kartellkonferansen på Gol mot at fagbevegelsen blir svekket i Norge.

Støre mener Ap ikke klarer seg uten LO

Peggy Hessen Følsvik bruker USA som et eksempel på hva som skjer når fagbevegelsen blir svekket.

– USA var landet hvor fagbevegelsen fikk kjempet fram åttetimers arbeidsdag. Men det er også landet hvor fagbevegelsen har blitt veldig svekket. I delstat etter delstat går konservative politikere løs på organisasjonsfriheten gjennom lovendringer. Hva er konsekvensene? Reallønnsveksten har vært lik null i en årrekke. Åtte timers arbeidsdag er blitt en illusjon for de fleste arbeidstakerne. Mange må ha to eller tre jobber for å klare seg, sier Følsvik.

Angrep på rettigheter

Hun konstaterer at det ikke bare skjer i USA.

– Det skjer mange steder. Og det skjer der fagforeningen svekkes og der organisasjonsgraden går ned. Det er en forutsigbar konsekvens av angrep på faglige rettigheter og angrep på det organiserte arbeidslivet, fastslår Følsvik.

Se alle sakene fra Kartellkonferansen

Maktbalanse

LO-toppen mener å se den samme tendensen i Norge. Nestlederen trekker fram Frps angrep på det de i sitt prinsipprogram kaller for monopolliknede organisasjoner, og venstres angrep på fagforeningsfradraget og den statlige AFP-ordningen.

– Det handler om å endre maktbalansen mellom arbeid og kapital, slik at de som eier virksomheten skal få en større del av kaka.

– LO må bli mer opptatt av framtidas behov, enn fortidas seire

Makt til å bestemme

Følsvik advarer mot at denne utviklingen skal fortsette. Hun poengterer at det ikke bare er i USA man ser følgene av den endrede maktbalansen. Også mange europeiske land har hatt den samme utviklingen. Storbritannia, Portugal, Hellas, Spania, Polen og Frankrike er alle land med høy inntektsulikhet – og lav organisasjonsgrad.

– Dette er en av de viktigste grunnene til at vi må kjempe for å opprettholde organisasjonsgraden. Det handler ikke om makt for maktens egen del. Det handler om vi skal ha et samfunn med små forskjeller, om vi skal ha et trygt arbeidsliv, og om folk skal ha en lønn å leve av, poengterer Følsvik.

Må prioritere verving

Hun er klar på at arbeidet med å organisere arbeidstakere må prioriteres.

– Organisering – ikke bare blant de yrkesgruppene LO allerede har medlemmer, men også i nye yrkesgrupper – er den viktigste oppgaven vi har i dag. Den må prioriteres både av LO-ledelsen og dere tillitsvalgte som sitter her, fastslår Følsvik.

– Det ikke er nok å diskutere medlemstallet. Det er handling som gjelder

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse