JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Husleieøkning for Forsvarets boliger

Ansatte i Forsvaret kan få sterkt økte boutgifter: – Vi frykter at flere kommer til å slutte, sier NOF-lederen

Forsvaret og ansattes organisasjoner er i forhandlinger om husleieøkning for Forsvarets boliger. Forsvarsansatte kan få økte boutgifter på tusenvis av kroner, om arbeidsgiver får viljen sin.
HUSLEIE: Leder Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund jobber for å hindre at medlemmene som leier bolig av Forsvaret unngår store kostnadsøkninger. ARKIVFOTO

HUSLEIE: Leder Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund jobber for å hindre at medlemmene som leier bolig av Forsvaret unngår store kostnadsøkninger. ARKIVFOTO

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

I mange år har offiserer i Forsvaret hatt en ordning der de og familiene kan leie bolig fra Forsvaret til en redusert pris.

Ordningen er der, fordi de kan bli sendt rundt om i landet til nye baser på kort varsel og uviss lengde. Derfor er det vanskelig og risikabelt å kjøpe egen bolig.

Tilsette i Forsvaret kan få firedobla husleiga når regjeringa skal spare (juni 2017)

Dramatisk økning

Forsvaret ønsker å heve leieprisen til markedspris på disse boligene, noe Norges Offisersforbund er sterkt imot.

Forbundsleder Torbjørn Bongo anslår at en husleieøkning til markedspris i snitt betyr 7-8.000 kroner ekstra i måneden for de ansatte. For de boligene som er i nærheten av Oslo og delvis Bergen, kan kostnadene stige med så mye som 14.000 kroner fra dagens pris.

Bongo synes det er urimelig å fjerne verdien av denne ordningen, samtidig som kravene til de ansattes plikt til å flytte har blitt skjerpet.

NOF frykter at flere vil slutte i Forsvaret

– Om kostnaden stiger med 100.000 kroner i snitt årlig, betyr det at minst 150.000 kroner mer av årslønna må gå til bolig. Det er en dramatisk sum, sier Bongo.

Forbundslederen advarer mot konsekvensene dette kan ha for Forsvaret.

– Vi frykter at flere kommer til å slutte i Forsvaret med dette. Da taper Forsvaret kompetanse de har bygd opp over tid, og samtidig får Forsvaret store kostnader med å bygge opp denne kompetansen på nytt. Jeg tror dette i sum vil gi økte kostnader for Forsvaret, sier han.

Forsvaret har solgt forsvarsbygg for 3,9 milliarder (oktober 2017)

Partene forhandler om husleiekompensasjon

Opprinnelig skulle husleieøkningen bli innført fra nyttår, men dette er utsatt til 1. januar 2020. Det pågår akkurat nå forhandlinger mellom Forsvaret og de ansattes organisasjoner.

Forsvaret er innstilt på å kompensere de ansatte, men Bongo sier de står langt fra hverandre akkurat nå.

– Jeg kan ikke gå i detalj, men en av utfordringene er at en slik kompensasjon vil være skattbar inntekt. Vi mener det må tas hensyn til, men arbeidsgiver aviser dette, sier Bongo.

Bongo mener hele begrunnelsen for å innføre markedspris er mangelfull, og han ser ingen annen grunn for å innføre det enn å spare penger. Og om det fører til at flere slutter, tror ikke Bongo det vil gi noen innsparing.

– Jeg håper at enten departementet, statsråden eller Stortinget ser at denne omlegginga er unødvendig og uhensiktsmessig, og får stoppa dette, sier han.

– Mest mulig operativ evne

Orlogskaptein Per-Thomas Bøe i Forsvaret peker på at både organisasjonen og personellsammensetningen i Forsvaret har endret seg de siste ti år, og at det kreves mest mulig operativ evne av Forsvaret ut fra pengene som tildeles.

– Det innebærer at vi må forsikre oss om at incentivene, både enkeltvis og samlet, er målrettede og støtter opp under dette, skriver Bøe i en epost.

Han sier videre at arbeidet med husleiemodellen er basert på Statstisk sentralbyrås modeller tilpasset Forsvaret.

Bøe poengterer at husleieordninga består av to deler: husleie og husleiekompensasjon.

– Arbeidsgiver har brukt styringsretten for å fastsette ny modell for husleiedelen av ordningen. Arbeidstakerorganisasjonene (ATO) har vært invitert inn i arbeidet og har hatt mulighet til å fremme egne forslag til modellen, skriver han.

Kompensasjonen er en forhandlingssak mellom arbeidsgiver og de ansattes organisasjoner, og denne forhandles det om nå.

Forsvarssjefen vil kutte 317 millioner kroner på vedlikehold i Forsvaret

Muligheter for påvirkning

– Det er mange elementer som kan inkluderes i kompensasjonen, og som arbeidstakerorganisasjonene har mulighet til å påvirke i forhandlingene, eksempelvis hvor lenge den enkelte får kompensasjon, tilsettingsvilkår og livsfase, sier Bøe.

Han mener det er meget gode muligheter til å lage en fleksibel kompensasjonsordning som både ivaretar Forsvarets behov og personellets interesser.

– Den nye modellen for husleie kan dermed ikke sees på alene, den foreslåtte husleiekompensasjonen må tas med i betraktningen. Forsvaret har et forslag til hvordan kompensasjonen kan innrettes. Det viktigste nå er at partene forhandler ordningen for husleiekompensasjon for å finne den best mulige løsningen for våre ansatte, sier han.

Spørsmålene Frifagbevegelse hadde om Forsvaret deler NOFs bekymring for økt avgang, og store kostnader til opplæring som følge av dette, ble ikke besvart i eposten.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse