JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Atomreaktoren på Kjeller stenges for godt:

Ansatte ved Institutt for energiteknikk vet det blir nedbemanning, men ikke hvem som mister jobben

Det er usikkert hva mange av de ansatte ved Institutt for energiteknikk (IFE) skal jobbe med fremover, etter at det nylig ble bestemt at landets siste atomreaktor for bruk i forskning skal stenges for godt.
STENGES: Atomreaktoren på Kjeller skal stenges ned, og de ansatte er usikre på hvordan konsekvensene blir for dem.

STENGES: Atomreaktoren på Kjeller skal stenges ned, og de ansatte er usikre på hvordan konsekvensene blir for dem.

IFE

Saken oppsummert

merete.jansen@lomedia.no

Mindre enn ett år etter at de ansatte fikk den tunge beskjeden om at reaktoren i Halden skal avvikles, fikk de ansatte på Kjeller i slutten av april vite at reaktoren der lider samme skjebne.

IFE har rundt 600 ansatte. Ledelsen har antydet at rundt 40 av dem blir berørt av dette siste vedtaket. Men de tillitsvalgte tror konsekvensene får følger for langt flere.

ph

NTLs tillitsvalgte Morten Olsen og Anniken Solvang er bekymret for hva som faktisk kommer til å bli igjen på IFE på sikt. Blir det sammenslåing med andre forskningsinstitutter og hva skjer med IFEs medisinske produksjon og forskning?

– Det blir sagt at man skal fortsette å drive med nukleær forskning. Men hvordan skal det gå til når vi ikke lenger har tilgang på radioaktivt materiale? spør Morten Olsen retorisk.

Saken fortsetter under bildet.

USIKKER FREMTID: NTL-tillitsvalgt Morten Olsen håper så mange som mulig av de som kjenner anlegget, får være med videre når det skal tas fra hverandre.

USIKKER FREMTID: NTL-tillitsvalgt Morten Olsen håper så mange som mulig av de som kjenner anlegget, får være med videre når det skal tas fra hverandre.

Merete Jansen

Ny enhet kan gi arbeid

De siste sju årene har IFE vært i en nærmest kontinuerlig omstillingsprosess, som har ført til både nedbemanninger og permitteringer. Nå blir det nye runder med drøftelsesmøter frem mot sommeren, og de tillitsvalgte tror det kan bli en krevende prosess.

– Ordet nedbemanning ble nevnt på allmøtet, men da sa man ikke noe om hvor mange eller hvor de skal tas fra, bemerker Olsen.

ph

Han håper at noen av de som må slutte, kan få jobb ved den nye statlige enheten i Halden, Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND). Rundt 180 personer skal der drive med opprydding etter Norges nukleære virksomhet og sikker håndtering av radioaktivt avfall.

– Det er mulig det kan bli en virksomhetsoverdragelse og at ansatte kan følge med over. Men alt er veldig usikkert akkurat nå, sier Olsen.

Kunnskap som kan gå tapt

Noe av det som bekymrer den tillitsvalgte mest, er faren for at viktig kunnskap blir borte på veien. Det vil ta lang tid å fjerne det radioaktive materialet, og aldersgjennomsnittet på de som i dag jobber i IFE, er ifølge Olsen relativt høyt.

– Ting tar tid når man jobber med nukleære produkter. Nå skal vi inn i en slags dvalefase på tre til fem år for å lage alle planene. Mange instanser skal involveres for å gjøre beregninger og gi godkjenninger. Etter det trenger man 10 til 20 år på selve fjerningen. Det er ikke akkurat som å bygge ned et vanlig gjenvinningsanlegg.

ph

I en slik prosess er kunnskap et nøkkelbegrep. Olsen mener det haster veldig å få rekruttert nye ansatte, slik at man rekker å overføre den kunnskapen som allerede finnes i virksomheten.

– Mange nærmer seg pensjonsalder, og de har ennå ikke startet med rekruttering. Det bekymrer meg veldig.

Vemodig avslutning

NTLs ledelse sier de har vært positive til begge forskningsreaktorene fordi de har hatt betydning for nasjonal og internasjonal forskning.

– Nå er vi bekymret for de ansatte og hvilke konsekvenser det vil få på sikt, sier 1. nestleder i NTL, Fredrik Oftebro.

Morten Olsen, som selv har jobbet mest med håndtering av brensel, materialprøver og slikt, forteller at de tidligere hadde et fantastisk arbeidsmiljø i IFE. De har vært stolte av å jobbe med noe som forskere, både nasjonalt og internasjonalt, har kunne bruke innen kreftmedisin, fornybar energi, sikker reaktordrift og atomnedrustning. Nå har mange år med kontinuerlig omstilling satt sitt preg på arbeidsmiljøet.

– Det er klart det gjør noe med oss. Det fine samholdet blitt brutt opp. Men vi får se, kanskje vi får et enda sterkere samhold etter hvert, vi som er igjen. Uansett er det vemodig å avslutte hele atomeventyret i Norge. Det hadde vært viktig å satse videre.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss