Bare én av ni kom inn på fengselsskolen. Ine (23) har satset ekstra hardt
For dem som konkurrerte om aspirantplass ble nåløyet akkurat enda smalere.
INNSATS: Ine Svendsen (23) satset hardt på å komme inn denne gangen, og lyktes.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Kaldsvetten slår ut av hendene til de som har møtt opp til aspirantopptak ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS) en tirsdag i november. Pulja på ni unge menn og kvinner er ferdige med intervjuene og avslutter med å spurte ti minutter rundt i en gymsal mens de legger seg ned på hver langside vekselvis på mage og rygg. Selvsikre miner vris til gapende grimaser.
– Hæ, er det bare 90 av oss som kommer inn?!
p
Viljen til å prestere økte brått da de fikk vite at bare 90 skulle tas opp av de 430 søkerne som var invitert til opptaksdagen. Totalt hadde 837 søkt.
Opptaket utgjør halvparten av det som ble sagt ved søknadsfristen. Halveringen skyldes overgangen til ett opptak per år i august, som ble kjent da regjeringen lanserte statsbudsjettet. Trolig betyr det fulltallige opptak fra 2021.
– Jeg tror det skal gå greit likevel, sier Ine Svendsen (23) fra Oslo.
Hun har søkt før uten å komme inn.
– Denne gangen har jeg trent ekstra og lest meg opp.
De er vant til å få rundt 1200 søkere, forteller inspektør ved KRUS, Christian Øvergaard. Han tror nedgangen i søkertallet skyldes at det er vanskeligere å få jobb etter plikttjenesten, samt at fristen for å søke var tidlig i juli, ikke som vanlig midt i august.
En av kandidatene kniper hetta på hettegenseren foran munnen, flere vipper på foten, alle sjekker mobilen. Noen snakker lavmælt sammen. Stemningen er nervøs.
Saken fortsetter under bildet.
OBSERVASJON: Førstebetjentene Ina Andersen og Leo Emblemsvåg instruerer kandidatene.
Eirik Dahl Viggen
Samfunnsoppdrag
– Det som tiltrekker meg med dette yrket er muligheten til å være en low-key samfunnshelt og arbeide med rehabilitering. Jeg tror man kan oppnå mye, sier en av kandidatene med sørlandsdialekt.
Med nye Agder fengsel er det håp for dem som vil arbeide på Sørlandet fra neste år. Det høres godt denne opptaksdagen. Av de ni NFF-magasinet følger på løpetesten, kommer én fra Kristiansand, to fra Grimstad og én fra Arendal.
p
De mange nedleggelsene på lavere sikkerhetsnivå bekymrer ikke disse kandidatene.
– Jeg tror uansett utdanningen gir flere muligheter enn arbeid i fengsel, som Nav eller konfliktråd, hvis man ikke får arbeid, sier Mariell Myhre (23).
Hun har reist helt fra Saltdal ved Bodø for å delta på opptaket.
Viljekraft og selvinnsikt
Du trenger ikke å være atlet for å bli fengselsbetjent. Løpetesten er egentlig en prøve på gjennomføringsvilje, forteller Christian Øvergaard. Gjennom intervjuene prøver skolen å finne fram til dem med høy motivasjon og evne til selvrefleksjon. Som framtidige betjenter skal de framstå som positive rollemodeller. I høst hadde 76 søkere noe erfaring fra arbeid i fengsel, og nesten halvparten av disse kom inn på skolen.
De fleste, denne gang 419 av de 430 som var invitert til opptaksdag, besto den fysiske testen. Av de ni som løp foran NFF-magasinets kamera fikk tre avslag, tre havnet på venteliste og bare tre hadde kommet inn på skolen da bladet ble trykket. Ine og Mariell passerte nåløyet.
KRUS-opptak
Neste søknadsfrist er 1. mars 2020.
Det blir mulig å søke fra tidlig i februar
Søkerne vurderes ut fra dokumentert arbeid, erfaring og utdanning og selve søknaden
Søkere må ha førerkort for personbil
Det som tiltrekker meg med dette yrket er muligheten til å være en low-key samfunnshelt og arbeide med rehabilitering. Jeg tror man kan oppnå mye.
Kandidat til fengselsskolen
Flere saker
KRUS-opptak
Neste søknadsfrist er 1. mars 2020.
Det blir mulig å søke fra tidlig i februar
Søkerne vurderes ut fra dokumentert arbeid, erfaring og utdanning og selve søknaden
Søkere må ha førerkort for personbil