Clintons kampanjeleder: – Dere vil ikke ha populistiske politikere
ARENDAL: Washington-veteranen John Podesta bruker presidentvalet i USA som skrekkeksempel på hvordan det kan gå når solidariteten svinner.
KLIMAKAMP: John Podesta har jobbet for flere amerikanske presidenter, og var sist leder for Hillary CLintons presidentvalgkamp. Han maner til samhold og solidaritet mellom alle gode krefter.
Jan-Erik Østlie
nina.hanssen@lomedia.no
Det er rolig sjø og fredfylt da vi møter den amerikanske politikk-veteranen John Podesta på båten til Bellona i Arendal. Men nå håper de to miljøkameratene Fredric Hauge i Bellona og Podesta på større bølger og flere protester i USA for å redde klimaet.
– Vi vil skape flere bølger både i USA, men også vekke miljøengasjementet her i Norge foran valget, sier Fredric Hauge i miljøstiftelsen Bellona.
Det er han som har fått Podesta som hovedtrekkplaster til Arendalsuka, og det virker som de er gamle venner.
– Ja vi har møtt hverandre flere ganger under klimaforhandlingene de siste årene og samarbeidet om en rekke saker, røper Hauge før han overlater roret til sin amerikanske klimavenn.
Veteran
Podesta, som grunnla tankesmien Center for American Progress, har vært stabssjef for Bill Clinton, hatt sentrale posisjoner som rådgiver for Barack Obama og ledet Hillary Clintons valgkamp som til slutt ikke endte så bra.
Selv om han har et travelt døgn i Norge, er John Podesta svært glad for å møte journalister og svarer villig på alle spørsmål om hvorfor Hilllary Clinton tapte valget, hva han mener om den sittende presidentens politiske utspill og andre spørsmål som norske lesere og seere vil vite.
Men mest av alt har han lyst til å snakke om den manglende klimapolitikken fra den nye presidenten. Det bekymrer hans samtidig som at han mener dette har skapt mye miljøengasjement.
• – Det er MDG som tar ansvar for de oljeansattes framtid
Paris-exit ga ny giv
– Det at Trump trakk seg ut av Paris-avtalen, fikk folk i USA og resten av verden til å våkne. Mens han prøver å ødelegge det Obama har startet på, så kjemper folk imot. En av de mest positive ting som har skjedd, er at 13 amerikanske stater og byer nå har gått sammen og laget sin egen klimaavtale. Disse statene representerer mer enn 50 prosent av verdiskapningen, brutto nasjonalproduktet, i USA. Det sier noe om engasjementet blant etablerte politikere. De vil videre og redusere klimautslippene. De har skjønt at deres befolkning vil lide om man ikke gjør noe, sier han.
Men også vanlige folk engasjerer seg nå og mange ser galskapen i å benekte klimakrisen.
Obamas klima-våpendrager
Bellona-leder Frederic Hauge forteller at Podesta var den som sto bak Barack Obamas energiplan og solenergi-forpliktelse samt at han klarte å overbevise økonomene i Det hvite hus til å legge fram tall på hvor mye det vil koste å ikke gjøre noe for å bekjempe klimaendringene.
– I alle sine posisjoner har Podesta vært opptatt av klimasaken og for oss var det flott at han nå tok seg tid til å besøke Norge før valget. Vi håper å få satt miljøsaken også på dagsorden her hjemme. Men tonen fra Trump har vært en helt annen og tidligere i år ga han beskjed om at Trump-administrasjonen skal slutte å bruke ordet «klimaendringer», men i stedet snakke om ekstremvær.
VERT: Fredric Hauge og Bellona fikk Podesta til Arendalsuka.
Jan-Erik Østlie
Klarer ikke å stoppe prosessen
– President Trump forsinker den gode prosessen med å ta klimatrusselen på alvor og sette i verk tiltak men klarer ikke å stoppe oss, sier Podesta, som i dag er styremedlem i tenketanken Center for American Progress som han grunnlag, og skribent for Washington Post.
– Gjennom Obamas åtte år så var veksten i amerikansk økonomi 8 prosent mens klimautslippene ble redusert med på 11 prosent. Selv om presidenten har trukket seg USA fra Paris-avtalen og redusert ressursene til klimaforskning og arbeidet med fornybar energi, så jobbes det godt utenfor.
Podesta oppfordrer både norsk fagbevegelse og miljøbevegelse til å samarbeide på tvers av landegrenser for å holde trykket oppe. Han sier at Hillary Clinton hadde støtte fra omtrent alle i amerikansk fagbevegelse og at de er nå opptatt av både miljøspørsmål, sysselsetting og for å få til en bedre, ren energipolikk.
– Fagbevegelsen vet at det ligger mange jobbmuligheter i en ny klimapolitikk og dette er framtida, så jeg tror AFL-CIO også er veldig frustrerte over Trumps klimafornektelse.
Vær offensiv
Podesta anbefaler folk som ønsker mer miljøbevisste politikere å tenke seg om når de nå går til valg. Ikke hør på populistiske partier som fornekter klimatrusselen.
– Trusselen er reell. Havet er fullt av mikroplast som må ryddes opp og vi trenger en politikk som reduserer plastbruken og tar miljøet på alvor, sier han.
Podesta sier Norge trenger en regjering som prioriterer anstendig arbeid til alle, en god velferdspolitikk og en god miljøpolitikk. Og at norsk miljøbevegelse og fagbevegelse har en jobb å gjøre i å overbevise velgere om det.
– Vi må alle stå sammen og vise solidaritet. Hvis du trenger argumenter for hvorfor folk skal gå å stemme, så bruk resultatet av det amerikanske valget som skrekkeksempel. Dere vil ikke ha populistiske politikere, smiler han.
• Svensk fagforeningstopp: «Når folk får det dårligere, vender man seg til det populistiske»
I samme båt
Om bord i Bellona-båten denne morgenen er også lederen for programkomiteen for Arendalsuka og initiativtaker, tidligere statsråd Øystein Djupedal.
Djupedal, som for en tid siden meldte seg ut av SV og inn i Ap, er svært fornøyd med å være i samme båt som Podesta denne formiddagen.
– For oss er det viktig å få fokus på at klimatrusselen er langt større enn hva som skjer nasjonalt i USA og i Norge og her trengs det mer samarbeid på tvers av landegrensene.
Demokratifestival
– Vi startet opp Arendalsuka i 2011 men avlyste på grunn av terroren. Siden 2012 har vi arrangert hvert år. Årets arrangement er kanskje det beste og definitivt det største, sier han stolt og titter bort på Podesta.
– Dette er en demokratifestival og en viktig politisk møteplass for alle aktører. I år har i år 33 hovedarrangement, 200 stand og hele 800 arrangement, sier han.
Djupedal synes det er positivt at LO er med som sponsorer.
– LO sitter i rådet og har mange egne arrangementer og jeg er glad de sponser de folkelige arrangementene her. Det betyr mye for oss og ikke minst folk i Arendal, sier han.
FORNØYD: Øystein Djupedal er svært fornøyd med årets utgave av Arendalsuka.
Jan-Erik Østlie
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.