PLANER: Slik kan regjeringskvartalet bli, med plass til 5700 ansatte - uten faste plasser.
Nordic - Office of Architecture (ill.)/Statsbygg
Departementansatte må rydde pulten hver dag i det nye regjeringskvartalet
Forslaget til nytt regjeringskvartal innebærer at departementsansatte må rydde pulten hver dag. Departementene skal ha baser, ikke faste plasser.
anders@lomedia.no
Rett før sommeren kom forslaget til reuleringsplan for nytt regjeringskvartal i Oslo. Regjeringa tar sikte på å vedta planen tidlig neste år, å få stortingsvedtak i 2019, og innflytting fra 2023 eller 2024.
Som en del av forslaget, skal kontorene innredes ved at avdelingene får egne baser, uten at de ansatte får en fast plass. Etter endt arbeidsdag må pulten de har brukt ryddes, slik at den er klar for noen andre neste dag.
Statsråd Jan Tore Sanner skrøt av forslaget da det ble lagt fram:
– Forslaget til reguleringsplan legger til rette for moderne, effektive og sikre kunnskapsarbeidsplasser, sa han.
• Følg oss på Facebook
Kritiske
Dette frister ikke NTLerne Sølvi Helmersen Aalbu og Ragnhild Savina Berg Astad.
De mener forslaget ikke har tatt høyde for de type arbeid som foregår i departementene.
– Mitt inntrykk er at arbeidshverdagen til saksbehandlere i departementene er preget av skiftende oppgaver og plutselige bestillinger med stor hast. Jeg mener arbeidsplassutformingen bør ta hensyn til dette. Det virker lite effektivt å skulle gå rundt og finne den riktige typen arbeidsplass etter hvert som behovet skifter, mener Aalbu.
Hun savner en begrunnelse på hvorfor en slik kontorløsning bidrar til effektivitet og god oppgaveløsning i departementsarbeidet.
Les også: Frykter ansatte stues sammen i nytt regjeringskvartal
Oppgitt
Berg Astad undrer om de som planlegger på de ansattes vegne ikke forstår at en departementsansatt ofte bruker en rekke dokumenter og rapporter samtidig og også aktivt slår opp i egne fagbøker. Dermed er det behov for rom og fast plass.
– Jeg blir helt oppgitt av at vi ikke skal ha faste plasser og må rydde plassen daglig. Det er utrolig viktig at det tas hensyn til arbeidets art i departementene og at man ikke kaster seg på en eller annen tidsriktig mote i arkitektverdenen, fastslår hun.
– Vårt arbeid er i hovedsak skriftlig. Vi skriver det meste av tiden individuelt og trenger ro og tilgang på faglitteratur.
I tillegg mener Berg Astad at det er uklokt å undervurdere betydningen av å ha sin egen plass også på det menneskelige planet.
– Vi er heller ikke individer helt uten tilhørighet og behov for tilknytning. En plass, et «naboskap» og personlige eiendeler som bilder og lignende er det som gjør oss til hele mennesker – også på jobben, sier hun.
• Nå blir det skatt på kjøregodtgjørelse
Kamp om plassene
Leder Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen spår konkurranse om plassene hver morgen dersom kontorene blir slik som forslaget legger opp til.
– Statsråd Sanner, departementet og Statsbygg bruker ny-tale om aktivitetsbaserte løsninger med plass innenfor en base. Det betyr clean desk og free seating. Jeg mener arbeidsplassutformingen må basere seg på de oppgavene folk i departementene utfører og arbeidslivsforskning må legges til grunn, ikke noen visjoner fra en interiørdesigner, mener han.
Han mener det er innlysende at konsentrasjonsarbeid, som det blir mye av i et departement, må foregå uforstyrret.
– En meget effektiv forvaltning skal få de beste arbeidsvilkår, ikke noe som har vært prøvd ut med dårlige erfaringer for flere tiår siden, og som kun var begrunnet med arealbesparelse og økonomi, sier han.
Den offentlige høringa har frist 31. oktober. Så skal Statsbygg behandle innspillene, og sende sitt siste forslag til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Mest lest
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Gruppesamtalene i ND-programmet var mye bedre enn ventet, synes «Trond» (53), som veteran følte han at han hadde noe å bidra med.
Eirik Dahl Viggen
«Trond» (53) har vært i fengsel store deler av livet. Nå prøver han å komme seg opp av grøfta
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned. Over 200 ansatte er berørt: – Vi visste overhodet ingenting
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Norske hjørnesteinsbedrifter kan forsvinne, advarer tillitsvalgte
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
– Jeg har fått noen henvendelser om innsidehandel de siste dagene
– Vi må aldri slutte å snakke om det som skjedde for 50 år siden, da glemmer vi, sier Blamey.
André Kjernsli