LANDSMØTE: 5. november samles 282 delegater til NTLs 19. landsmøte. Dette bildet er fra forrige landsmøte i 2014.
Anders Hauge-Eltvik
Dette blir de viktigste sakene på NTL-landsmøtet
Gjennom fem intense dager i november blir det lagt føringer for Norsk Tjenestemannslags kommende fire år.
may.berg@lomedia.no
NTLs 19. landsmøte arrangeres i dagene 5.–9. november 2018 på Oslo kongressenter (Folkets Hus) i Oslo.
Hvem bestemmer?
Landsmøterepresentanter er valgt for å representere landsforeninger, foreninger og studentene. De utgjør landsmøtet sammen med NTLs forbunds- og landsstyre, til sammen 282 representanter.
Forbundsstyret består av elleve faste representanter med tale- og stemmerett. NTLs landsstyre består av forbundsstyret pluss 25 representanter med stemmerett, valgt av landsmøtet.
Valg
NTL-leder John Leirvaag har frasagt seg gjenvalg, og landsmøtet skal velge ny forbundsleder. Kjersti Barsok, som ble valgt til 1. nestleder på forrige landsmøte, har pekt seg ut som favoritt til å ta over forbundsledervervet.
• Kjersti Barsok ønsker å ta over som leder av NTL
• John Leirvaag tar ikke gjenvalg som forbundsleder i NTL: – Dette er mitt bidrag til fornyelse
Hvis Kjersti Barsok rykker opp, skal landsmøtet velge en ny person inn i NTL-ledelsen. To kandidater er foreslått:
NTL Universitetet i Oslo (UiO) foreslår sin egen leder Ellen Dalen. Hennes kandidatur støttes av de øvrige foreningene i universitets- og høgskolesektoren, NTL Sentralforvaltningen og av NTL Forskningsinstitutter.
• NTL Sentralforvaltningen støtter Ellen Dalen i nestledervalget
NTL Nav og NTL Politiet har lansert Carl Marius Michelsen, leder i NTL Politiet, som ny 1. nestleder.
Fredrik Oftebro bekler i dag vervet som 2. nestleder og utgjør sammen med hovedkasserer Anita Busch resten av dagens ledelse.
• Carl Marius Michelsen er foreslått som ny nestleder i Norsk Tjenestemannslag
Saker på landsmøtet
Levealdersjustering: Levealdersjusteringen ble vedtatt innført som en del av pensjonsreformen i 2009. Den innebærer at alderspensjonen justeres etter forventet levealder for det enkelte årskull, og nye generasjoner pensjonister må jobbe stadig lenger for å oppnå pensjonsnivået til dagens pensjonister. Landsstyret i NTL har vedtatt en tekst som slår fast at levealdersjusteringen er en usosial reform som favoriserer yrkesgrupper med høy utdanning og straffer tradisjonelle arbeideryrker. Forslaget tas med til videre behandling på landsmøtet.
Skal NTL skifte navn? Tjenestemannsloven er erstattet av Statsansatteloven. Det kan bety navnedebatt på landsmøtet i høst. I ytterste konsekvens kan det bety at NTL omdøpes.
NTL UIT Norges arktiske universitet har foreslått at NTL skal bytte navn til Sammen. Landsstyret støtter ikke forslaget og begrunner det med at navnet allerede er tatt av Studentsamskipnaden på Vestlandet. Landsstyret mener at navneskifte bør være del av en større prosess i neste landsmøteperiode, en prosess «som sikrer et godt og unikt navnevalg om forbundsstyret skal skifte navn».
Forsikringsdebatt: Et knapt flertall i NTLs landsstyre innstiller overfor landsmøtet at gratis kollektiv hjem-forsikring for NTLs pensjonister skal opphøre fra 2020.
Ordningen koster i dag forbundet 8,6 millioner kroner årlig. En del av kostnaden dekkes ved at de yrkesaktive betaler en tier ekstra i måneden. Resten dekkes av forbundskassen.
Forrige landsmøte nedsatte et utvalg til å utrede saken, og flertallet i utvalget tilrår at gratisordningen opphører.
• NTL-pensjonistene har gratis innboforsikring gjennom forbundet. Nå kan det bli slutt på ordningen
Skal NTL Ledere opphøre? NTL Lederes fortsatte eksistens vil bli tema for debatt på landsmøtet.
Forbundsstyret i NTL fikk ikke landsstyret med på å anbefale landsmøtet å legge ned NTL Ledere som eget organisasjonsledd og erstatte det med et nytt fagutvalg for medlemmer i ledende stillinger. Saken ble sendt tilbake til forbundsstyret, som har besluttet å avvente debatten og eventuelle forslag på landsmøtet før man går videre med saken.
Alkoholdebatt: Landsmøtet i NTL skal ta stilling til et enstemmig forslag fra landsstyret om å begrense alkoholbruken i forbundets regi. Ordlyden i forslaget som ble vedtatt, er at «NTL som hovedregel ikke skal bruke penger/medlemskontingent på alkohol. Forbundsstyret skal utarbeide nærmere retningslinjer».
Ungdommen inn i forbundsstyret: Fire år etter opprettelsen, mener NTL Ung det er på tide at de tar plass i forbundsstyret. NTLs landsstyre har stemt ned forslaget, men NTL Ung kommer likevel til å reise forslaget overfor landsmøtet om full representasjon med tale-, forslags- og stemmerett.
Sosiale medier: NTL kommer til å informere om landsmøtet på Facebook, Instagram og Twitter via @ntlnorge. NTL oppfordrer delegater og andre til å dele at de er på landsmøtet via #mittntl.
Uttalelser: Landsmøtet vedtar vanligvis også flere uttalelser om aktuelle politiske temaer. Akkurat hvilke temaer uttalelsene vil omhandle, er ikke helt sikkert, men temaer som styring av offentlig sektor, organisasjon, arbeidsplassutforming, tariffpolitikk, pensjon, beredskap og internasjonale spørsmål blir høyst sannsynlig aktive debatter på landsmøtet.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes