JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KOFFERTLIV: – Jeg legger opp reisene selv. De ukene jeg ikke har ungene, er jeg hele tiden på farten. Det blir mye fly og hotell. Jeg er fri, sier Cecilie Gjennestad.

KOFFERTLIV: – Jeg legger opp reisene selv. De ukene jeg ikke har ungene, er jeg hele tiden på farten. Det blir mye fly og hotell. Jeg er fri, sier Cecilie Gjennestad.

Martin Guttormsen Slørdal

Energibomba fra Forsvaret

– Jeg lever et dobbeltliv. Mange spør hvordan jeg får det til å gå opp, sier Cecilie Gjennestad, tidenes yngste frikjøpte NTL-tillitsvalgte.30.05.2014
12:00
03.11.2015 10:11

katharina@lomedia.no

Det står ikke på pågangsmotet når Cecilie Gjennestad (29) engasjerer seg for fagbevegelsen.

I den ene ytterkanten av dobbeltlivet lever og ånder hun for fagforeningen som tidenes yngste frikjøpte NTL-tillitsvalgt for Forsvaret i Nord-Norge. Hun har lange dager og er stadig på farten for å treffe medlemmer i Nordland, Troms og Finnmark.

I den andre enden er sønnen Aksel (3) og datteren Caja (6) i sentrum. Hun har delt omsorg for barna som bor hos henne i partallsuker.

– Når jeg har ungene, handler det mest om dem. Jeg har vanlige kontordager med administrative oppgaver.

Gjennestad bor i Lakselv i Finnmark.

– Det er et rart liv, men jeg er takknemlig. Det er ikke mange single tobarnsmødre som reiser så mye som jeg.

Ja-mennesker

Gjennestads engasjement for arbeidernes rettigheter startet da hun jobbet som sikkerhetskontrollør for Securitas på Lakselv flyplass under studiene. Hun var 22 år og fikk nyss om at flere kolleger var misfornøyde. De hadde halv stilling, men jobbet så mye at de hadde krav på full stilling.

– Jeg hadde allerede studert samfunnsøkonomi ved Universitetet i Tromsø og forstod at noe var galt.

Hun var fagorganisert i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) som hjalp henne. Samtidig åpnet det seg en ny verden for 22-åringen.

– Jeg visste ikke selv at jeg var et organisasjonsmenneske, men tillitsvalgt i NAF, Ulf Terje Eliassen, forstod det og inviterte meg med på LO-skolering til Svalbard.

Der møtte hun en gjeng inkluderende, støttende og åpne mennesker.

– Da jeg traff alle de andre unge engasjerte fagforeningsfolka, tenkte jeg: Herregud. Det fins flere som meg. Vi har ulik bakgrunn og er forskjellige mennesketyper, men vi har alle til felles at vi bryr oss og er

ja-mennesker.

Gjennestad holdt sin første tale på Svalbard. Etter den tid er det blitt mange taler, presentasjoner og verv.

Lagde leven

Som ferdigutdannet regnskapsfører jobbet hun en kort periode i regnskapsbyrået Økonomiservice i Lakselv og flyttet medlemskapet til Handel og Kontor. Hun var allerede valgt inn i LOs ungdomsutvalg.

– De hadde ingen tariffavtale og selvfølgelig lagde jeg leven. Det var lærerikt å jobbe i det private.

Høsten 2011 sa hun ja til stillingen som innkjøper i Finnmark Heimevernsdistrikt 17. Hun ble raskt avdelingstillitsvalgt og med i det lokale styret til NTL Porsanger.

Året etter ble hun valgt inn i styret i NTL Forsvaret. 15. april 2013 begynte hun i stillingen som frikjøpt tillitsvalgt.

– Mange var skeptisk. Jeg var ung og hadde bare vært NTL-tillitsvalgt i ett år. Det viktigste er ikke å kunne tariffavtalen på rams, men å hjelpe andre. Når folk gir meg tillit, tar jeg vare på den.

– Jeg mangler sperrer og går åpent inn i ting. Jeg lærer fort.

Det tok ikke lang tid før skeptikerne skjønte at hun hadde relevant bakgrunn og et stort engasjement.

– Det ligger for meg å engasjere meg. Jeg finner tid til det. Etter at ungene har lagt seg, jobber jeg med LO og NTL, sier hun og legger til at menneskene rundt henne alltid har støttet henne.

– De har latt meg leve ut engasjementet mitt. Jeg får mye frihet og lov t il å utvikle meg. Det føles bra.

Rockefestival

29-åringen liker utfordringer og har mange ideer hun vil realisere. I 2012 foreslo hun at LO skulle være hovedsponsor for festivalen Midnattsrock i Lakselv. Kort tid etter stod jeg på scenen sammen med Thin Lizzy. LO var absolutt synlig for unge mennesker, sier regnskapsføreren.

– Jeg er ekstrovert, åpen, veldig sosial og utadvendt. Jeg har få fordommer og er uredd.

Som tillitsvalgt har hun engasjert seg for de unge i fagbevegelsen. Hun er studieleder i styret til NTL Forsvaret og har opprettet et ungdomsutvalg i foreningen. Medlemstallene blant unge mennesker må opp. Bare 8,2 prosent av statsansatte under 30 er med i NTL. Nå kjemper Gjennestad for å opprette NTL Ung og jobber for at landsmøtet i november vil stemme for å frikjøpe en leder og nestleder. Flere andre forbund har fulltidstillitsvalgte som bare jobber med de unges spørsmål.

– Unge hører på unge. De er opptatt av andre saker enn de eldre, for eksempel muligheten til å kjøpe egen bolig. Det er vanskelig slik boligmarkedet er i dag.

Ble mobbet

Cecilie Gjennestad tror på historiefortelling og de grunnleggende verdiene til fagbevegelsen.

– Vi må back to basic. Mye av det vi tar for gitt, har andre kjempet fram. Folk må kjenne historien. Mange tror at helgefri og dagens velferdsgoder kom seglende på en fjøl. Alt dette har LO kjempet fram, sier hun og legger til at vi som tillitsvalgte må huske at alle lover skal bestå eller forbedres.

– Vi må ikke ta ting for gitt, men fortsette å kjempe.

Å ta en kamp ligger i blodet til regnskapsføreren.

Da hun som sjuåring flyttet til Lakselv med Vestfold-dialekt, kort hår og god i fotball, ble hun mobbet i to år.

– De kalte meg bare Unnskyld, fordi jeg sa det hele tiden. Jeg skiftet dialekt, tok igjen og satte meg i respekt. Jeg var ni år og banket opp guttene som hadde mobbet meg. Etter den tid har ikke så mye som en kjeft mobbet meg.

– Det at jeg selv ble mobbet er en viktig grunn til mitt engasjement og min omsorg for medmennesker.

Fordommer fordummer

Hun fortsatte å spille fotball og søkte på Norges toppidrettsgymnas i Bærum. Hun var en av sju jenter som kom inn. Etter videregående spilte hun to år i toppserien på Tromsø-laget Fløya.

– Jeg har et ekstremt konkurranseinstinkt, men det har roet seg litt etter at jeg fikk barn. Jeg er fortsatt målrettet. Det er hele tiden noe jeg ønsker å oppnå. Jeg er vant til å spille på lag med andre.

Fordomsfri

Å være en god lagspiller er en viktig egenskap som tillitsvalgt. Mange tar kontakt når konfliktnivået på arbeidsplassen har eskalert.

– Jeg hjelper dem med å finner de riktige reglene og lovene. Jeg får i gang en dialog med arbeidsgiver og er med på møter om det trengs.

Det er en rekke omstillingsprosesser i Forsvaret. Mange trenger støtte og veiledning. Medarbeidere må flytte og avdelinger blir slått sammen. Ingen arbeidskonflikter er for små eller for store for Gjennestad.

– Jeg respekterer medlemmenes problemer og deres virkelighet. Jeg prøver å hjelpe dem med å sortere ting og gi dem styrke til å henvende seg til arbeidsgiver.

Gjennestad ønsker å fortsette og gjøre en forskjell for kolleger.

– Det er her jeg hører hjemme. Jeg ønsker å spre kunnskapen om hvor viktig fagbevegelsen er for unge mennesker. Jeg har fortsatt mye å lære. Jeg møter mange fantastiske mennesker som jeg blir inspirert av. LO-familien har beriket livet mitt. Her er alle akseptert.

Cecilie Gjennestad (29):

Den yngste frikjøpte tillitsvalgt i NTL Forsvaret Nord noensinne.

Ung, singel tobarnsmor med stort engasjement for fagbevegelsen og spesielt de unges arbeidsvilkår.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.05.2014
12:00
03.11.2015 10:11Mest lest

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Martin Guttormsen Slørdal

Litauisk lønn på statsstøttet flyrute i Norge: Her er Hareides forklaring

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

Helge Skodvin

Er du fagorganisert, spurte sjefen under intervjuet. Espen skjønte at det smarteste var å si nei

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes

Jan-Erik Østlie

Rødt vil senke sperregrensa – Ap-politiker vil øke den

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

Jan-Erik Østlie

Her skal lønna opp: Ansatte jubler for tariffavtale etter tre uker i streik

Debatt:

Roald Arentz

Roald Arentz

Tormod Ytrehus

Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Flere unge uføre under Erna Solbergs regjering. Her er hennes jobb-løsning

Kari Elisabeth Kaski

Kari Elisabeth Kaski

Jan-Erik Østlie

Laksemilliardær advarte mot formuesskatt: – Uhorvelig frekt, svarer SV

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Helge Rønning Birkelund

Støre om Sp-angrep: – Vi er konkurrenter, men ikke motstandere

Nytt om navn:

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent Farukh (35) bytter uniform. Men han nekter å melde seg ut av LO

Illustrasjon

Illustrasjon

Colourbox.com

Frislipp for drosjer: Nesten 3.000 nye sjåfører har registrert seg i Oslo

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartiet

Vedum med frontalangrep på Ap i Nord-Norge

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

NHO og LO støtter ikke regjeringens skattelette for unge

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

Ulovlig overvåking og manglende kontrakter: Her er funnene fra LOs sommerpatrulje

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

Per Flakstad

Ap-politiker og Fagforbundet-medlem Tuva: – Vi trenger SV

Kommentar:

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Equinor

«Et fortsatt ja til oljeleting»

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Solberg: Høyresiden har ikke mer ansvar for oppgjør med høyreekstremisme

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

Colourbox

Helsefagarbeideren fikk sparken etter å ha snoket i en pasientjournal. Nå går saken til Høyesterett

Kommentar

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

Skattelette for unge vil øke forskjellene, skriver Stein Sneve

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Leif Martin Kirknes

Nye tall: Yrkesfag er mer populært enn studieforberedende

Jannicke Skaanes

Jannicke Skaanes

Alf Ragnar Olsen

Firebarnsmor og DNB-tillitsvalgt Jannicke har troen på valgfri bruk av hjemmekontor


Flere saker