JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Finansbransjen har de suverene lønnsvinnerne

Men det gjelder, vel å merke, eierne og de som tar imot bonuser.
TOPPLØNN - MEN IKKE FOR ALLE: De som drar opp lønnstatistikken i finansnæringen, er ansatte i frie stillinger som mottar bonus, og eierne, som i perioden har økt sin inntektsandel fra 39 til 68 prosent, forteller sjefsøkonom Roger Bjørnstad,  Samfunnsøkonomisk Analyse

TOPPLØNN - MEN IKKE FOR ALLE: De som drar opp lønnstatistikken i finansnæringen, er ansatte i frie stillinger som mottar bonus, og eierne, som i perioden har økt sin inntektsandel fra 39 til 68 prosent, forteller sjefsøkonom Roger Bjørnstad, Samfunnsøkonomisk Analyse

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

Finansbransjen har hatt en enormt lønnsvekst på 2000-tallet. Målt opp mot landsgjennomsnittet, tjener ansatte i finansbransjen 22 prosent mer.

De som drar opp gjennomsnittet, er ansatte i frie stillinger som mottar bonus, og eierne, som i perioden har økt sin inntektsandel fra 39 til 68 prosent. Det viser beregninger gjort av Samfunnsøkonomisk Analyse, som sjefsøkonom Roger Bjørnstad la fram på Finanskonferansen til LO Finans i dag.

Les også: Dette får Siv Jensen mareritt av

– Uten bonuser er lønnsnivået i finansbransjen helt på landsgjennomsnittet. Det innebærer at mye penger går til frie stillinger og til eierne, sier Bjørnstad.

Bjørnstad påpeker at lønnsnivået i finansbransjen har økt i takt med at finansnæringen har endret seg fra lavkompetansebransje til høykompetansebransje. Den har også økt i takt med en teknologisk utvikling som har medført rekordhøy produktivitet i finansbransjen på 2000-tallet.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Finansminister Siv Jensen, som deltok på Finanskonferansen, ble utfordret på hva hun mente om lønnsutviklingen i finansbransjen.

– Regjeringen har gitt veldig tydelige signaler på at det bør være moderasjon i lønnsutviklingen, og det gjelder også finansbransjen, sier Jensen.

En utvikling som fortsetter

Finansnæringen er den næringen som har opplevd IKT-utviklingen sterkest, og som blant annet har medført nedlegging av bankfilialer og satsing på nettbaserte løsninger.

Teknologiutviklingen er også den sterke drivkraften som leder til nedlegging av lavkompetanse-arbeidsplasser, ifølge Bjørnstad.

Det vil prege finansnæringen og arbeidslivet for øvrig også i årene som kommer.

– Utviklingen medfører mindre etterspørsel etter lavkompetanse-arbeidsplasser. Heldigvis fører utviklingen også til mange høykompetanse-arbeidsplasser, sier Bjørnstad.

Ifølge økonomen, vil den viktigste utfordringen for det norske samfunnet, og forutsetningen for å videreføre velferdsstaten, være at arbeidsstyrken utdanner seg i samme hastighet som den teknologiske utviklingen.

Han mener at det fortsatt vil være mulig med full sysselsetting, dersom komepetanseutviklingen i samfunnet holder følge. Alternativet er økte lønnsforskjeller og høy ledighet blant lavt utdannede.

Det er likevel ikke lett å spå om framtida, vedgår økonomen. Utviklingen avhenger blant annet av hvordan robot-teknologien utvikler seg og hvordan verden møter klimautfordringene. Et kutt på 85 prosent av klimagassutslippene innen 2050 vil bety store utfordringer.

Dersom forbruket reduseres kraftig for å tilpasse seg klimaendringene, vil det treffe de lavt utdannede veldig høyt, ifølge Samfunnsøkonomisk Analyse.

LOs finanskonferanse:

26. januar 2016, Oslo kongressenter

Tema: «Digitalisering og internasjonalisering – konsekvenser for finansbransjen».

Blant innlederne: finansminister Siv Jensen (Frp), Roger Bjørnstad fra Samfunnsøkonomisk Analyse, adm. dir. Jan Frode Janson i Sparebank 1 Nord-Norge og Hans Christian Gabrielsen fra LO.

Arrangører: LO, LO Finans HK og LO Finans Postkom.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

LOs finanskonferanse:

26. januar 2016, Oslo kongressenter

Tema: «Digitalisering og internasjonalisering – konsekvenser for finansbransjen».

Blant innlederne: finansminister Siv Jensen (Frp), Roger Bjørnstad fra Samfunnsøkonomisk Analyse, adm. dir. Jan Frode Janson i Sparebank 1 Nord-Norge og Hans Christian Gabrielsen fra LO.

Arrangører: LO, LO Finans HK og LO Finans Postkom.