Grønn omstilling og klimarisiko:
Finansminster Siv Jensen med store ambisjoner for en grønn omstilling
Finansminster Siv Jensen overrasket mange på LO Finans' årlige finanskonferanse med varsel om sterkere lut i regjeringens klimaambisjoner.
OMSTILLINGSPRAT: Finansminister Siv Jensen snakket om bærekraftig omstilling på Finanskonferansen til LO Finans tirsdag.
Ole Palmstrøm
nina.hanssen@lomedia.no
– Mer kompetanse om bærekraftig omstilling er en viktig drivkraft. LO og finanssektoren går foran og har gjort det i mange år til etterfølgelser for andre næringer og andre aktører, sa finansminister Siv Jensen.
Det var en blid Frp-statsråd som tydeligvis følte seg velkommen på LO Finans' årlige konferanse, som i år hadde fokus på hvordan finansnæringen kan bidra i det grønne skiftet. Og man skulle nesten tro at statsråden hadde fått råd av sin søster, tidligere WWF-sjef, Nina Jensen på hvordan hun skulle framstå grønnere enn noen gang.
• Kommentar: «Det hjelper ikke klimaet om Norge er alene om å sette på oljebremsen»
Skrøt av LO
I sitt innlegg på konferansen, hadde Jensen fokus på grønn omstilling og klimarisiko i finansnæringen. Hun skrøt både av LOs folk i næringen og norske bedrifter som har tatt klimautfordringene på alvor og som setter klimarisiko på dagsorden.
Hun sa at det er to typer risiko man snakker om; Den fysiske, som handler blant annet om temperaturstigning og værendringer, og overgangsrisikoen til en mer bærekraftig industri.
Regjeringen har nylig sendt klimarisikoutvalgets rapport på høring, som hun håper at både LO og andre aktører svarer på.
– Dere i finansbransjen har en nøkkelrolle i denne grønne omstillingen vi er inne i, sa hun.
Ifølge Jensen at det er viktig å bygge kunnskap og kompetanse om klimarisiko i alle næringer. Hun tror finanssektoren har lykkes så godt med rask omstilling på grunn av lavt konfliktnivå.
– Innenfor finanssektoren har det ikke vært mye konflikt mellom arbeidstakerne og selskapene. Her er man stort sett enige og har en felles forståelse om hva som skjer. De var først ute med digitaliseringen, og bank- og finansbransjen ser helt annerledes ut nå enn for 15 år siden. Men det er fortsatt en kompetansedrevet bransje og her er det mange som gjør et godt stykke arbeid, sa finansministeren.
Hun minner om at det er ofte deler av finansbransjen, nemlig de som jobber med forsikring, som først merker klimaendringer når det inntreffer naturkatastrofer som flom, skred eller ulykker i andre utsatte områder. Jensen skryter av en bransje som er innovativ og lager produkter og tilbyr tjenester i tråd med utviklingen og nye behov. Jensen sier at norske selskaper som omstiller seg raskt blir også lagt merke til i utlandet ifølge statsråden.
– Blant annet er nå DNB med i et pilotprosjekt for FN om grønnere og mer bærekraftige finanstjenester, fortalte hun.
– Solbergregjeringen ønsker å legge til rette for gode rammebetingelser men også sørge for økt kunnskap om hvilken risiko klimaendringer kan utgjøre for privat sektor og finansmarkedets virkemåte, sier Siv Jensen.
Hun håper at relevante norske myndigheter som Finanstilsynet og Norges Bank bygger kompetanse om klimarisiko, slik at de kan delta i den internasjonale fagdebatten om klimarelatert risiko i finansmarkedene.
Skatte- og avgiftssystemet blir grønnere
Ifølge Jensen har skatte- og avgiftssystemet ganske stor innflytelse over hvordan denne grønne utviklingen går, og her mener hun regjeringen har gjort mye bra.
– Vi har brukt skatte- og avgiftssystemet aktivt, målrettet og systematisk gjennom flere år, og nå ser vi den atferdsendringen vi hadde håpet på i Norge. Blant annet velger flere elbiler, sier hun.
Statsråden legger til at det først og fremst handler om å holde orden i økonomien ha en sunn bærekraftig økonomi og en finansiell stabilitet.
– Men hvis ikke vi kan se inn i krystallkulen og samtidig ser risikoen vi kan utsettes for, så blir interessen lav for å ta den type veivalg i andre sektorer. Så derfor er arbeidet til klimariksikoutvalget viktig, sier hun.
– Jeg håper LO spiller inn noe klokt til dette arbeidet og at resten av LO-systemet ser til LO Finans og ser hva de har gjort, sier hun.
– Det at finansnæringen har kompetanse til å vurdere hvordan klimarisiko kan påvirke lønnsomheten til investeringer i privat sektor vil derfor være et viktig bidrag til en vellykket omstilling, sa hun og skrøt av LO Finans for å sette fokus på bærekraftig omstilling.
Vil gjerne møte LO enda mer
– Det er alltid hyggelig å komme hit til Folkets Hus på konferansen og jeg kommer gjerne tilbake. Jeg tar imot alle invitasjoner fra LO-systemet og prøver å takke ja til alle, sa en smilende finansminister som både spøkte med sin rådgiver fra departementet og som fikk folk til å humre og le høyt flere ganger under innlegget.
Blant annet spøkte hun om at en konsekvens av klimaendringer kunne være at vannet til folk i Asker og Bærum vil bli så skittent i fremtiden, at de ikke kunne få vasket sine hvite T-skjorter hvite.
Til FriFagbevegelse sier hun at den nye regjeringsplattformen forsterker klimaambisjonenene til regjeringen.
– Ja, vi har tatt innover oss at de nye rapporter fra FN tilsier at vi må ta hardere lut i bruk. Men det er jo EU, vår viktigste handelspartner vi speiler oss mot. Nå skal EU sette seg nye mål. Da er det ikke unaturlig at Norge følger etter. Disse ambisjonene har vi skrevet i vår nye regjeringsplattform, sier hun.
• – LO må slå i bordet og vise lederskap i kampen for klima og miljø
• Arbeidslivet tror ikke at det lønner seg å gjennomføre miljøtiltak
• Her er takbelegget resirkulerbart: – Miljø er en forretningsmulighet