Samtlige renholdere ved Ramsund Orlogsstasjon takket nei til tilbudet om å bli med over til ISS. Fra venstre: Bente Fagerli (47), Line Beøy (25), Anita Wæhle (54), Eirin Enoksen (57), Jorunn Røberg (58) leder for renholderne, Jenhild Kristiansen (49) og Editha Jørgensen (51).
Ole Palmstrøm
Forsvaret setter bort renholdet til det private selskapet ISS
Forsvarsbygg sparker 52 kvinnelige renholdere
De kjempet lenge for å beholde jobben, men i dag blir 52 kvinnelige renholdere sagt opp fra Forsvarsbygg.
may.berg@lomedia.no
Det har vært en lang og seig kamp for de kvinnelige renholderne i Forsvarsbygg. Den statlige bedriften vil sette ut renholdet til det private selskapet ISS, og kvitter seg med sine egne renholdere.
Jorunn Røberg er en av dem som nå får sparken fra Forsvaret. Snart fyller hun 59 år, og veit ikke hvor hun skal skaffe seg ny jobb.
Hadde hun vært 60, ville hun vært sikret fortsatt ansettelse i Forsvaret. I stedet ble det "take it og leave it" fra arbeidsgiver Forsvarsbygg etter å ha jobbet 24 år på samme sted.
– Jeg synes de kunne gått fram på en litt mer human måte, og latt oss eldre jobbe fram til pensjonsalder, sier hun.
Røberg er en av mange som nekter å bytte arbeidsgiver og bli med over til ISS.
På Ramsund orlogsstasjon utenfor Harstad takket alle sju nei til ISS.
• Les også : Hilsen til Høyre-landsmøtet fra tillitsvalgt Ove Gamst i Forsvaret
I dag blir de sagt opp
I dag, 7. april, behandler Forsvarsbygg oppsigelsen av de 52 kvinnelige renholderne som har nektet å bytte arbeidsgiver og bli med over til ISS.
I alt var 365 renholdere ansatt i Forsvarsbygg da prosessen med å sette ut renholdet startet.
Av disse er det bare rundt 135 som går over til ISS.
Da fristen gikk ut 4. mars, var det 52 renholdere som hadde reservert seg, og takket nei til en jobb i ISS.
• Les også: Så lite tjener en ansatt i Ryanair
Oppsigelser
Forsvarsbygg sendte ut oppsigelsesvarsel til de 52 som har reservert seg 8. mars. I dag og i morgen er de innkalt til tilsettingsrådet i Forsvarsbygg, som har myndighet til å ansette og si opp arbeidstakere, og hvor arbeidsgiver har flertall.
– Tilsettingsrådet skal sikre at saksbehandlinga har gått riktig for seg, men jeg frykter at de mange oppsigelser går igjennom uansett, sier hovedtillitsvalgt for renholderne Ann Berit Sagedal.
25. april tar ISS over arbeidsgiveransvaret for de overførte renholderne. De som har takket nei til virksomhetsoverdragelsen har seks måneders oppsigelsestid.
• Les også: Bedriften vil trekke ansatte 2000 kroner dagen ved sykefravær
Løsninger for noen
40 renholdere som er 60 år og eldre får bli i Forsvarets tjeneste til de går av med pensjon, mens ca. 20 har fått nye jobber i Forsvaret på arbeidsplasser hvor det er ekstraordinære sikkerhetsmessige forhold. De øvrige har gått av med pensjon, har blitt ufør eller har sluttet av andre årsaker.
• (18.09.2015:) Kun de over 60 får bli i Forsvarsbygg
Alle sier nei til ISS
På Ramsund orlogsstasjon i Tjeldsund utenfor Harstad har alle de seks renholderne og renholdslederen sagt nei til ansettelse i ISS. Renholdsleder Jennhild Kristiansen har fått ny jobb. De andre går ei usikker framtid i møte når oppsigelsestida er over og de går ut den bevoktede porten på forsvarsanlegget for siste gang, sannsynligvis 14. oktober i år.
– Vi renholderne har vært i 30 kriger og tapt alle. I alle omstillingsprosesser har de tatt vaskerne, sier en av dem.
Jorunn Røberg fyller snart 59 år. Hadde hun vært 60, ville hun vært sikret fortsatt ansettelse i Forsvaret. I stedet ble det "take it og leave it" fra arbeidsgiver Forsvarsbygg etter å ha jobbet 24 år på samme sted.
– Jeg synes de kunne gått fram på en litt mer human måte, og latt oss eldre jobbe fram til pensjonsalder, sier hun.
Hun er delvis sykmeldt, i likhet med de fleste andre her, og hadde regnet med å gå av med AFP ved 62. Og som alle de andre, overrasket over at alle hennes rettigheter som statsansatt og NTL-organisert kunne forsvinne så fort.
– Jeg er ikke 20 år lenger; jeg er for gammel til å starte "på scratch", sier hun.
• Les også: Sjekk lønna i over 100 bransjer
Skuffet over arbeidsgiver
Hovedtillitsvalgt Ann Berit Sagedal har fått mange tilbakemeldinger fra renholdere som er skuffet over arbeidsgiveren Forsvarsbygg.
– Mange føler seg dårlig ivaretatt av arbeidsgiver. Forsvarsbygg har påtatt seg rollen å ivareta forholdet til Forsvaret og ISS og å overholde politiske vedtak, men har sviktet i å ivareta de ansatte i denne prosessen. Det føler veldig mange på, sier Sagedal.
Ann Berit Sagedal, hovedtillitsvalgt for renholderne i Forsvaret.
May Berg
Hun viser til at ventelønnsordningen, en viktig del av stillingsvernet, falt bort 1. mars.
– At en del av sikkerhetsnettet er borte, burde tilsi at man stilte større krav til arbeidsgiver om å finne alternativer til oppsigelse. Veldig mange av de som har reservert seg har helseproblemer og er i relativt høy alder. Men Forsvarsbygg brukte bare fire dager, inkludert helgen, fra de fikk reservasjonsbrevene og til de sendte oppsigelsesvarsel. Det sier sitt.
Sagedal viser til at Forsvarsbygg ikke ville utstede overtallighetsbevis, som ville gitt renholderne fortrinnsrett til ledige stillinger i staten, før oppsigelsesvarselet var sendt.
– Det mener jeg er veldig kritikkverdig. De har vært mest opptatt av å sikre arbeidskraft til ISS, og har nedprioritert egne ansatte, sier Sagedal.
• (21.10.2015:) Kommentar: – Hvorfor herjer dere med renholderne?
32 års opptjening
På Ramsund orlogsstasjon føler Anita Wæhle (54) seg som en maratonløper som nærmer seg målstreken og plutselig får beskjed om at hun må løpe ei mil til.
– Jeg har 32 års opptjening i staten. Går jeg over i en privat bedrift må jeg ha 40 års opptjening. Hvis noen skal tenke på helsa di, må det være du sjøl, sier hun.
• Les også: Slik vil NHO øke lønnsforskjellene
Forsvarsbygg: – Grundig prosess
I en mail til frifagbevegelse.no viser Forsvarsbygg til at det er Forsvarsdepartementet som har besluttet at Forsvarsbygg ikke lenger skal levere renholdstjenester til Forsvaret, men at disse skal kjøpes i det kommersielle markedet av Forsvaret selv.
– Alle ansatte har fått tilbud om å videreføre sitt arbeidsforhold i ISS gjennom en virksomhetsoverdragelse, og vi har fulgt reglene både i forhold til virksomhetsoverdragelsen og de påfølgende oppsigelsesvarslene til de som har reservert seg, sier Frode Sjursen, administrerende direktør i Forsvarsbygg.
Forsvarsbygg viser til at de ansattes kompetanse er kartlagt og at siden januar har hver enkelt ledig stilling blitt vurdert med hensyn til renholdernes kvalifikasjoner. Forsvarsbygg påpeker at det ikke lenger finnes arbeidsoppgaver for de som har reservert seg mot overføring til ISS.
– Vi har forståelse for at mange ansatte opplever denne situasjonen som vanskelig. Nettopp derfor har vi vært opptatt av å gjennomføre en grundig prosess, der informasjon til de berørte og dialog med tjenestemannsorganisasjonene har vært viktig, sier Sjursen i mailen.
Sjursen viser til at tilsettingsrådet i dag og i morgen skal vurdere om det er grunnlag for oppsigelse av de som har benyttet seg av reservasjonsretten.
– Hver enkelt sak vil bli behandlet konkret og individuelt. Det er foreløpig ikke mulig å si noe om hvordan dette faller ut, sier Sjursen.
• Les også: Anita (21) må jobbe til hun er 75 år
• Les også: Nå blir det skatt på kjøregodtgjørelse
Renholderne i Forsvarsbygg
Høsten 2014 fikk 365 fast ansatte renholdere i Forsvarsbygg beskjed om at jobbene deres skulle konkurranseutsettes.
I fjor høst ble det kjent at Forsvaret hadde tegnet kontrakt med ISS som eneste leverandør av renholdstjenester. Renholderne skulle overføres fra Forsvarsbygg til ISS via en virksomhetsoverdragelse.
135 av 365 har takket ja til ISS.
20 renholdere har fått fast jobb andre steder i Forsvaret.
52 har takket nei til ISS, og har fått oppsigelsesvarsel.
Tilsettingsrådet i Forsvarsbygg skal ta stilling til oppsigelsene i dag og i morgen.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB
«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden