JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Digitalisering

Framtidsforskeren spurte ledere og tillitsvalgte om hva vi må gjøre for å møte framtida. Hun ble oppløftet av svarene

Tillitsvalgte og ledere ser veldig likt på mulighetene og utfordringene i arbeidslivet. Det viser en undersøkelse i regi av forsker Camilla Tepfers i InFuture.
Camilla Tepfers, framtidsforsker i inFuture på Kartellkonferansen 2019.

Camilla Tepfers, framtidsforsker i inFuture på Kartellkonferansen 2019.

Ole Palmstrøm

alf@lomedia.no

Forsker Camilla Tepfers i inFuture har ledet et prosjekt der LO Stat og Spekter i fellesskap har ønsket å analysere den norske modellen. Målet har vært å finne svar på hvilke endringer som preger næringslivet, hva som blir virkningene og truslene - og ikke minst; Er Norge rustet til å møte digitaliseringen og den økendede påvirkningen fra giganter som Amazon, Google og Facebook.

Oppløftende funn

Hun slår fast at utviklingen skjer i et rasende høyt tempo. Kina har sikret seg et forsprang og stormer fra resten av verden når det gjelder utvikling av kunstig intelligens.

p

– De internasjonale teknologigantene Google, Apple, Facebook, Amazon og Microsoft satser stadig tyngre både i Norge og i land vi selger varer og tjenester til. Derfor gjelder det å henge med på utviklingen, sier Tepfers - med henvisning til den strategiske blindsonen Norge befinner seg i.

InFuture gjennomførte først en trendanalyse som deretter ble evaluert av tillitsvalgte i LO og ledere i Spekters medlemsorganisasjoner. Framtidsforsker Tepfers satte deretter evalueringene satt opp mot hverandre. Hun sier funnene er oppløftende.

– Personlig ble jeg overrasket. Tillitsvalgte og ledere ser veldig likt på situasjonen. På muligheter og utfordringer. Det er veldig sammenfallende vurderinger av både trendene og hva som er de viktigste feltene. At man har så likt syn på det overordnede bildet gir et svært godt utgangspunkt for å finne grep som møter utviklingen, mener Camilla Tepfers.

Innovasjon blir viktig

De tre hovedtrendene LO-tillitsvalgte og Spekter-ledere peker spesielt på er samfunn og utvikling, arbeidsliv samt innovasjon og kompetanse.

– Vi har gått nærmere inn på disse, og har oppsummert dem i en håndfull problemstillinger: Hvordan kan digitale muligheter utnyttes for bedre bærekraft og grønn omstilling? Hvordan kan norsk arbeidsliv best møte innovasjonsutfordringen fra de store teknologiselskapene? Hvordan kan man best kombinere samarbeid og konkurranse? Tepfers og InFuture peker på at relevant og innovativ utdanning vil være nøkkelen til å lykkes. Det har de også problematisert.

p

– Ja, for spørsmålet er; Hvordan kan arbeidslivet bli best mulige kravstillere til utdannerne, både med tanke på innhold og format? Hvordan kan man selv bli en fremtidsrettet utdanner?

Kontinuerlig videreutdanning

Camilla Tepfers oppfordrer LO Stat, og organisasjonene innen Spekter-området til å jobbe videre med disse viktige spørsmålene.

– For å komme videre og ta utfordringene på alvor er det nødvendig å samarbeide om dette. Vi bidrar gjerne, og myndighetene må på banen. I tillegg kan det være smart å trekke inn innovative IT-selskaper, startups og næringslivet ellers. Togene i den digitale utviklingen går raskt, vi er inne i en langvarig rushtid, men situasjonen er på ingen måte helsvart, understreker Tepfers.

– Vi har høy utdanning, men nøkkelen er kompetanseheving ut over dette. Livslang læring er nødvendig i det digitale samfunnet, og en ny tilnærming til videreutdanning er nødvendig. Trolig bør videreutdanning integreres i arbeidet, slik at personellet fortløpende oppdateres på hverdagen de skal levere og arbeide i, sier Tepfers.

– Det bør også lages bedre ordninger for innovasjon i offentlig sektor. Det er helt nødvendig med flere virkemidler her, mener hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse